Šport > Nogomet
253 ogledov

Izraelci Celjanom priprli vrata v Evropo

NK Celje Twitter/NK Celje
Nogometaši Celja so izgubili prvo tekmo zadnjega kroga kvalifikacij za skupinski del konferenčne lige. V Tel Avivu jih je s 4:1 (1:1) premagal najuspešnejši izraelski klub, 23-kratni prvak te države, Maccabi Tel Aviv.

Celjani so zabeležili prvi evropski poraz v sezoni na gostovanjih, na prejšnjih dveh so zmagali. Gostovanje v Tel Avivu je pokazalo, da bodo imeli težko delo, če se bodo želeli uvrstiti v konferenčno ligo, saj se je Maccabi pokazal kot odlična ekipa, ki bi lahko zmagala še z večjo razliko. Da ni bilo tako, je zaslužen predvsem vratar Celjanov Matjaž Rozman.

Domači so na tekmi ekip, ki jih vodita nekdanja soigralca pri Liverpoolu Robbie Keane in Albert Riera, že v prvem resnejšem napadu napovedali, da želijo čim prej doseči zadetek. Celjski vratar Matjaž Rozman je moral hitro posredovati, nato pa biti dolgo časa izredno pozoren, saj je izraelska vrsta pletla obroč okoli njegovih vrat. Nekajkrat je moral posredovati, največ dela v uvodu pa je imel v osmi minuti, ko je po kotu in strelu Dora Peretza s pomočjo vratnice odbil žogo, ki je prišla do Erana Zahavija, toda tudi po njegovem poskusu iz bližine je bil na pravem mestu.

Celjani so se bili na začetku prisiljeni braniti, le nekajkrat so prišli na polovico tekmecev, Aljoša Matko je sprožil tudi dva strela, po prvem je žogo poslal točno v roke vratarju Danielu Peretzu, pri drugem pa čez gol. Po njegovih poskusih je bilo videti, da so se Slovenci, ki so nastopili brez kaznovanega Luke Bobičanca, otresli pritiska, a ni bilo tako. Sledil je namreč nov val napadov gostiteljev, ki so v 22. minuti prišli do želenega vodstva.

Žan Karničnik je v kazenskem prostoru pohodil nogo Yonatana Cohena, ta je teatralno padel, litovski sodnik je najprej odmahnil z roko, nato pa vendarle moral na ogled posnetka, po katerem se je odločil za enajstmetrovko. To je zanesljivo izvedel izraelski reprezentant, veteran Zahavi.

Njegova ekipa je nato še nekaj časa napadala, a gosti so počasi vzpostavljali ravnotežje, v 29. minuti pa prišli do izenačenja. Po lepi akciji celotnega napada je do strela prišel Mario Kvesić, izraelski vratar je s parado žogo odbil, toda na pravem mestu se je znašel Gregor Bajde, ki jo je spravil za golovo črto.

Do konca polčasa je bila igra enakovredna, obe ekipi sta imeli nekaj polpriložnosti, pri Celjanih najlepšo Nino Kouter, a izid se do odhoda v slačilnici ni spremenil.

Se pa je spremenil na začetku drugega, ki se je spet začel s pritiskom domačih. Po zapravljenih priložnostih Dana Bitona in Angolca Felicia Milsona so domači vnovič povedli, ko je po napaki Marka Zabukovnika Nizozemec Joris van Overeem z desne strani natančno zaposlil Zahavija, ki se je sam znašel pred Rozmanom, tako da ni imel težkega dela, da ga je še enkrat premagal.

Po drugem golu gostiteljev se je ritem igre upočasnil, napadi Izraelcev so se nekoliko umirili, a kljub temu so dosegli še tretji gol. Po kotu je neprepričljivi celjski obrambi ušel Zahavi - nekaj minut pred tem mu je Rozman ubranil nevaren strel od daleč - in z glavo dosegel še tretji gol.

To pa še ni bilo vse. Rozman je v 82. minuti še ubranil poskus Dora Turgemana, ki je le malo pred tem vstopil na igrišče, v sodniškem podaljšku pa je bil po njegovem vnovičnem poskusu z roba kazenskega prostora nemočen.

Povratna tekma bo naslednji četrtek v Ljubljani.

* Stadion Bloomfield, sodniki: Lukjančukas, Mirauskas, Kazlauskas (vsi Litva).
* Strelci: 1:0 Zahavi (22./11 m), 1:1 Bajde (29.), 2:1 Zahavi (51.), 3:1 Zahavi (72.), 4:1 Turgeman (90.).
* Maccabi Tel Aviv: Da. Peretz, Macon, Bitton, Saborit, Revivo (od 83. Davidzada), Biton (od 83. Kanichowsky), van Overeem, Do. Peretz, Cohen (od 80. Golasa), Zahavi (od 90. Almog), Milson (od 80. Turgeman).
* Celje: Rozman, Karničnik, Zec (od 73. Svetlin), Vuklišević, Nemanič, Zabukovnik, Kouter, Popović (od 64. Prucev), Matko (od 81. Bizjak), Kvesić (od 73. Vrbanec), Bajde (od 64. Lamy).
* Rumeni kartoni: Saborit; Kouter, Nemanič, Bajde, Prucev.
* Rdeči karton: Nemanič (90.).

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Zoran
    StarMačk 22:36 24.avgust 2023.

    Prvi polčas je Celjanom nekako še uspevalo parirati domačinom, od prve minute drugega polčasa pa kot, da je na igrišče prišla povsem druga ekipa. Brez prave volje, želje, skratka povsem brez energije in posledično je kmalu sledil popolni razpad sistema. ...prikaži več Bo zanimivo prebrati kaj bo o tem povedal Riera, kje so razlogi, ampak tako slabega polčasa Celjani že dolgo niso odigrali.

Sorodne novice