Šport > Nogomet
1207 ogledov

Napaka, Messi je le dobil glas tudi iz Slovenije

Lionel Messi Epa
Med tistimi, ki so glasovali za argentinskega virtuoza, je bil tudi predstavnik Slovenije, priznani novinar RTV Slovenije Andrej Stare.

Zlato žogo, ki je najprestižnejša nagrada za posameznika v nogometu, od leta 1956 podeljuje francoska revija France Football. Andrej Stare je del zgodbe že od leta 1991 in kot je povedal v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo, je zanj to velika čast, predvsem pa povsem osebni pogled na nogomet. Pri njegovem letošnjem glasovanju je prišlo do napake. Kot je priznal STA, je Lionela Messija postavil na tretje mesto, v rezultatih glasovanja pa so pod njegovim imenom zapisani - Mbappe, Cristiano Ronaldo, Hazard, Lewandowski in Van Dijk.

"Vodji oddelka za zlato žogo pri France Football sem že sporočil, da je prišlo do napake. Na tretje mesto sem postavil Lionela Messija in ne Hazarda," je uvodoma dejal Stare in nadaljeval: "Mene je v letu 2019 navdušil predvsem Mbappe, seveda pa nikakor nisem mogel mimo dosežkov Cristiana Ronalda in Messija. Slednji je imel odličen jesenski del sezone, medtem ko spomladi ni blestel. Na južnoameriškem prvenstvu je edino, kar je naredil, velik škandal. Kar se tiče Ronalda, je moje mnenje, da se njegov čas počasi končuje. Resda je osvojil ligo narodov, kaj več pa mu ni uspelo."

zlata žoga podelitev ballon d'or Zlata žoga Šport Modrić dobil naslednika! Znano, kdo je najboljši na svetu...

"Mene zdaj navdušuje predvsem mladi rod nogometašev. Moč, tehnika, taktika in hitrost je tisto, kar daje čar tej igri, ki jo intenzivno spremljam od svetovnega prvenstva 1966 v Angliji. Od tedaj do danes se je spremenilo veliko stvari v nogometu, predvsem pa je moje osebno mnenje, da se je izrazito povečala razlika med dobrim in slabim nogometom. Hudo mi je, ko najprej gledam na primer tekmo Liverpool - Bayern, nato pa grem na slovenske stadione in opazujem ekipo X proti ekipi Y," pravi Stare.

"Ko sem začel spremljati nogomet, je bil Franz Beckenbauer pojem za nogomet, zdaj so to Messi ali Ronaldo, vseeno pa je moje mnenje, da se je tedaj igral lepši nogomet. Če me vprašate, kdo so trije najboljši nogometaši vseh časov, vam bom odgovoril: Pele, Johan Cruyff in Franz Beckenbauer. Bili so nato še Maradona, Messi, Ronaldo, Del Piero, Baggio, mnogo je bilo dobrih nogometašev, vendar jaz sem predstavnik stare šole in tako bo ostalo," je pogovor za STA sklenil Andrej Stare.

Andrej Stare | Avtor: Profimedia Profimedia

Za nagrado zlata žoga glasujejo novinarji iz celega sveta. Letos se je glasovanja udeležilo 176 predstavnikov medijev, zanimivo pa, da le devet od teh Messija ni uvrstilo med pet najboljših. Gre za novinarje iz Butana, Cipra, Slonokoščene obale, Kameruna, Salvadorja, Gvatemale, Združenih arabskih emiratov, Hrvaške in Šrilanke. Prav slednja je najbolj izstopala z izborom. Njen novinar je na prvo mesto postavil člana Liverpoola Trenta Alexander-Arnolda, na drugo mesto Arsenalovega Pierre-Emericka Aubameyanga, na tretje Antoina Griezmanna ter nato še Roberta Lewandowskega in vratarja Marc-Andrea ter Stegena.

Lionel Messi je v glasovanju prehitel Liverpoolovega nogometaša Virgila van Dijka in Juventusovega Cristiana Ronalda, ki ostaja pri petih zlatih žogah. Priznanje je prvič osvojil 2009, nato pa še v letih 2010, 2011, 2012 in 2015. Po tri tovrstna priznanja imajo Francoz Michel Platini ter Nizozemca Johan Cruyff in Marco van Basten. Sicer so doslej največ zlatih žog pobrali Nemci, Nizozemci in Portugalci (7), med klubi pa je Barcelona (12) zdaj prehitela Real Madrid.

Komentarjev 1
  • paulista 12:27 04.december 2019.

    Izkazalo se je, da je Stare veliki lažnivec iz Pariza so mu to dokazali. Stal bi pri svojem mnenju, nič hudega, če on Messija ne ceni, ga pa zato drugi. Že velikokrat se iz njegovih komentarjev da razbrati da je ...prikaži več velika rit in bluzer!!