Šport > Nogomet
50228 ogledov

Hude obtožbe na račun Čeferina! Predstavili lažne dokaze, da bi zaščitili kolega

Aleksander Čeferin Epa
Uefa se mora braniti pred očitki, da je predstavila neresnične dokaze v preiskavi o kaosu na finalu lige prvakov.

Angleški The Guardian poroča, da se je dokopal do dopisov, v katerih je bila Uefa obtožena, da je predložila "popolnoma neresnične" dokaze v lastni neodvisni preiskavi o skorajšnji katastrofi na finalu Lige prvakov leta 2022, da bi zaščitila svojo enoto za varnost in zaščito, ki jo vodi velik prijatelj Aleksandra Čeferina, Slovenec Željko Pavlica.

Obtožbe je v dopisu podala takratna direktorica oddelka za organizacijo dogodkov Uefe Sharon Burkhalter-Lau, specialistka za upravljanje dogodkov, ki je bila druga najpomembnejša oseba pri načrtovanju izvedbe finala 28. maja 2022 na Stade de France med Liverpoolom in Real Madridom. Praznik nogometa se je takrat skorajda sprevrgel v katastrofo, katero so zaznamovale dolge nepremikajoče se vrste navijačev ter spopadi s policijo.

Uefa je nato imenovala komisijo strokovnjakov za pregled debakla in ugotovila, da "primarno odgovornost" nosi Uefa, ker ni pripravila primernih varnostnih načrtov za dogodek v Parizu. Vendar je komisija dejala, da za to napako ni bila kriva enota za varnost in zaščito, katere vloga je skrbeti za varnost, temveč Burkhalter-Lauin oddelek za dogodke, katerega so okrivili marginalizacije.

Enoto za varnost in zaščito sicer vse od leta 2021 vodi Željko Pavlica, po pisanju Guardiana najboljši prijatelj predsednika Uefe Aleksandra Čeferina, njun odnos pa sega desetletja nazaj. Po pisanju Britancev naj bi nekateri varnostni strokovnjaki že dalj časa dvomili v njegovo raven izkušenj in strokovnosti, da bi bil primeren za najvišjo varnostno vlogo na stadionih v evropskem nogometu.

Burkhalter-Lau je v dopisih, poslanih generalnemu sekretarju Uefe Theodoru Theodoridisu in trem drugim visokim uradnikom, do katerih naj bi se dokopal The Guardian, zavrnila dokaze Uefe kot "popolnoma neresnične". Dejala je, da ne more sprejeti sklepa, da je njen oddelek za prireditve primarno odgovoren za kaos, kot je ugotovila komisija, in poudarila svoje mnenje, da je težave povzročila predvsem pariška policija, nad katero Uefa ni imela nobene pristojnosti.

Kaos na finalu lige prvakov 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

Obenem je tudi zavrnila obtožbe proti svoji ekipi: "Trditev, da je višje vodstvo oddelka za prireditve marginaliziralo varnostno enoto Uefe, temelji na izjavah Uefe, ki so bile neresnične in neusklajene," je zapisala. Prav tako trdi, da se Pavlica in njegova ekipa niso udeležili pomembnih sestankov o varnosti, vključno s pripravami na finale, in niso zagotovili ključnih informacij za pripravo na dogodek.

Pavlica je sicer v izjavi senatu, ki ni bila vključena v poročilo senata, povedal, da je bil na finalnem večeru skoraj ves čas v VIP prostoru ter se sploh ni zavedal krize, dokler ni bil poklican na sestanek ob 20.45, kjer je Čeferin sprejel odločitev o prestavitvi začetka tekme. To je bilo kljub grdim prizorom, ki so zunaj trajali že več ur, čeprav je bilo Pavličino lastno osebje v nadzornem centru stadiona, prva opozorila pa naj bi se v WhatsApp skupini enote pojavila že ob 17.19.

V prvem dopisu, ki ga je poslala Theodoridisu januarja, je Burkhalter-Lau zapisala: "Po pariškem finalu smo razpravljali o tem, da moramo zaščititi varnostno enoto pred kritikami. Zdaj razumem, da je obstajala dogovorjena strategija za zaščito varnostne enote z navedbami, da naj bi vse zadeve glede varnosti in zaščite potekale preko oddelka za organizacijo dogodka, kar pripisuje krivdo za vse zaznane napake Tizianovi ekipi," je zapisala v svojem dopisu. V mislih je imela Tiziana Gaierja, uradnika Uefe v ekipi Burkhalter-Laujeve, odgovornega za končne operacije. "Ni treba posebej poudarjati, da je to popolnoma neresnično ..."

Theodoridisa in vodjo Uefinih dogodkov Martina Kallena je obtožila, da sta komisiji podpisala uradne dokaze Uefe, ki so vključevali izjavo, ki je bila "popolnoma neresnična". Navedeno je, da bilo bodo "vsi vidiki zadev (enote za varnost in zaščito) v zvezi s finalom sporočeni Francoski nogometni zvezi (FFF), ki je bila odgovorna za organizacijo tekme, prek Burkhalter-Lauovega oddelka za organizacijo dogodkov". Toda po besedah Burkhalter Laujeve naj bi bila enota za varnost in zaščito v neposrednem stiku s FFF, pogosto brez ustreznega vključevanja ostalih oddelkov.

Povedala je še, da je enota tudi običajno vzpostavila neposreden stik s policijskimi silami in da je bila "zelo presenečena", ko je videla pritožbo, da pred finalom niso mogli komunicirati s pariško policijo. Dokazi "ne le ščitijo varnostno enoto, ampak dejansko prelagajo krivdo na Tizianovo ekipo", je zapisal Burkhalter-Laujeva. Uefinega direktorja za nacionalne zveze Zorana Lakoviča je obtožila, da je v dokazih, ki jih je osebno dal komisiji, predstavil enako napačno trditev.

Kaos na finalu lige prvakov 2022 | Avtor: Profimedia Profimedia

Burkhalter-Laujeva je poudarila, da je bila enota za varnost in zaščito v celoti vključena, skupaj z vsemi drugimi relevantnimi enotami Uefe, v celovit, podroben sistem načrtovanja dogodkov, z rednimi sestanki, tedenskim sestankom za vodje enot, delovnimi obiski na Stade de France, in nenehno komunikacijo. Pavlica je za vse sestanke prejel popolne informacije, vse težave, vključno z varnostjo in zaščitom, pa je bilo treba prijaviti njegovemu oddelku, kateri bi moral ustrezno ukrepati, je še dejala.

Pavlica pa pri svojih nalogah naj ne bi bil dosleden. "Bil je vabljen na vse sestanke operativne skupine v dneh pred finalom … vendar se jih ni vedno udeležil. V večini primerov je moral Tiziano pri Željku vztrajati, da je varnostna enota zastopana na teh sestankih," ga je obtožila Burkhalter-Laujeva.

Obtožbe Burkhalter-Laujeve tako pod vprašaj postavljajo tudi Čeferina in njegov način vodenja Uefe. Angleški mediji so v preteklosti že poročali o resnih pomislekih glede "prijateljskih ugodnostih" pri imenovanjih Uefe, saj so bili na ključne položaje imenovani Pavlica in še štirje Čeferinovi sodelavce iz Slovenije. Uefa je sicer zavrnila vse podobne obtožbe in dejala, da so vsi "dokazani profesionalci". Čeferin je kasneje potrdil, da je bil glavni pri teh imenovanjih, a da stoji za svojo odločitvijo, saj je v Uefo pripeljal kompetentne ljudi, ki jim zaupa.

Angleži so še poudarili, da sta Čeferin Pavlica, nekdanji vodja osebne varnosti bivšega predsednika države Janeza Drnovška, prijatelja že desetletja, Čeferin pa je bil leta 2018 svat na Pavličini poroki. Kmalu po tem, ko je Čeferin leta 2011 postal predsednik Nogometne zveze Slovenije, je Pavlica dobil prvo zaposlitev v nogometu, in sicer je bil na zvezi referent za varnost in zaščito.

Pavlica je leta 2014, tako kot številni nacionalni varnostni uradniki, začel delati za Uefo s krajšim delovnim časom. Potem ko je Čeferin septembra 2016 zmagal na volitvah za predsednika Uefe, je Pavlica napredoval v stalno vlogo pri Uefi, kot svetovalec za varnost. Leta 2021 pa se je upokojil prejšnji Uefin vodja varnosti in zaščite Kenny Scott, splošno cenjen nekdanji policijski poveljnik. Na njegovo mesto je bil imenovan Pavlica brez uradnega postopka zaposlovanja. Uefa je dejala, da je "naravni naslednik".

Aleksander Čeferin in Željko Pavlica | Avtor: Twitter Twitter

Med strokovnjaki za nogometno varnost so se pojavili pomisleki glede Pavličinih referenc za izjemno zapleten nadzor nad varnostjo na največjih evropskih nogometnih tekmah. Nekateri viri mu tudi očitijo, da preveč skrbi za osebno varnost Čeferina, katerega spremlja na tekmah, namesto da bi prevzel odgovornost za celotno varnost na stadionu.

To je Burkhalter-Laujeva poudarila tudi v januarskem dopisu: "Željka sem osebno pozvala, naj se na dan tekme ne pojavi na stadionu s predsednikom, ampak naj bo prisoten najpozneje ob 16.00." Pavlica je nato v svojih dokazih senatu potrdil domnevo, da je svojo vlogo videl kot osebno zaščito visokih osebnosti, pri čemer je jasno povedal, da je ostal v VIP prostoru stadiona ves čas, ko je zunaj vladal kaos. Po njegovih besedah so namreč tam imeli "veliko, veliko, zelo, zelo pomembnih gostov",  vključno z najvišjim vodstvom Uefe in njenim predsednikom, "in to je bilo tudi "varnostno vprašanje".

Potem ko je komisija februarja poročala o osrednji ugotovitvi, da je Uefin oddelek za prireditve marginaliziral enoto za varnost in zaščito, je Burkhalter-Laujeva znova pisala Theodoridisu in trem drugim visokim uradnikom Uefe. Po njenih besedah je bilo "izjemno žalostno", kako so njen oddelek krivili za tako resne in življenjsko nevarne nize napak na podlagi takšnih dokazov. Maja letos, malo pred finalom Lige prvakov v Istanbulu, je Burkhalter-Laujeva po elektronski pošti obvestila osebje Uefe, da zapušča organizacijo.

Burkhalter-Laujeva, ki se je začela ukvarjati z vodenjem dogodkov v devetdesetih letih, se je Uefi sicer pridružila leta 2002 kot vodja operacij za evropsko prvenstvo, ki je potekalo dve leti pozneje na Portugalskem. Potem je več let vodila operacije za Uefine velike tekme in turnirje, leta 2016 je napredovana v direktorico organizacije dogodkov. Leta 2021 jo je Uefa v prispevku, ki slavi ženske, ki delajo v nogometu, izpostavila kot eno od zvezdnic evropskega prvenstva, na čelu ekipe 650 ljudi odgovornih za prirejanje klubskih finalov in evropskega prvenstva.

Uefa se je sicer za The Guardian odzvala na Burkhalter-Laujine obtožbe "Delovna skupina in širše Uefa sta imela številne razprave o dogodkih v Parizu, nekatere med njimi so odražale različne interne poglede na dogodke in dejanja tiste noči," so sporočili iz Uefe. "Nekatere od teh razlik so se odražale tudi v dokazih, ki so jih različni direktorji Uefe dali komisiji, dokazih, ki so bili podani v dobri veri ter po najboljšem vedenju in spominu posameznikov." Uefa je še dodala, da je njena notranja delovna skupina izvedla akcijski načrt v skladu s priporočili komisije za izboljšave, ki so jih skupine navijačev dobro sprejele.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:59 26.september 2023.

    Nas to ne zanima

  • oneh 07:10 26.september 2023.

    Laži, zavajanje, podtikanja.. vse lastnosti čistikrvnega levaka. Ker pa tudi rad leti s privat reaktivcem je idealna partija za novega premierja. Dokler se to ne bo zgodilo pa še imamo svobodo in levaki plešete.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:09 26.september 2023.

    Ojoj, baba o varnosti in nogometu...a res ne razume, da se v notranje zadeve tudi UEFA ne sme vtikat...vsak naj opravi svoje naloge in zadolžitve, tudi policija in varnostna služba.

Sorodne novice