Šport > Nogomet
1197 ogledov

Hrvaška po podaljških v finale

Luka Modrić Profimedia
Reprezentanca Hrvaške je prvi finalist zaključnega turnirja nogometne lige narodov.

V prvem polfinalu v Rotterdamu je Hrvaška po podaljških premagala Nizozemsko s 4:2 (2:2, 0:1). V drugem polfinalu se bosta v četrtek merila Italija in Španija.

Nizozemska je polfinalni dvoboj kot gostiteljica zaključnega turnirja začela nekoliko podjetneje. A vsaj v prvem delu si dolgo nobena od ekip ni priigrala izrazitejše priložnosti, so pa imeli domači ob prednosti na tribunah - v Rotterdamu je bilo sicer tudi veliko hrvaških navijačev - tudi na terenu rahlo pobudo.

Kronali so jo v 34. minuti, ko so izpeljali hitro akcijo in raztegnili obrambo tekmecev, do strela pa je po natančni podaji Matsa Wiefferja prišel Donyell Malen in z natančnim udarcem matiral hrvaškega vratarja Dominika Livakovića.

Za Hrvate sta imela v tem delu polpriložnosti Andrej Kramarić in Mateo Kovačić, a nista bila posebej nevarna za gol Justina Bijlowa.

Nadaljevanje pa je potekalo po hrvaških notah. Hrvati so že začeli precej bolje in tekmece potisnili v obrambo. Pri posredovanju v kazenskem prostoru pa je Cody Gakpo zrušil kapetana tekmecev Luko Modrića. Sodnik je takoj pokazal na belo točko, zanesljivi izvajalec pa je bil Kramarić.

Andrej Kramarić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi po izenačenju so imeli več od igre Hrvati, sad pa je bil popoln preobrat. Zrežiral ga je Luka Ivanušec, ko je v 72. minuti z leve strani natančno podal v kazenski prostor, pred golom pa je bil na pravem mestu Mario Pašalić.

Hrvaška je nadzorovala potek do zadnjih minut, ko so domačini v obupnem iskanju izenačenja vse moči usmerili v napad. Ob koncu sta imela nevarni priložnosti Gakpo in Nathan Ake, že globoko v sodnikovem dodatku pa je v eni zadnjih akcij v rednem delu tekme Noa Lang spravil žogo v mrežo in izsilil podaljška.

V nato so spet udarili Hrvati. V 98. minuti je Bruno Petković streljal z roba kazenskega prostora in ob ne najboljši obrambi domačih je žoga končala za hrbtom Bijlowa. V drugem podaljšku so sicer sprva spet zapretili Nizozemci, v 111. minuti je imel lepo priložnost Steven Bergwijn, a ni bil dovolj natančen.

Zadnjo besedo pa je imela Hrvaška. V 115. minuti so domači naredili še en prekršek za enajstmetrovko, Tyrell Malacia je zrušil Petkovića, Modrić pa je še drugič na tekmi poskrbel za zanesljivo hrvaško izvedbo najstrožje kazni in postavil končnih 4:2. Petković je sicer zadel še v dodatku podaljška, a je pregled Vara pred tem pokazal prepovedan položaj.

Drugi polfinale bo v četrtek med evropskimi prvaki Italijani in Španci, dvoboj bo na sporedu v Enschedeju. Tekma za tretje mesto in finale bosta v nedeljo.

Komentarjev 1
  • Ender3 00:19 15.junij 2023.

    Kockasti zmorejo tisto, kar Kek in njegovi kekci ne bodo nikoli..

Sorodne novice