Šport > Nogomet
33681 ogledov

Mariborčani na nogah po razkritju Zahovićeve plače

Zlatko Zahović
Mariborčani so obsodili selektivno razkrivanje finančne slike.

Vodstvo slovenskega nogometnega velikana je zmotilo poročanje časnika Večer, ki je v razkritju javno dostopno finančih podatkov o poslovanju kluba navedel nekatere podrobnosti o plači športnega direktorja Zlatka Zahovića.

Maribor je po podatkih Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES) v letu 2017 ustvaril kar 23,4 milijona evrov prihodkov. Največ sta mu prinesla preboj v skupinski del in osvojene točke v ligi prvakov, za kar je prejel 16,6 milijona evrov.

Po zaslugi uspešne evropske zgodbe so se povišale tudi plače in nagrade nogometašev, poroča Večer, ki navaja, da so vijoličasti v letu 2017 za plače in nagrade porabili sedem milijonov evrov. Natančna razdelitev finančne pogače ni znana, neuradno pa naj bi si strokovni kader, katerega del je tudi Zahović, razdelil slaba dva milijona evrov.

Zahović v klubu ni zaposlen, ampak dela kot samostojni podjetnik. Med letoma 2013 in 2017 naj bi zaslužil od 229 do 303 tisoč evrov na leto, največji del prihodka pa naj bi mu prinesla prav pogodba z Mariborom. Znesek čistega poslovnega dobička naj bi se gibal med 84 do 133 tisoč evri, kolikor je znašal lani.

Bojan Ban je predstavil uradno mnenje NK Maribor do kazni, ki jo je prejel Zlatk | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Mariborčani so zelo ponosni na finančno sliko štajerskega kluba, ki deluje kot športno društvo, zmotilo pa jih je, da se je v objavi Večera posebej izpostavilo športnega direktorja. Z izjavo na uradni spletni strani se je odzval direktor kluba Bojan Ban. Zapis objavljamo v celoti.

"Na Ajpesu so bili v preteklih dnevih objavljeni rezultati poslovanja NK Maribor v letu 2017, kar je v članku, v današnji izdaji, povzel časnik Večer. Podatki so javni in v skladu s transparentnim delovanjem, je pa treba k zapisu v edinem mariborskem dnevnem časopisu podati pojasnilo.

Želel bi poudariti, da smo izredno ponosni na tekmovalno leto 2017, ko se nam je uspelo uvrstiti v Ligo prvakov, že tretjič v zgodovini kluba. Tako smo si z uvrstitvijo v elitno druščino evropskega klubskega nogometa prislužili 16,672.000 EUR, še dodatno pa smo 1,576.480 EUR zaslužili z odškodninami ob prestopih igralcev.

Na drugi strani uvrstitev v Ligo prvakov prinaša tudi višje stroške poslovanja. V klubu je v organizacijskem delu in za uspešno delovanje celotnega ustroja redno zaposlenih 24, pogodbeno pa 16 ljudi, ki so vsi zaslužni, da lahko igralci ter strokovni štab delujejo in dosegajo vrhunske rezultate ter prejemajo plačilo. Zato nam ni prav in se nam zdi skrajno nekorektno, da se je v članku izpostavilo finančne postavke samo enega predstavnika, športnega direktorja, kot da samo on v tem klubu prejema plačilo za svoje dobro opravljeno delo in kot da je samo on odgovoren za dobro poslovanje kluba. Klub smo mi vsi, klub smo igralci, strokovni štab in mi, zaposleni v klubu. Tako kot na igrišču in tribunah velja tudi v pisarnah le eno vijol'čno pravilo: Mi skupaj eno smo!"

Komentarjev 29
  • zdrej 17:03 16.avgust 2018.

    Zaho pa zakaj ti ne sfinanciraš južne tribune? A si prevelik ego, pa moraš šparat za Šarmo goro, a ne?

  • miran24 15:30 16.avgust 2018.

    Koji kurac vas briga njegova plača.menjajte se z njim da vidimo kaj boste naredili.debili

  • brencl47 08:53 16.avgust 2018.

    Se pač morajo bebavi pisuni nad nečim izživljati! Se pač ne smejo oglašati v zvezi z Olimpijo in Mandaričem, Jankovičevim in državnim razmetavanjem denarja. To so izgleda tabu teme, saj takoj potihnejo.

Sorodne novice