Šport > Nogomet
4036 ogledov

Neverjeten večer Josipa Iličića, štirikrat je zadel v polno

Josip Iličić Epa
Nogometaši Atalante še v drugo štirikrat premagali obrambo Valencie. Iličić je dosegel vse zadetke gostov.

Nogometaši Valencie so imeli pred povratnim dvobojem z Atalanto pred sabo zelo težko nalogo, na prvi tekmi so v Milanu izgubili z 1:4, njihov preboj v četrtfinale lige prvakov pa je postal še težji že v tretji minuti. Še dodatne probleme je netopirjem, ki so zaradi koronavirusa morali zaigrati pred praznimi tribunami, povzročil Josip Iličić.

Slovenski reprezentant je v drugi minuti uspešno preigraval, nato pa je bil nad njim storjen prekršek za enajstmetrovko. Celotno zadevo je preveril VAR, ki pa je potrdil strel z bele točke. Iličić je sam izvedel najstrožjo kazen, žogo poslal nizko po sredini vrat in zabil svoj drugi zadetek v ligi prvakov.

Netopirji so izenačili v 21. minuti. Domači so tekmecem ukradli žogo, sledila je podaja v kazenski prostor Italijanov, kjer je okroglo usnje pred Kevinom Gameirojem izbijal Jose Luis Palomino, a je to storil neodločno. Francoz je to izkoristil, prišel do žoge in jo mimo vratarja Marca Sportiella poslal v mrežo.

Kasneje je bil znova nevarnejša Atalanta, po podajah Iličića sta do strelov prišla Mario Pašalić in Alejandro Gomez, a je Hrvat zgrešil z glavo, Argentinec pa je bil nenatančen z roba kazenskega prostora.

Ob koncu prvega polčasa je Mouctar Diakhaby še drugič na tekmi zakrivil enajstmetrovko. Znova je prodiral Iličić, domači branilec pa je nerazumljivo posredoval z roko in odbil žogo. Sodniki sprva poteze Diakhabyja niso opazili, a si je prvi delilec pravice na tekmi Ovidiu Haţegan po posredovanju VAR-a ogledal posnetek in še enkrat pokazal na belo točko. Tokrat je Iličić nameril v desno in natančno zadel malo mrežico.

 | Avtor:

V drugem polčasu so gostje najprej zatresli okvir domačih vrat, a če je Atalanta blestela v napadu, pa je obramba, predvsem Palomino, grešila na drugi strani igrišča. Valencia je tako izenačila v 51. minuti. Po podaji na peterec je bil najvišji Gameiro, ki se je prav tako kot Iličić drugič vpisal med strelce.

Netopirji so bili še naprej nevarni, dvakrat so zapretili s kota, v 55. minuti pa je do novega strela prišel Gameiro, a z desetih metrov iz obrata zgrešil gol.

V 60. minuti je Iličić sprožil s 17 metrov, žoga je bila namenjena proti zgornjemu levemu kotu vrat, a se je na napačnem mestu znašel Pašalić in tako soigralcu verjetno preprečil še tretji zadetek.

Do tega so nekaj minut kasneje prišli domači. Dani Parejo je s sredine igrišča podal proti Ferránu Torresu, vratar Sportiello je stekel proti slednjemu, dvajsetletni Španec pa je mirno poslal žogo preko slabo postavljenega vratarja.

A Jojo še ni končal. V 71. minuti mu je Duvan Zapata poslal podajo na rob šestnajsterca, Slovenec je naredil dva koraka v levo in s 14 metrov še tretjič na tekmi premagal Jasperja Cillessena. Iličić je nato proti klopi nakazal, da potrebuje zamenjavo, gostujoća klop pa mu želje ni izpolnila.

In Gian Piero Gasperini je imel še kako prav. Domača obramba je namreč še enkrat pozabila na Slovenca. ki je ostal povsem sam in močno z desetih metrov nameril v mrežo za neverjeten dosežek in še četrti gol na tekmi. Rezultat se kasneje ni več spreminjal.

Josip Iličić je postal četrti posameznik s štirimi goli na eni tekmi v izločilnih bojih lige prvakov. To je uspelo še Lionelu Messiju v sezonah 2009/10 in 2011/12, Mariu Gomezu 2011/12 in Robertu Lewandowskemu 2012/13.

Tottenham brez prave možnosti

Dokaj hitro so se reči odvijale tudi na dvoboju v Leipzigu, kjer so Nemci gostili lanskega finalista. Tottenham je sicer že doma klonil z 0:1, tudi na povratnem dvoboju pa je kaj kmalu zaostajal z enakim rezultatom. Timo Werner je v 10. minuti v šestnajstercu gostov streljal, a je njegov poizkus zaustavil blok, žoga pa se je odbila nazaj do prvega zvezdnika domačih. Ta se je v drugo odločil za podajo na rob kazenskega prostora, kjer se je za strel odločil kapetan Marcel Sabitzer. Avstrijec je nameril v spodnji desni kot vratarja Huga Llorisa, ki se je žoge še dotaknil, a je ta vseeno končala v mreži.

Le 11 minut kasneje je bilo že 2:0, strelec pa je bil isti kot v prvo. Tokrat je Sabitzer prejel močen predložek z leve strani, iz precej neugodnega položaja ustrelil z glavo in znova premagal francoskega reprezentančnega čuvaja mreže.

 | Avtor:

Pravega vprašanja o skupnem zmagovalcu ni bilo več, Leipzig pa je piko na i postavil v 87. minuti. Domači so kombinirali po levi strani, sledila je podaja v kazenski prostor, kjer gostujoča obramba nikakor ni uspela izbiti žoge. Ta je prišla do Šveda Emila Forsberga, ki mu ni bilo težko zabiti za 3:0.

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Valencia : Atalanta  3:4 (1:2)    /1:4/
Gameiro 21., 51., Ferran Torres 67.; Iličić 3./11-m, 43./11-m, 71., 82.

RB Leipzig : Tottenham 3:0 (2:0)     /1:0/
Sabitzer 10., 21., Forsberg 87.

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice