Šport > Nogomet
122 ogledov

Izbrani kandidati za najboljše v letu 2022

Lionel Messi Epa
Fifa razkrila kandidate za nagrade najboljšim v letu 2022.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je v izjavi za javnost razkrila kandidate za nagrade najboljšim posameznikom, trenerjem in ostalim za leto 2022. Prireditev bo na sporedu 27. februarja, glasovanje javnosti bo potekalo do 4. februarja, glasove pa bosta razdelili tudi posebni komisiji pod okriljem Fife. 

Na seznamu za leto 2022 je po 14 igralcev v moški in ženski konkurenci.

Pri moških so kandidati Argentinca Julian Alvarez in Lionel Messi, Anglež Jude Bellingham, Francoza Karim Benzema in Kylian Mbappe, Belgijec Kevin De Bruyne, Norvežan Erling Haaland, Maročan Achraf Hakimi, Poljak Robert Lewandowski, Senegalec Sadio Mane, Hrvat Luka Modrić, Egipčan Mohamed Salah ter Brazilca Neymar in Vinicius Junior.

Pri ženskah so kandidatke za najboljšo igralko Španki Aitana Bonmati in Alexia Putellas, Brazilka Debinha, Kanadčanka Jessie Fleming, Norvežanka Ada Hegerberg, Avstralka Sam Kerr, Nizozemka Vivianne Miedema, Američanka Alex Morgan, Francozinja Wendy Renard, Nemki Lana Oberdorf in Alexandra Popp ter Angležinje Beth Mead, Keira Walsh in Leah Williamson.

Leah Williamson | Avtor: Profimedia Profimedia

Posebej bodo podelili tudi nagradi za najboljša vratarja. V moški konkurenci med njimi ni Slovenca Jana Oblaka, so pa zato Brazilca Alisson Becker in Ederson, Maročan Yassine Bounou, Belgijec Thibaut Courtois in Argentinec Emiliano Martinez.

V ženski konkurenci se za nagrado potegujejo Nemki Ann-Katrin Berger, Merle Frohms, Angležinja Mary Earps, Čilenka Christiane Endler, Američanka Alysssa Naeher in Španka Sandra Panos Garcia-Villamil.

Na seznamu kandidatov za naj trenerja so Italijan Carlo Ancelotti, Francoz Didier Deschamps, Španec Pep Guardiola, Maročan Walid Regragui in Argentinec Lionel Scaloni.

Pri ženskah so to Francozinja Sonia Bompastor, Švedinja Pia Sundhage, Nemka Martina Voss-Tecklenburg, Nizozemka Sarina Wiegman ter Angležinji Emma Hayes in Bev Priestman.

Fifa bo podelila tudi nagrado za naj navijača ter najlepši zadetek v koledarskem letu 2022 oz. nagrado Puskas. Kandidata sta med 11 izbranimi strelci tudi Brazilec Richarlison in Mbappe z zadetki s svetovnega prvenstva v Katarju.

Fifa bo po tri finaliste v vsaki od sedmih kategorij objavila v začetku februarja.

Za najboljša nogometaša leta 2021 je Fifa izbrala Poljaka Roberta Lewandowskega (Bayern) in Španko Alexio Putellas (Barcelona). Trener leta je za leto 2021 postal Nemec Thomas Tuchel, takrat še na klopi Chelseaja, in Angležinja Emma Hayes, ki vodi žensko ekipo Chelseaja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice