Šport > Nogomet
530 ogledov

Legendarni trener: "Guardiola je zmagoval zgolj zaradi Messija!"

Felix Magath Epa
Nemški nogometni strokovnjak Felix Magath ni imel milosti za španskega trenerja Pepa Guardiolo, katerega je obtožil, da sta bili obe Ligi prvakov, kateri je v karieri osvojil, plod Messijeve briljantnosti in ne njegovega trenerskega znanja.

Redko kateri trener tako deli nogometno javnost, kot znameniti Španec Pep Guardiola.

Dejstvo je, da je slednji osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Trikrat je osvojil špansko La Ligo, dvakrat Kraljevi pokal, dvakrat Ligo prvakov, trikrat Klubsko svetovno prvenstvo, trikrat Bundesligo, dvakrat nemški pokal, dvakrat Premierligo, enkrat FA pokal ter trikrat angleški ligaški pokal.

pep guardiola | Avtor: Epa Epa

Prav tako pa je tudi res, da je vsakič prevzel ekipo, ki je bila daleč najboljša v državi, ali pa vsaj z daleč največjim proračunom. Prav tako je res, da se nikoli ni znal prilagoditi igralcem, ki jih je imel na razpolago, temveč jim je poizkušal vsiliti svoj način igre, obenem pa je kupoval pregrešno drage okrepitve, ki so bolj odgovarjale njegovemu sistemu. Obenem pa je iz kluba nagnal, oziroma uničil kariere številnim legendarnim nogometašem (Zlatan Ibrahimović, Yaya Toure, Bastian Schweinsteiger, Vincent Kompany, Joe Hart...).

Res je tudi, da je prevzel Bayern München, iz katerega je njegov predhodnik, izjemni Jupp Heynckes, sestavil nezaustavljivi nemški stroj, ki je v Evropi mlel vse pred seboj, Guardiola pa je šel spreminjati celo dušo kluba in je nemudoma postal v Evropi popolnoma nekonkurenčen, kljub neomejenemu proračunu pa je enako porazen v Evropi tudi z Manchester Cityjem.

Guardiola je tako svoji edini Ligi prvakov osvojil leta 2009 in 2011, ko je imel v svoji postavi nezaustvaljivega Lionela Messija, medtem ko je po slovesu od Barcelone leta 2013 v Evropi utrpel zgolj blamaže, na katere ga je rade volje spomnil legendarni Felix Magath.

"Messi je osvajal naslove, ne Guardiola," je bil za Sport Bild neposreden Magath. "Brez Messija tiki-taka sistem nikoli ne bi deloval tako uspešno. Če bi, bi že zdavnaj osvojil Ligo prvakov tudi z Bayernom ali Cityjem."

"Tiki-taka deluje zgolj, če imate na razpolago nogometaše, ki so tehnično superiorni glede na svojega naprotnika. Gledalcem pa je takšno držanje žoge, kot to sam imenujem, preprosto dolgočasno. Vrhunski ekipi takšen način igre preprosto ni potreben," je nad Guardiolino taktiko nezdavoljen Nemec.

Felix Magath | Avtor: Epa Epa

Magath je še poudaril, da se Guardiola pogosto izgubi v poizkusih, da bi že vnaprej premagal nasprotnika, nato pa se na tekmi dostikrat odloči za napačne taktične odločitve.

Felix Magath je sicer tekom svoje kariere vodil številne klube, kot svoj največji uspeh pa si zagotovo lahko šteje naslov nemškega prvaka z Wolfsburgom leta 2009. Isto lovoriko je pred tem dvakrat osvojil tudi na klopi Bavarcev, katere je vodil med leti 2004 in 2007, poleg tega pa je z Bayernom osvojil še dva nemška pokala. S Stuttgartom je leta 2002 osvojil tudi Pokal Intertoto, kar trikrat pa je bil izbran za nemškega trenerja leta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice