Šport > Nogomet
1218 ogledov

Jan Oblak najneuspešnejši vratar Lige prvakov

Jan Oblak
Jan Oblak velja za enega izmed najboljših vratarjev na svetu. A v letošnji Ligi prvakov mu ravno ne gre vse po načrtih, saj je statistično daleč najslabši vratar tega tekmovanja. Samir Handanović pa je zaenkrat eden izmed najuspešnejših.

Izjemni vratar Atletico Madrida, Jan Oblak, se v letošnji Ligi prvakov še ni najbolj izkazal, saj je po prvih štirih kolih vratar z daleč najslabšim odstotkom obranjenih strelov, zadnje mesto pa zaseda tudi v kategoriji števila obramb.

Čeprav Atleticu ne kaže slabo, saj si po štirih kolih z Borussio Dortmund deli prvo mesto v skupini A ter je z nogo in pol že v izločilnih bojih, je njihov vratar v 360 minutah zbral eno samo obrambo, medtem ko je prejel kar šest zadetkov. Njegov odstotek obranjenih strelov tako znaša zgolj 14 %.

Jan Oblak Atletico Madrid Padajo rekordi Šport Jan Oblak dosegel nov izjemen mejnik

Oblaku sta še najbližja vratarja letos presenetljivo katastrofalnega Monaca, Danijel Subašić in Diego Benaglio, ki sta uspela zaustaviti 40 % vseh strelov na njuna vrata.

Oblak ne blesti niti v kategoriji števila obramb, saj je od njega slabši le Georgi Kyrnats, vratar CSKA, ki je po izključitvi Igorja Akinfeeva proti Real Madridu branil vsega skupaj le eno minuto in ni uspel zbrati nobene obrambe.

Samir Handanović | Avtor: Profimedia Profimedia

Povsem drugačna pa je zgodba s Samirjem Handanovićem, ki letos naravnost blesti v svoji debitantski sezoni Lige prvakov in je glavni razlog, da Inter drži visoko drugo mesto v skupini B, tri točke za Barcelono in tri pred Tottenhamom.

Inter : Barcelona Liga prvakov Šport Handanović reševal Inter, Oblak brez dela

Nekdanja številka ena slovenske reprezentance je v 360 minutah igre zbrala kar 24 obramb, s čimer se uvršča na tretje mesto, za vratarjem Crvene zvezde Milanom Borjanom, ki jih je zbral 28, in PSV-ovim vratarjem Jeroenom Zoetom, ki jih ima na svojem kontu 25.

Handanović, ki je na štirih tekmah prejel 5 zadetkov, je zelo visoko tudi na seznamu uspešnosti obramb, saj je zaustavil kar 83 % vseh strelov. Od njega je na lestvici uspešnejših le 8 vratarjev, od tega je Schalkejev Alexander Nübel, ki se lahko pohvali s 100 % uspešnostjo, branil le na dveh tekmah, medtem ko je prav tako še ne premagani Ethan Horvath, vratar Cluba Bruggea, branil zgolj na eni.

Izmed vratarjev, ki so vpisali vsaj tri nastope, tako najbolje stoji najboljši vratar zadnjih let, Bayernov Manuel Neuer, ki je obranil kar 92 % vseh strelov. Sledita mu AEK-ov Vasilis Barkas z 89 % uspešnostjo ter Borussiin Roman Bürki z 88 %. Pred Handanovića so se vrinili še Unitedov David de Gea, Juventusov Wojciech Szczesny ter Ajaxov Andre Onana s 86 %.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.