Šport > Nogomet
148 ogledov

Kek izbral adute za Slovaško, Malto in Hrvaško

Matjaž Kek Profimedia
Slovenske nogometaše čakajo tri odločilne tekme.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam igralcev, na katere bo računal na kvalifikacijskih tekmah za svetovno prvenstvo 2022 proti Slovaški in Malti doma ter proti Hrvaški v gosteh. Na seznamu večjih presenečenj ni, odprti pa sta še dve mesti.

Kot je pojasnil Kek, so za ti dve mesti v igri predvsem Domen Črnigoj, za katerega čakajo podatke o zdravstvenem stanju, Tomi Horvat, Nino Kouter in Haris Vučkić.

Slovenska reprezentanca bo v marsičem odločilnem septembrskem terminu igrala tri tekme, in sicer bo najprej v Stožicah gostovala Slovaška (1. september, 20.45), nato Malta (4. september, 18.00), sledi pa še 7. septembra ob 20.45 gostovanje v Splitu pri Hrvaški.

cristiano ronaldo Foto Šport Slovenka ujela največjo ribo: Cristiana Ronalda!

V skupini H po treh krogih vodita Hrvaška in Rusija s po šestimi točkami, Slovaška jih ima pet, Ciper štiri, Slovenija tri in Malta eno. Na SP neposredno vodi prvo mesto, drugo pa pelje v dodatne kvalifikacije.

Hrvaška je sicer 18. na lestvici Mednarodne nogometne zveze, Slovaška 38., Slovenija 66., Malta pa 177.

"Nimam kaj filozofirati. Cilj so točke. Zavedamo se moči Slovakov, ki so na evropskem prvenstvu pokazali nekatere dobre stvari. Če pa mi pogledamo nazaj, je bilo veliko dobrih stvari ter tudi temnejša plat, predvsem tekma s Ciprom. Potrebujemo kontinuiteto, če želimo priti do možnosti za veliko tekmovanje. Zagotovo bomo poskušali pametneje z moje strani koristiti igralce, ker dejstvo je, da je bila v prvem ciklu tretja tekma težava. Tu nas tudi čaka tretja tekma v šestih dneh," je na novinarski konferenci povedal Kek.

"Če pa želimo, da se govori o nas v pozitivnem kontekstu, moramo priti do točk. Je pa skupina pokazala, da bo do točk težko prihajati. Ne moreš kar vpisati točk. Osredotočeni smo na prvo tekmo, drugo nas ne zanima. Slovaki so izziv, igrali smo z njimi že v nekaterih prejšnjih kvalifikacijah. Imajo imena, ki te morajo zanimati, toda tudi na našem seznamu so imena s težo in ki so dokazala, da lahko igrajo dobro za nas," je dodal Kek.

Poudaril je tudi, da sta junijski prijateljski tekmi s Severno Makedonijo in Gibraltarjem prinesli nekaj igralcev, ki so tudi zdaj zraven. Med njimi je tudi mladi napadalec Benjamin Šeško. "Šeško in Jan Mlakar sta mogoče zdaj najbolj izpostavljena napadalca. Leta me ne zanimajo. Da je Šeško član prve ekipe Salzburga, pomeni, da mu ljudje zaupajo. Zagotovo ga čaka minutaža," je povedal selektor, ki pravi, da brez pritiska ob tako pomembnih tekmah ne gre. "To je sestavni del posla, ki ga opravljaš. Mogoče je celo bolje, da smo pod pritiskom, da se zavedamo odgovornosti."

Slovenija se je s Slovaško nazadnje merila v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018, ko je doma oktobra 2016 zmagala z 1:0, v gosteh pa septembra 2017 izgubila z 0:1. Sicer pa imajo Slovenci proti Slovakom še dve zmagi, dva neodločena izida in poraz.

Z Malto so se Slovenci nazadnje prav tako srečali v kvalifikacijah za SP 2018, takrat so zmagali z 1:0 v gosteh in z 2:0 doma. Ob tem ima Slovenija z Malto še tri zmage in neodločen izid.

S Hrvati pa so se Slovenci merili že v teh kvalifikacijah, na uvodni tekmi so jo doma premagali z 1:0. To je bila za zdaj tudi edina zmaga Slovenije proti Hrvaški, pred tem je vpisala šest porazov in tri neodločene izide.

Seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Jan Oblak (Atlético Madrid), Vid Belec (Salernitana), Igor Vekić (Bravo)

Branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor), Petar Stojanović (Empoli), Nejc Skubic (Konyaspor), Aljaž Struna (Montreal), Jure Balkovec (Karagümrük), Miha Blažič (Ferencváros), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Mario Jurčević (Osijek)

Vezisti: Jasmin Kurtić (PAOK Solun), Miha Zajc (Fenerbahçe), Jaka Bijol (CSKA Moskva), Leo Štulac (Empoli), Sandi Lovrić (Lugano), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Žan Rogelj (Tirol)

Napadalci: Josip Iličić (Atalanta), Andraž Šporar (Sporting Lizbona), Damjan Bohar (Osijek), Luka Zahović (Pogoń Szczecin), Jan Mlakar (Hajduk Split), Benjamin Šeško (RB Salzburg)

Komentarjev 1
  • radovednica 14:28 24.avgust 2021.

    Če so pa to aduti, potem običajnih kart sploh ni. Tile pa lahko ostanejo kar doma. Nekaj njih še za SLO bedno ligo ni povprečnih. Kek, ne lomi ga več. Če nimaš igralcev, se vsi skrijte v mišlje luknje.

Sorodne novice