Šport > Nogomet
51 ogledov

Najlepši dan za navijače Arsenala in Liverpoola

Flanagan Rooney Manchester United Liverpool EPL
1/25
Reuters
Prvega od dveh velikih derbijev nedeljskega sporeda je na Old Traffordu zasluženo dobil Liverpool (0:3). Tudi na drugem so slavili gostje, Arsenal je z minimalno razliko (0:1) zmagal na stadionu White Hart Lane.

Po zmagi deseterice Manchester Cityja pri Hullu (0:2) in porazu deveterice Chelseaja pri Aston Villi (1:0) sta spodrsljaj Londončanov izkoristila tako Liverpool kot Arsenal. Oba sta slavila najslajši zmagi; Redsi pri Manchester Unitedu (0:3), topničarji pa pri Tottenhamu (0:1). 

Varovanci Brendana Rodgersa so izgubili štiri od zadnjih petih tekem proti rivalom, tokrat so jim vrnili z obrestmi (0:3). Povsem zasluženo zmago so zaznamovale tri dosojene enajstmetrovke, dve je Steven Gerrard izkoristil, eno pa zgrešil. Redsi imajo zdaj štiri točke in tekmo manj od vodilnega Chelseaja. V tej sezoni so zabili že 76 golov (lani 71 v celotni sezoni) in zbrali 62 točk (lani 61). Varovanci Davida Moyesa so doživeli še peti domači poraz v tej sezoni in so se tako najbrž dokončno poslovili od Lige prvakov.

Arsenal je še tretjč v tekočem tekmovalnem obdobjui odpravil sosede iz severnega Londona, ki so na stadionu Emirates v prvenstvu padli z 1:0, v pokalu FA pa z 2:0. Četa Tima Sherwooda tako ostaja brez doseženega gola proti ekipi Arsèna Wengerja v tej sezoni. Obenem so se domačini, tako kot Man United, že poslovili od Lige prvakov.

Vodstvo L'poola prebudilo vrage

Srečanje na Old Traffordu se je začelo z malce bolj odločno igro Liverpoola, po podaji Jordana Hendersona je zapretil Daniel Sturridge, a meril mimo gola Davida de Gee. Marouane Fellaini je nedolgo zatem dvakrat trčil z Luisom Suárezom v kazenskem prostoru, a obakrat premalo intenzivno za enajstmetrovko po mnenju sodnika Marka Clattenburga. Na drugi strani je obramba redsov blokirala poskus Robina van Persieja, to po je bilo tudi vse, kar se je omembe vrednega zgodilo pred obema goloma v prve pol ure.

A  kmalu zatem se je zaiskrilo. Najprej je Rafael povsem nepotrebno, globoko na polovici gostov, s hrbta zrušil Stevena Gerrarda in prejel rumeni karton. Že nekaj sekund kasneje je Suárez sprejel daljšo podajo na levi strani kazenskega prostora, preigral Rafaela, slednji pa je namerno igral z roko in zakrivil enajstmetrovko. Clattenburg Brazilca ni izključil, čeprav so to pričakovali vsi navijači Liverpoola, pa najbrž tudi številni privrženci rdečih vragov. Zanesljiv izvajalec najstrožje kazni je bil Gerrard, ki je tako gostom prinesel zasluženo vodstvo. 

Do konca polčasa se je United vendarle malce prebudil. Prav Rafael je dvakrat podal, enkrat do Van Persieja, drugič do Wayna Rooneya, obakrat je bila na mestu obramba Liverpoola, nekajkrat je za boljši zaključek zmanjkalo natančnosti. Omeniti velja še, da jo je Fellaini skupil po dvoboju z Gerrardom, Belgijec je imel okrvavljen obraz. Prvi del se je tako končal z minimalnim vodstvom Liverpoola.

Gerrard treniral "penale"

Takoj na začetku drugega polčasa je sledil nov šok za domače. Po podaji Hendersona je Joe Allen na prsih sprejel žogo v kazenskem prostoru, ob njem je s startom malce zamudil Phil Jones, s hrbta potisnil gostujočega vezista in posledično zakrivil še eno enajstmetrovko. Spet je bil Gerrard s strelom v levo stran De Gee zanesljiv in gostje so podvojili prednost. Hitro so tudi domači dvakrat zahtevali najstrožjo kazen. Enkrat potem, ko je žoga v roko zadela Glena Johnsona, drugič pa, ko je Rooney padel ob Martinu Škrtlu na robu kazenskega prostora. 

United je pritisnil in pred gol Simona Mignoleta pošiljal številne predložke, ki so jih gostje stežka odbijali. V 55. mniuti je bila tekma za krajši čas prekinjena, tokrat je udarec v glavo prejel Daniel Agger. Deset minut kasneje je bilo ponovno dvakrat vroče pred gostujočim golom, udarec Juana Mate je zadel blok, Fellaini pa je meril čez vrata. Najlepšo možnost za povratek v srečanje je imel Van Persie, a je Nizozemec z glavo po lepi podaji Ronneya meril mimo gola. Liverpool je čakal na svojo priložnost v protinapadih in jo dočakal v 77. minuti. Ob Nemanji Vidiću je teatralno padel Sturridge, Clattenburg je (tokrat neupravičeno) še tretjič pokazal na belo točko in pokazal drugi rumeni karton Srbu. A tokrat je Stevie G menjal stran in zadel le vratnico.

Suárez zabil zadnji žebelj v krsto

Liverpool se ni ustavil in je želel rivalom zadati usodni udarec. Michael Carrick bi kaj lahko zakrivil še četrti "penal", ko je spotaknil Sturridga. V 82. minuti je De Gea s fantastično reakcijo še uspel ubraniti volej Suáreza, zato pa je bil Španec nemočen dve minuti kasneje. Sturridge, ki se je spet nekajkrat "izkazal" s sebičnostjo, je poskušal s strelom, a je zgrešil celo žogo, le-ta pa se je srečno odbila do  Suáreza, ki je rutinirano dosegel svoj 25 ligaški zadetek v sezoni. Do konca je imel United možnost le še za častni zadetek, a je Rooney prosti strel poslal na tribuno.

Giroud Rosicky Tottenham Arsenal EPL | Avtor: Reuters Reuters
Rosicky po dveh minutah zabil evrogol

Drugi veliki derbi dneva na White Hart Lanu je Arsenal začel sanjsko. Sandro je storil napako na sredini, do žoge se je dokopal Olivier Giroud in jo oddal na desno, kjer je v prodor zdrvel Tomaš Rosicky. Pred kazenskih prostorom je Čeh podal proti Alexu Oxlade-Chamberlainu, slednji se je zapletel, a je okroglo usnje srečno prišlo do Rosickega, ki je "iz prve" s polvolejem precej z desne strani fantastično zadel desni zgornji kot gola nemočnega Huga Llorisa.

Tekma se je tako hitro razživela in na obeh straneh je bilo videti nekaj priložnosti in polpriložnosti. Gostje bi kaj lahko povedli z 0:2, potem ko je sam pred vrata prišel Oxlade-Chamberlain, ki pa je meril mimo gola s spodkopanim strelom. Tottenham je zapretil po prodoru Dannyja Rosa, nato pa je obramba topničarjev blokirala še strel Christiana Eriksena, Emmanuel Adebayor pa je z le nekaj metrov zgrešil cilj. Na odmor so z minimalno prednostjo odšli varovanci Arsèna Wengerja, ki so v zaključku prvega dela uspeli dobro zapreti vse dostope do svojega gola in domačine omejili na igro okrog kazenskega prostora.

Spursi krenili po izenačenje

Začetek drugega polčasa je minil povsem v znamenju domačih. Tottenham je namreč zaigral zelo agresivno in sosede potisnil pred njihov gol, kjer so se vrstile priložnosti. Najprej Wojciech Szczęsny ni dobro reagiral po dolgi žogi v skoku z Adebayorjem, a Naser Chadli ni uspel priti do strela na prazna vrata. Belgijec je imel nato še precej lepšo priložnost, ko je bil Szczęsny že premagan, Chadli pa žogo v nogah pet metrov od gola, toda uspel je zadeti le obrambni blok že skoraj v usodo vdanih topničarjev.

Sledila sta še dva obetavna poskusa z glavo, Nabil Bentaleb po kotu in Adebyor po podaji Eriksena nista bila dovolj natančna. Arsenal je streljal precej manj, a je uspel vzpostaviti ravnotežje v posesti žoge, s katero je vsaj za odtenek umiril nalet ostrog. Priložnost za zagotovitev zmage je imel Per Mertesacker, Nemec je po kotu prišel do strela iz bližine po odbitku, Lloris pa je z refleksno obrambo zadržal domače v igri.

Wenger: Tottenham je igral dobro

Vse do konca tekme smo spremljali napade ostrog, topničarji so se povsem osredotočili na obrambo. Ob glasni podpori s tribun je Tottenham jurišal za izenačenje, a večina strelov se je še naprej ustavljala ob čvrstem bloku fantov v rdečih dresih. Ko je žoga po plasiranem strelu Adebayorja v 89. minuti le zletela mimo obrambnih nogometašev, je bil na mestu Szczęsny. Do konca tekme Spursi niso več resno zapretili in tako so morali preboleti še tretji poraz proti večnim rivalom v tej sezoni.

"Tottenham je igral zelo dobro. Mi smo hitro zadeli in kolebali med branjenjem vodstva in željo, da zaključimo tekmo. Vzdržali smo veliko pritiska, Tottenham je dal vse od sebe in morali smo se kvalitetno braniti. Rosicky je zabil izjemen gol iz ničesar, nato pa smo pazili, da ne bi naredili napake, ki bi domače vrnila v tekmo. Kljub pritisku si Tottenham ni priigral večjih priložnosti," je po tekmi za BBC povedal trener Arsenala Arsène Wenger.

Angleška liga, 30. kolo:

Hull City : Manchester City 0:2 (0:1)
Silva (14), Džeko (90)
RK: Kompany (Man. City/10)
Koren (Hull) je sedel na klopi.

Everton : Cardiff City 2:1 (0:0)
Deulofeu (59), Coleman (90); Cala (68)

Fulham : Newcastle United 1:0 (0:0)
Dejagah (68)

Southampton : Norwich City 4:2 (1:0)
Schneiderlin (5), Lambert (57), Rodriguez (72), Gallagher (90); Elmander (85), Snodrgass (86)

Stoke City : West Ham United 3:1 (1:1)
Odemwingie (32, 79), Arnautović (69); Carroll (5) 

Sunderland : Crystal Palace 0:0

Swansea City : West Bromwich Albion 1:2 (1:0)
Lamah (2); Sessegnon (52), Mulumbu (85)
Zabret (Swansea) ni bil v postavi.

Aston Villa : Chelsea 1:0 (0:0)
Delph (82)
RK: Willian (69), Ramires (90/oba Chelsea)

Manchester United : Liverpool 0:3 (0:1)
Gerrard (34/11m, 46/11m), Suárez (84)
RK: Vidić (Man Utd/77)
Gerrard (L'pool) je v 78. minuti zgrešil enajstmetrovko.

Tottenham Hotspur : Arsenal 0:1 (0:1)
Rosicky (2)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.