Šport > Nogomet
1193 ogledov

Matjaž Kek: "Temu pravim odločen ne!"

Matjaž Kek Anže Petkovšek
Matjaž Kek pred derbijem poziva k strpnemu navijanju.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je pred sobotnim derbijem slovenskega prvenstva med Mariborom in Olimpijo v pogovoru za 24ur.com navijače pozval k strpnemu navijanju. "Fajn je, ko zapojejo Dragonsi in ko navijajo Viole. A pravim odločen ne nasilju in ekscesom na stadionih oziroma v športnih dvoranah," je strnil selektor.

Kek sicer ne želi soditi, kdaj burno navijaštvo prestopi mejo in zaide v neokusne, nesprejemljive in nevarne vode, a dobro ve, kako je na tekmi, če z navijaških tribun ni čutiti spodbude in zavzetosti.

Green Dragons | Avtor: Profimedia Profimedia

"Govorim lahko o tem, kako doživljaš tekmo, če se na tribunah ne dogaja nič oziroma tekma poteka v nekem gledališkem vzdušju, ali na drugi strani v navijaškem spektaklu, v koreografiji, v pozitivnem navijaškem dvoboju. Skratka, vedno sem za to, da je tekma drugačna in posebna. Če so polne tribune, če so na navijaških sektorjih koreografije z navijanjem, s pesmijo, je tudi tekma drugačna," je za 24ur.com povedal Kek.

Nasilja ne odobrava na nobeni ravni, ne le na stadionih. Navijaške skrajnosti v nogometu, pa tudi v drugih športih, niso zgolj slovenski črn madež. Čeprav je Kek prepričan, da se prevečkrat omenja negativna plat, pa meni, da se o incidentih mora govoriti, saj je to po njegovem dober način osveščanja ljudi in širjenja pozitivnih navijaških vrednot.

Viole | Avtor: Profimedias Profimedias

V nogometnem svetu že nekaj časa stremijo k uvajanju družinskih sektorjev, da bi družine spodbudili, naj pridejo na tekme. Da bi dobri praksi družinskih tribun, ki jih imata stadiona Stožice in Ljudski vrt, sledili tudi drugod po Sloveniji, se Keku zdi odlična ideja. Iniciativa je sicer del pobude Mastercard #ŽogaZbližuje, ki si prizadeva, da bi na nogometnih tribunah završale pozitivne navijaške vrednote, ki bi presegle sovražno vedenje.

"Formula z evropskih in svetovnih stadionov je znana. Ne vem, zakaj ne bi družno navijali tisti, ki navijajo za Olimpijo, in tisti, ki navijajo za Maribor? Nekaj se mora narediti tudi na tem," je še menil Kek.

Matjaž Kek | Avtor: Twitter Twitter

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.