Šport > Nogomet
250 ogledov

Strelske vaje slovenskih nogometašev

Josip Iličić Profimedia
Slovenska reprezentanca se je v Kopru pomerila z Gibraltarjem in visoko zmagala.

Slovenski nogometaši so bili na prijateljskem srečanju z Gibraltarjem, ki sodi med slabše rangirane reprezentance na svetu, veliki favoriti. Selektor Matjaž Kek je tako na zelenico poslal zelo napadalno enajsterico z Josipom Iličićem, Andražem Šporarjem, Janom Mlakarjem in Luko Zahovićem v ofenzivnih vlogah. Od prve minute je na levi strani obrambe zaigral debitant Sven Šoštarič Karić, sin dolgoletnega reprezentanta Amirja Karića.

Na začetku tekme se je sicer z dvema obrambama izkazal gibraltarski vratar Dayle Coleing, ki pa je nato klonil v 11. minuti, ko je gostujoči obrambi pobegnil Šporar in zabil svoj tretji zadetek v izbrani vrsti.

A že v 16. minuti je sledila velika neumnost vratarja Vida Belca. Ta je ujel visoko podajo v svoj kazenski prostor, pri tem ga je oviral gostujoči igralec, slovenski čuvaj pa se ga je otresel z udarcem s pestjo v obraz. Te poteze sodnki niso zamudili, dosojena je bila enajstmetrovka. Svoj prvi zadetek v dresu Gibraltarja bi lahko dosegel Kenneth Chipolina, a je streljal po sredini vrat, Belec pa je žogo odbil z nogo.

Hitro je sledila kazen. Josip Iličić je malce izven kazenskega prostora močno udaril po okroglem usnju in zadel zgornji del tekmečevih vrat za 2:0. Slovenci bi lahko že na začetku 24. minute dosegli še en zadetek. Iličić je preigraval v kazenskem prostoru, nato streljal, sodnik pa je po igranju z roko pokazal na belo točko. Kapetan slovenske reprezentance je sam izvedel najstrožjo kazen, a zelo ležerno, Coleing je uganil strel in brez većjih težav zaustavil strel.

Gibraltarski vratar se je zelo izkazal tud v 30. minuti, ko je v šestnajstercu sprožil Zahović, vendar je Coleing z roko odbil žogo. Dve minuti kasneje je po podaji z desne tik pred vrati streljal Šporar, a v padcu preko vrat, zamujeno pa je nadoknadil že v naslednjem napadu, ko je prav tako z bližine potisnil okroglo usnje v gol po natančni podaji Zahovića.

Ta je grozil kot naslednji, a z dokaj ugodnega položaj močno streljal preko gola tekmeca. Slovenci so se uspešno izogibali gostujočim postavitvam prepovedanega položaja, kot naslednji je pobegnil Mlakar, sprejel podajo in prišel sam pred Coleinga. Ta je bil znova nemočen. Mlakar je v svojem drugem nastopu za člansko izbrano vrsto prišel do prvenca. S 4:0 se je tudi končal prvi polčas.

Že takoj na začetku drugega dela so v igro vstopili Sandi Lovrić, 18-letni Benjamin Šeško, ki je med tednom postal najmlajši nogometaš z nastopom za slovensko izbrano vrsto, in debitant Žan Rogelj.

V 57. minuti je za podajo v kazenski prostor stekel Zahović, vrnil žogo Iličiću, ki je udaril s prve in poskrbel za petardo v mreži gostov. Le štiri minute kasneje je bilo že 6:0. Najprej je bil blizu svojemu prvemu golu v reprezentanci Zahović, a je nastreljal vratarja, sledil pa je kot, po njem pa je na prvi vratnici najvišje skočil Jon Gorenc Stanković in sam dosegel prvenec v dresu z nacionalnim grbom.

Ob številnih menjavah je nalet Slovenije popustil, gostje so se pomaknili še bolj v obrambo, domači pa so kljub veliki posesti žoge ostajali brez strelov. Šele v 77. minuti je poizkusil Lovrić, vendar streljal mimo vrat. Enak izkupiček je tri minute kasneje iztržil še ličić. 

Slovenci so nato še mirno oddelali dvoboj do konca.

Prijateljska tekma:

Slovenija : Gibraltar   6:0 (4:0)
Šporar 11., 34., Iličić 17., 57., Mlakar 38., Gorenc Stanković 61.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice