Šport > Nogomet
2367 ogledov

Nogometaš se je takole maščeval VAR-u, v Angliji pa prava katastrofa

VAR video tehnologija analiza asistent Epa
Tudi VAR jo lahko nastrada.

Na tekmi francoskega prvenstva med St. Etiennom in Monacom jo je nastradal tudi VAR. Nogometaš Monaca Ruben Aguilar je namreč prejel rdeči karon. Ob zapuščanju zelenice je opazil monitor, ki služi sodnikom za ogled nejasnih situacij, in mu podelil krepko brco, ker ni posredoval. St. Etienne, slovenski reprezentančni napadalec Robert Berić je tokrat obsedel na klopi, je tekmo sicer dobil z 1:0.

Poteza Monacovega nogometaša je zbudila veliko pozornosti. "Torej ne samo pri nas," je tako zapisal nekdanji sloviti nogometaš Gary Lineker, ki je zdaj voditelj v sloviti oddaji Match of the day, kjer vsakič analizirajo tekme Premier League.

V zadnjih tednih je VAR sicer poskrbel za kar nekaj kočljivih situacij, še zlasti pa so z njim nezadovoljni ljubitelji angleškega nogometa. Če je ta pomoč sodnikom že uveljavljena v Italiji, Španiji, Franciji, Nemčiji in ostalih ligah, pa je prva sezona na Otoku prinesla veliko kontraverznosti.

Je to trenutno najslabši sodnik?

Samo na nedeljskem dvoboju med Evertonom in Tottenhamom so bile tri situacije, ko bi sodniki lahko dosodili enajstmetrovko v korist kluba iz Liverpoola, pri Match of the day so bili strokovnjaki prepričani, da sta bila dva prekrška povsem očitna, a je VAR ostal pri prvotni odločitvi. Sodnik na zelenici Martin Atkinson se ni niti v enem primeru odločil za najstrožjo kazen, njegove odločitve pa ni spremenil tudi delilec pravice, ki je s pomočjo VAR-a pregledoval posnetke.

V Angliji so sicer vpeljali povsem drugačen sistem kot v ostalih državah. V vseh največjih ligah si namreč glavni sodnik lahko na monitorju ob igrišču ogleda sporno akcijo, na Otoku pa te možnosti nima, ampak vse skupaj določijo iz sobe za VAR, kjer včasih sedijo tudi povsem neuveljavljeni sodniki. Ti le redko spremenijo odločitev, ki jo je njihov kolega dosodil na zelenici.

André Andre Gomes Foto/Video Šport Prekršek tako hud, da je po ogledu posledic storilec jokal kot otrok

Edini izjemi sta bili pravzaprav dve tekmi, kjer je imel prste vmes tudi Atkinson. Še konec tega tedna je namreč kot sodnik za VAR precej nerazumljivo dosodil prepovedani položaj na tekmi Aston Ville in Liverpoola.

Drugače je bilo le teden dni nazaj. Na tekmi med Arsenalom in Crystal Palacom, se je sodnik pri VAR-u najprej odločil spremeniti odločitev, ko Atkinson ni dosodil enajstmetrovke za Palace, nato pa je razveljavil še zadetek, ki so ga topničarji dosegli v zadnjih minutah tekme. Obe odločitvi, ki jih je sprejel Avstralec Jarred Gillett, ta še nikoli ni sodil na tekmi v Premier League, sta naleteli na obsodbo strokovnjakov.

In to je njegov šef

VAR tako v Angliji ni odpravil zmede, ampak jo je le še povečal. Mnogi že zahtevajo njegovo odstranitev, velike kritike in tudi pozive k odstopu pa je deležen prvi mož sodniške organizacije Mike Riley. Ta je že za časa svoje sodniške kariere odsodil nekaj 'čudnih tekem'. Nekateri ga obtožujejo, da sodniki pod njegovim vostvom namerno krojijo tekme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice