Šport > Nogomet
1370 ogledov

Nogometni as: "Pravil je, da sem opica, naj se vrnem v džunglo"

Fafa Picault Profimedia
Napadalec je tekom svojega igranja v Italiji doživel hudo rasno zlorabo.

Nogometaš z otoka Haiti, Fabrice-Jean "Fafa" Picault si trenutno kruh služi v ZDA, katere pretresajo hudi nemiri zaradi rasne diskriminacije.

V času, ko je ameriška javnost končno spoznala, za kako hudo težavo gre, je tudi Picault prvič javno spregovoril o svojih težavah z rasizmom, katerega je bil najbolj deležen tekom igranja za Cagliari, ko je med leti 2006 in 2011 branil barve mlajših kategorij te ekipe.

Fafa Picault | Avtor: Profimedia Profimedia

"Obstajajo številne oblike rasizma. Z njimi sem se srečal v različnih slačilnicah na različnih stadionih. V Italijo sem se preselil pri vsega 16 letih, leto kasneje sem začel igrati nogomet za Cagliari. Igral sem za mladinske selekcije ter rezervno ekipo. Takratni trener rezervne ekipe je bil ena najslabših oseb, kar sem jih spoznal" je začel izpoved Picault.

"Pravil je, da sem opica ter da bi se moral vrniti v Afriko, v džunglo. Govoril je, da črnci nimamo tehnike, da smo samo hitri, da je tek edino, kar znamo, ter da je to edini razlog, zakaj so me pripeljali. Vedno mi je pravil kaj grdega. Vedno mi je ukazoval, da moram početi določene stvari, ker sem pač črn. Sam nogomet je bil še najlažji del moje preizkušnje v Italiji," je zaključil Picault.

Fafa Picault | Avtor: Profimedia Profimedia

Slednji je zaradi rasizma naposled zapustil Italijo ter se odpravil v ZDA, kjer je preživel večji del svoje kariere, z dvema vmesnima postankoma v Evropi, pri praški Sparti ter nemškem St. Pauliju. Prejel je tudi ameriško državljanstvo, za reprezentanco pa je zbral dva nastopa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice