Šport > Nogomet
431 ogledov

Kakšna tekma, kakšen preobrat, zmaga z zadnjim udarcem!

Romelu Lukaku
Po neverjetni končnici znan še šesti četrtfinalist.

Belgijska nogometna reprezentanca je šesta četrtfinalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V Rostovu na Donu je v osmini finala premagala Japonsko s 3:2 (0:0), odločilni zadetek je padel v zadnjih sekundah sodnikovega dodatka. Že pred tem je na prvi današnji tekmi v četrtfinale napredovala tudi Brazilija, ki je v Samari odpravila Mehiko z 2:0 (0:0). Tako so zdaj znani že trije četrtfinalni pari, to so Francija - Urugvaj, Rusija - Hrvaška in Brazilija - Belgija.

Belgijci, neporaženi že 23 tekem, so se tretjič v zgodovini prebili v četrtfinale SP po 1986 in 2014. V eni najlepših tekem prvenstva, posebej drugi polčas je bil izjemno dinamičen, so Belgijci zaostajali že za dva zadetka, prav v zadnjem napadu pa prišli do zmage. S tem so postali prva ekipa na SP po Zahodni Nemčiji leta 1970, ki je v izločilnih bojih nadoknadila dva zadetka zaostanka in zmagala.

Potem ko je Shinji Kagawa že v prvi minuti za malo zgrešil gol in so Japonci prvih 15 minut prevladovali, pa so potem Belgijci prevzeli pobudo in začeli pritiskati. Prišli so v kar nekaj položajev, ko bi lahko streljali, a niso, nekajkrat so Japonci blokirali Romeluja Lukakuja, v 27. minuti pa je Eiji Kawashima odbil žogo po strelu Edena Hazarda z roba kazenskega prostora.

V 31. minuti so po dolgem času spet streljali Japonci, natančneje Takashi Inui z glavo, a Thibaut Courtois ni imel veliko dela. Kljub boljši belgijski igri tudi v nadaljevanju, pa je bilo malce bolj vroče spet v 45. minuti in znova v belgijskem kazenskem prostoru, ko je žoga po šibkem strelu Yuye Osaka skorajda pobegnila Courtoisu čez golovo črto. Vratarju Chelseaja je okroglo usnje najprej pobegnilo med rokami, nato pa ga je s skokom ujel še pred golom. Toda zadetek ne bi veljal, saj je bil Japonec v prepovedanem položaju.

Neymar Osmina finala Šport Mehiški vratar vsega ni uspel zaustaviti

V 48. minuti pa so Japonci povedli, Gaku Shibasaki je z dolgo in natančno podajo v ogenj poslal Genkija Haraguchija, ki je na desni hitro stekel v kazenski prostor in ob neodločnem Janu Verthongnu žogo poslal ob nasprotni vratnici v mrežo. Že v naslednjem napadu so bili Belgijci blizu izenačenja, a je Hazard z dobrih desetih metrov zadel le vratnico.

V 52. minuti pa nov šok za favorizirane Belgijce. Inui je dobil žogo na 20 metrih in imel dovolj prostora za strel. Tega je opravil z odliko, saj je zadel v desni spodnji kot za 2:0. Deset minut pozneje je Lukaku streljal z glavo iz bližine, a za malo zgrešil, tako da je ostalo pri zanesljivem vodstvu Japoncev.

To pa so v 69. minuti Belgijci le znižali, ko je s strelom z glavo z leve strani Verthongen "lobal" Kawashimo in zadel za 2:1. Po podatkih statističnega podjetja Opta je bil to najdaljši zadetek z glavo na SP od leta 1966, Belgijec je namreč zadel z razdalje 18,6 metra. Že nekaj minut pozneje so rdeči vragi izenačili, po podaji Hazarda z leve je Marouane Fellaini preskočil japonske branilce in zadel z glavo za 2:2.

Tekma pa je bila še naprej zanimiva, Keisuke Honda je v 83. minuti poskrbel za delo belgijskih branilcev, v 85. minuti je dvakrat izvrstno posredoval Kawashima po poskusih Nacerja Chadlija in Lukakuja, v 90. minuti pa je Courtois ustavil še eno nevarno žogo Japoncev, tako kot v tretji minuti sodniškega dodatka po Hondovem prostem strelu.

Neymar Klovn Šport Neymar znova požel plaz kritik zaradi vedenja

Ko je že kazalo, da bo šla tekma v podaljšek, pa so Belgijci v zadnjem napadu dosegli zmagoviti gol. Japonci so izvajali kot, Courtois pa je ulovil žogo in jo hitro vrgel do Kevina De Bruyneja. Ta je potegnil v protinapad, podal na svojo desno do Thomasa Meunierja, ki je pritekel na 20 metrob, žogo oddal na levo, Lukaku jo je v sredini šestnajsterca lepo preskočil, nanjo pa je pritekel Chadli in iz bližine zadel za zmago. Takoj po udarcu s sredine je sodnik zapiskal konec dvoboja. 

Chadli in Fellaini sta na tekmi sicer zadela kot rezervista, v igro sta vstopila ob vodstvu Japonske z 2:0.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice