Šport > Nogomet
4 ogledov

EP U-21: fantje postanejo moški

Thiago EPA
Zvezde. Evropsko prvenstvo nogometašev do 21 let bo dalo nove junake. Španci ne poznajo nobenega (!) Angleža, Ukrajinci pa so dobili naslednika Andreja Ševčenka.

Na Danskem se je v soboto začelo evropsko prvenstvo nogometašev do 21 let. Mladci iz osmih evropskih držav imajo idealno priložnost, da pred očmi trenerjev in skavtov z vsega sveta pokažejo, da so zvezde prihodnosti.

Španec užalil Angleže
Za nekaj napetosti je že pred prvo tekmo na turnirju poskrbel nogometaš Barcelone Thiago Alcântara. Vezist mlade španske reprezentance je v pogovoru za časopis Guardian pošteno priznal, da ne pozna niti enega nogometaša Anglije. “Edina, ki ju zares poznamo, sta Jack Wilshere in Micah Richards, a ju ni tu,” je dejal vezist Blaugrane, ki je tako “pozabil” denimo na Chrisa Smallinga (Manchester United), Marca Albrightona (Aston Villa), Jacka Rodwella (Everton) ... Toda za samozavest ima vseeno dovolj razlogov, saj so Španci na sever prišli z dalečnajbolj zvenečim moštvom. Juan Mata (Valencia) in Javi Martínez (Bilbao) sta lani osvojila naslov svetovnih prvakov s člansko zasedbo, tu pa so še vratar David De Gea in drugi.

David De Gea | Avtor: EPA EPA
Özil začel prav tukaj
Medtem ko so se mnogi člani mladih reprezentanc že dokazali na najvišji ravni, pa to veliko večino še čaka. Dvajsetletni Nemec Mesut Özil je pred dvema letoma na Švedskem praktično sam premagal Angleže, kar je ponovil še v Južni Afriki. Kdo bi mu lahko sledil?  Domačo vrsto bo poganjal navdušujoči Christian Eriksen (Ajax), nogometaš leta na Nizozemskem in najmlajši igralec lanskega svetovnega prvenstva. Mediji veliko lepih besed namenjajo tudi albanskemu Švicarju Xherdanu Shaqiriju (Basel), ki se je že uveljavil v članski ekipi Ottmarja Hitzfelda, na sobotni tekmi pa je bil strelec zmagovitega gola proti Danski (1:0).

Gylfi Sigurðsson je islandska senzacija Hoffenheima. Po prihodu iz angleškega Readinga je začel le 12 tekem, a zabil kar deset golov in osvojil naslov igralca leta po izboru navijačev. Oči bodo uprte tudi v Angleža Jordana Hendersona, ki je po mnenju mnogih (pre)drago prestopil k Liverpoolu, 18 milijonov pa bo moral hitro upravičiti tudi v dresu reprezentance. Ukrajinci so medtem v Andreju Jarmolenku dobili naslednika slavnega napadalca Andreja Ševčenka. Pa še ime imata skorajda enako.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice