Šport > Nogomet
8300 ogledov

Lige se upirajo Čeferinu, klubi besni: "Največji škandal v zgodovini!"

Nizozemska nogometna zveza Instagram
Prekinitve lig ter morebitne odpovedi so sprožile valove nezadovoljstva.

Na Škotskem, Nizozemskem in v Belgiji ter Franciji vlada veliko nezadovoljstva, ker so nekatere nogometne zveze dokončno prekinile državna prvenstva zaradi pandemije novega koronavirusa, medtem ko druge o tem močno razmišljajo. Ta odločitev ni po godu predvsem klubom, ki se borijo za nastope v Evropi in tistim, ki se borijo za napredovanje v elitne lige državnih prvenstev.

Krovna evropska nogometna organizacija Uefa pod vodstvom Slovenca Aleksandra Čeferina sicer od nogometnih zvez zahteva, da vsaj poizkusijo izpeljati prvenstva do konca, pa čeprav bi se vse skupaj lahko zavleklo še daleč v poletne mesece. Morebitnim kršiteljem pa celo grozi s prepovedjo nastopov v Evropi.

aleksander čeferin | Avtor: Epa Epa

Nizozemska nogometna zveza je tako prva v Evropi dokončno prekinila državno prvenstvo, tako da letos ne bo znan prvak, prav tako ne bo izpadanja v nižjo in napredovanja v višjo ligo. Na to odločitev sta pristala Ajax in AZ Alkmaar, ki ju je na vrhu lestvice ločila le gol razlika, medtem ko s tem ni zadovoljen šesti Utrecht, ki je ostal brez možnosti nastopanja v evropskih klubskih tekmovanjih. Utrecht bi moral igrati tudi finale nizozemskega pokala proti Feyenoordu.

"Odpoved finala je največji škandal v zgodovini nizozemskega nogometa," je besnel Henk de Jong, trener Utrechta. Ob tem je lastnik kluba Frans van Seumeren napovedal tožbo.

Ajax AZ Alkmaar Veliko nezadovoljnih Šport Uefa in Nizozemci na različnih bregovih: "Največja sramota!"

Nad to odločitvijo se gotovo ne bosta pritoževala ADO Den Haag in RKC Walwijk, ki bosta vsaj še eno sezono del elitne druščine, je pa to dejanje razburilo vodilna kluba druge lige Cambuur Leuwaarden in De Graafschap, ki sta že napovedala tožbo proti zvezi in si obetata visoko odškodnino.

Najhuje je pri ekipi Cambuur Leuwaarden, daleč najboljši ekipi druge lige, kjer je prišlo do pravega upora proti vodstvu lige, ko so se zbrali navijači ter s transparentom "Nizozemska nogometna zveza je mafija" dali jasno vedeti, kaj si mislijo o vodilnih možeh lige, medtem ko je uprava ekipe že vložila tožbo proti ligi.

Vendar so številni strokovnjaki prepričani, da tožbe najverjetneje ne bodo uspešne. "Sodniki na Nizozemskem redko vzamejo v obzir športne vidike, ampak predvsem obravnavajo sam primer," je tiskovni agenciji ANP dejal Marjan Olfers, profesor športa in prava.

V Belgiji bo dokončna odločitev, kaj bo s prvenstvom, padla 4. maja, a je med klubi že zdaj veliko nezadovoljstva. Antwerpen je tako napovedal izstop iz lige, če finalne pokalne tekme ne bo. Ob morebitni zmagi v finalu proti Bruggu bi si klub iz Antwerpna namreč že zagotovil nastop v skupinskem delu evropske lige.

Škotska nogometna zveza pa je na glasovanje dala predlog o prekinitvi prvenstva in razglasitvi prvaka, ki je bil po nekaj zapletih podprt; za podporo je bila potrebna 80-odstotna večina. Je pa proti glasoval škotski velikan Rangers, ki sicer za Celticom zaostaja velikih 13 točk, a boja ne želi predati za zeleno mizo.

aleksander čeferin Sporna odločitev Šport Francoski velikan bo tožil ligo zaradi odločitve, da se upre Čeferinu

Državno prvenstvo naj bi bilo končano tudi v Franciji, kjer pa naj bi obveljale uvrstitve po 28 krogih. Državni prvak je tako postal PSG, medtem ko je Lyon ostal celo brez nastopa v Evropi ter grozi celo s tožbo. Predsednik Jean-Michel Aulas, je napovedal, da bo klub odločitev o koncu sezone izpodbijal na sodišču, če bodo v prihodnji sezoni ostali brez nastopa v evropski ligi,

"To za nas pomeni pomembno finančno škodo. Izgube za klub bodo lahko znašale tudi več milijonov evrov," je dejal predsednik kluba, ki je prvič po 20 letih ostal brez evropskih tekmovanj.

Komentarjev 3