Šport > Nogomet
808 ogledov

Maribor in Olimpija razbila tekmeca

NK Maribor Reševalni pas/Twitter
Nogometaši Maribora so v 4. krogu Prve lige Telekom Slovenije premagali Gorico s 5:0 (3:0), nogometaši kranjskega Triglava pa so izgubili proti ljubljanski Olimpiji z 0:4 (0:1).

V četrtem krogu domačega tekmovanja sta se v Ljudskem vrtu pomerili doslej še neporaženi ekipi. Mariborčani so med tednom doživeli poraz na evropski sceni, ko so izgubili v kvalifikacijah za Evropsko ligo, naslednji teden jih v tem tekmovanju čaka povratna tekma s Škoti. Za ogrevanje pred evropskim dvobojem so v Ljudskem vrtu gostili Goričane, ki so v začetku sezone že premagali prvake iz Ljubljane. Danes so bili daleč od možnosti za podoben uspeh, Maribor je vse dvome o zmagovalcu odpravil že v prvi četrtini tekme.

Začetek je s prvo nevarnejšo akcijo sicer pripadel gostom, a je po prostem strelu Uroša Celcerja s kakšnih 20 metrov vratar Jasmin Handanović dobro posredoval.

Prva prava akcija Mariborčanov pa je že poskrbela za veselje domačih navijačev. Dolgo podajo v kazenski prostor v deseti minuti je sprejel Jasmin Mešanović in z glavo podaljšal do druge vratnice, kjer je žogo meter pred vrati počakal Jan Mlakar ter jo porinil v gol.

Precej podobno akcijo, le da z desne stran, so domači izvedli šest minut zatem. Tokrat je Mešanović podal pred gol z glavo, na drugi strani vrat pa sta bila skupaj Luka Zahović in goriški branilec Žiga Lipušček, domači napadalec pa je bil dovolj hiter, da je žogo z glavo potisnil v mrežo, tako da so imeli Mariborčani že po 15 minutah v rokah trdno vodstvo.

To je postalo še trdnejše v 22. minuti. Maribor je izvajal kot, pred vrati je do skoka prišel precej neovirani Saša Ivković, vratar Gorice Grega Sorčan je bil sicer blizu in se je žoge celo dotaknil, a se je le odbila za njegov hrbet za 3:0.

Kljub visokemu zaostanku so Goričani še poskušali, najbližje je bil Andrija Filipović v 26. minuti, a je akcijo slabo končal in s kakšnih desetih metrov zgrešil vrata Maribora. Domača ekipa pa je imela ob koncu polčasa še dve priložnosti, najprej Mešanović, ki je zaposlil Sorčana, potem pa še Zahović, ki pa je udaril prek vrat.

V nadaljevanju je ritem precej popustil. Mariborčani so se zadovoljili z visokim vodstvom, gostje niso mogli resneje zapretiti, poskus Jake Kolenca pa je domači vratar ustavil. Maribor je bil v 60. minuti blizu četrtemu golu, ko je Zahović po podaji Amirja Derviševića že premagal Sorčana, a je žogo z golove črte izbil Jani Curk.

Brez moči pa so bili gostje v 78. minuti, ko je Dare Vršič, v igro je vstopil deset minut prej, z natančnim udarcem poskrbel za 4:0.

A to še ni bil končni izid tekme, zadnjo besedo je imel domači kapetan Marcos Tavares; v igri je bil od 75. minute, v 90. pa je po podaji Denisa Klinarja iz bližine zadel za končnih 5:0 - to je bil njegov 141. gol v prvi ligi in že jubilejni 20. proti Gorici.

Potem ko je Olimpija v četrtek pokazala učinkovito predstavo proti HJK Helsinkom v kvalifikacijah za Evropsko ligo, se je izbrancem Aleksandra Linte odprlo tudi v domačem prvenstvu, kjer so do te tekme zbrali vsega dve točki. Tokrat pa so bili precej boljši tekmec od Triglava, ki ostaja brez zmage in pri dveh točkah na predzadnjem mestu.

Ljubljanski nogometaši so v prvem polčasu obračuna v Kranju prevladovali tako v posesti žoge kot v številu poskusov, tako da so povsem zasluženo vodili. Do vodilnega zadetka so prišli v 28. minuti, ko je najprej Tomislav Tomić z leve strani podal do Abassa Issaha, ta je žogo odpeljal na levo stran kazenskega prostora in od tam podal v sredino, kjer je bil Stefan Savić hitrejši od svojega čuvaja Tilna Mlakarja in iz bližine zadel.

Pred tem je bil najvidnejši v ljubljanski vrsti Issah, ki je v 15. minuti z glavo zgrešil za kak meter, v 20. minuti pa je prišel v dvoboj z Darjanom Curanovićem, a je bil slednji uspešnejši. Issah je še eno priložnost zapravil v 34. minuti, ko je z branilcem "na hrbtu" žogo poslal čez gol. Pri Olimpiji je bil v 35. minuti nevaren še debitant v slovenski prvi ligi Vitalijs Maksimenko, ko je poskusil z glavo, izkazal pa se je vratar Triglava. Ta je imel v prvem delu le eno lepo priložnost, in sicer je v 29. minuti Aljaž Ivačič dobil dvoboj s Tomom Žurgo.

V drugem polčasu je v 51. minuti Issah prišel do strela z leve strani kazenskega prostora, a zadel le zunanji del mreže. Zato pa je bil natančnejši Dino Štiglec v 55. minuti. Približno 35 metrov od gola Triglava je dobil žogo stekel proti kazenskemu prostoru, oddal žogo do Issaha, tam mu jo je vrnil, nato pa je bočni branilec malce z leve premagal še Curanovića za 2:0. V 59. minuti je znova Issah sprintal proti vratom domačih, a Olimpijin napadalec na koncu ni bil dovolj spreten.

V 66. minuti so po dolgem času nase opozorili tudi pri Triglavu, s prostega strela z več kot 20 metrov je sprožil David Tijanić, a žogo poslal dober meter mimo gola, tako kot novinec Dickson Afoakwa v 68. minuti, ko je sprožil z roba kazenskega prostora.

Vsega minuto zatem je Savić prodrl po desni strani, podal v sredino kazenskega prostora, kamor je pritekel Asmir Suljić in brez težav povišal na 3:0.

V 87. minuti pa so Ljubljančani le še potrdili zmago. Znova je bil v vlogi podajalca Savić, ki je poslal žogo na desno stran kazenskega prostora do Kingsleyja Boatenga, ta pa je z diagonalnim strelom po tleh zadel za 4:0. Tik pred koncem tekme je svoj drugi rumeni karton na tekmi dobil Gašper Udovič in bil izključen.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice