Šport > Nogomet
420 ogledov

Iz Katančevih ust v ušesa NZS, novi selektor je ...

(Ukrajina - Slovenija) Katanec EPA Katanec je ob slovesu od reprezentance za naslednika predlagal Tomaža Kavčiča.
Nogometna zveza Slovenije (NZS) je uradno potrdila naslednika Srečka Katanca.

Nekdanjega selektorja Srečka Katanca, ki je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji (EP 2000, SP 2002), nazadnje pa je bil neuspešen v kvalifikacijah za SP 2018, je nasledil njegov pomočnik Tomaž Kavčič. 

Novi selektor izpolnjuje zahteve in pričakovanja predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenka Mijatovića, ki si je želel strokovnjaka z dobrim poznavanjem slovenskega nogometnega prostora in ustreznimi karakternimi značilnostmi.

radenko mijatović | Avtor: Print Screen Print Screen
"Res je, da je bilo opravljenih veliko razgovorov s strokovnjaki, ki bi bili primerni za vodenje slovenske nogometne reprezentance, vendar, kot sem že uvodoma povedal, Tomaž je že vrsto let prisoten v slovenskem nogometu. Veliko igralcev prihaja iz obdobja, ko je bil selektor mlade reprezentance. Smatram, da je glede na argumente v tem trenutku Tomaž Kavčič logična izbira," je odločitev NZS pojasnil Mijatović.

O finančnih podrobnostih pogodbe pa je bil predsednik kratek: "Seveda je to poslovna skrivnost, mislim pa, da smo s pogodbo zadovoljni tako na zvezi kot selektor, kar lahko potrdi tudi sam."

Štiriinšestdesetletni strokovnjak, nekdaj tudi sam igralec zvezne vrste, bo tako Slovenijo vodil najmanj do evropskega prvenstva 2020. Ob zadnjem delovanju v članski vrsti, ko je z nasveti pomagal svojemu predhodniku, ima Kavčič izkušnje z delom v reprezentanci tudi že s svetovnega prvenstva 2010, ko je bil eden izmed tehničnih pomočnikov takratnega selektorja Matjaža Keka.

"Moja nogometna vizija je, da ekipa vedno poskuša igrati. Seveda je to vedno odvisno tudi od nasprotnika. Počakajmo. V glavi imam zamišljeno, kako bi igrali, vendar v tem trenutku razpredati o tem... počakajmo prve tekme," je filozofijo povzel novi selektor, ki se seveda ni mogel izogniti vprašanju o Kevin Kamplu.

"Menim, da Slovenija potrebuje vse dobre igralce. Normalno pa je, da mora igralec, Kampl ali kdorkoli drug, na izbor priti s čisto glavo in jasnimi cilji. Glede tega s Kevinom ni težav. Vem, da rad igra za Slovenijo. Treba se bo pogovoriti. Če bo vse v redu, bo Kevin z nami," je povedal 64-letnik.

Kavčič je sedmi selektor slovenske članske vrste, pred njim so to vlogo opravljali Bojan Prašnikar trikrat, Srečko Katanec dvakrat ter Zdenko Verdenik, Branko Oblak, Matjaž Kek in Slaviša Stojanović po enkrat.

"Kar zadeva cilje, na vsaki tekmi cilj mora biti zmaga, kako do nje, je pa drugo vprašanje. Na zboru bo treba vedeti, kakšno je stanje igralcev. Veliko bo treba narediti na moštvenem duhu. Vedno je treba igrati na zmago, je pa vprašanje, koliko je to realno. Če sebe ne ceniš, te ne bo nihče. Ne želim izpasti prepotenten, ampak takšno je moje razmišljanje. Tekma pa prinese svoje. Zagotovil ni."

Tomaž Kavčič

tomaž kavčič | Avtor: Print Screen Print Screen

Kdo je Tomaž Kavčič?

Kot selektorja pa so ga slovenski ljubitelji nogometa spoznali predvsem med vodenjem izbrane vrste do 21 let, ki jo je vodil med letoma 2008 in 2014. Takrat je dodobra spoznal kar večino članov zdajšnje slovenske članske selekcije, med drugim je ponudil prva nastopa zdajšnjemu prvemu vratarju Janu Oblaku in Kevinu Kamplu, čigar nadaljnja usoda igranja za izbrano vrsto je zaenkrat še malce nejasna.

Kavčič je prav tako dobro zapisan pri nogometaših, ki zdaj sestavljajo nekakšno okostje izbrane vrste, med drugim ga je za svoj preboj na nogometno sceno izpostavil Jasmin Kurtić, s katerim sta sodelovala tudi pri Beli krajini in Gorici.

tomaž kavčič | Avtor: Profimedia Profimedia

Trenersko pot je sicer začel leta 1995, ko je postal pomočnik trenerja Milana Miklaviča pri Gorici, kjer je ostal do leta 1997. Zatem se je kot glavni trener preizkusil med drugim pri Factorju Črnučah, Svobodi, znova Gorici in Beli krajini, Grosuplju in Livarju. Februarja 2008 je prevzel mlado slovensko reprezentanco, v kateri je v letih vodenja "vzgojil" nove reprezentante, med njimi Kampla, Luko Krajnca, Roberta Berića, Andraža Šporarja, Benjamina Verbiča in druge, ter z njimi spletel dober odnos, ki ga je mogoče zaslediti še danes v članski vrsti.

Julija 2014 se je prvič v karieri odločil za trenerski posel v tujini, začel je delo pri kitajskem drugoligašu Qingdau Jonoonu, pozneje pa je bil še pri Hunnan Billows. Leta 2016 pa je postal pomočnik selektorja Katanca v članski vrsti in že takrat so poznavalci namigovali, da bo prav on nasledil Katanca na selektorskem stolčku. 

Selektorji slovenske reprezentance:

Bojan Prašnikar (1991-1993)
Zdenko Verdenik (1994-1997)
Bojan Prašnikar (1997-1998)
Srečko Katanec (1998-2002)
Bojan Prašnikar (2002-2004)
Branko Oblak (2004-2006)
Matjaž Kek (2007-2011)
Slaviša Stojanović (2011-2012)
Srečko Katanec (2013-2017)
Tomaž Kavčič (2017- )

Tiskovna konferenca NZS:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice