Šport > Nogomet
3614 ogledov

Nov nogometni škandal pretresa Italijo! V središču znova Juventus

Daniele Orsato Profimedia
Famozni zvočni posnetek se je nekje izgubil...

Dve leti po izjemno pomembnem derbiju med Interjem in Juventusom, katerega je s 3:2 dobila Stara dama ter si praktično zagotovila nov državni naslov, je prišlo do pravega škandala... Nekdanji tožilec Italijanske nogometne zveze je namreč razkril, da naj bi se izgubil zvočni posnetek komunikacije med sodniki ter sobo za VAR.

Daniele Orsato | Avtor: Profimedia Profimedia

Na tekmi je namreč v prvem polčasu prišlo do sila sporne situacije, ko je Miralem Pjanić za svoj prekršek nad Rafinho ostal nekaznovan, kljub temu da je za podoben incident Matias Vecino pred tem dobil kar neposredni rdeči karton, Bosanski reprezentant pa ni prejel niti rumenega. Pjanić bi v primeru kartona prav tako moral zapustiti zelenico, saj je pred tem že prejel enega rumenega.

"Po tekmi smo zahtevali, da nam pošljejo avdio in video dialoge med sobo za VAR in glavnim sodnikom Danielejem Orsatom. Material smo prejeli šele na začetku naslednje sezone, ko pa smo odprli datoteko, je bilo v njej vse... razen edine stvari, ki je bila pomembna. Manjkal je razgovor med Orsatom in sobo za VAR, ki je odločil, da Pjanić ostane na igrišču. Dobili smo obrazložitev, da tega dela preprosto nimajo," je v zadnjih dneh razkril nekdanji tožilec Italijanske nogometne zveze Giuseppe Pecoraro.

 

"Orsatovo sojenje na tej tekmi je povzročilo napetost med menoj in sodniki. Prejel sem namreč številne pritožbe zaradi njegovega sojenja. Nisem si mislil, da je šlo za kaj nepoštenega, toda moral sem se prepričati in začel sem s preiskavo. Želel sem slišati ta dialog. Moral sem inzistirati, kakšen tožilec pa bi bi bil, če ne bi? Posnetke smo tako prejeli šele na začetku naslednje sezone in še to s presenečenjem. Edinega zapisa, ki nas je zanimal, ni bilo. Rekli so, da ga nimajo in to je bilo to... Potrebovali bi več transparentnosti."

Juventus je na koncu s pomočjo sila pomembne zmage nad Interjem osvojil Scudetto, v bran Stare dame pa je stopil nekdanji sodnik Luca Marelli: "Ni nobenega posnetka posredovanja VAR-ove sobe, ker je protokol takšen, da se ni smela oglasiti. VAR ne sme sodelovati pri odločitvi, če se mora kaznovati igralca z rumenim kartonom. Tudi če gre za morebitni drugi ter izključitev. Tudi če si je Pjanić resnično zaslužil izključitev, se VAR ni smel vmešati."

Daniele Orsato | Avtor: Profimedia Profimedia

Nekdanji sodnik je tako pojasnil celotno zadevo, a se je vse skupaj v Italiji vseeno sprevrglo v precejšen škandal, saj je bil vpleten ravno Juventus, ki je v zadnjih letih prepogosto v središču podobnih incidentov.

Ponovno Juventus

Vsi se verjetno še spomnimo nameščanja ter podkupovanja sodnikov v aferi Calciopoli, po kateri se je moral Juventus celo preseliti v nižji rang tekmovanja, a to ni bil osamljen incident.

Najznamenitejši je zagotovo razveljavljeni zadetek Sulleyja Muntarija v sezoni 2011/12, s katerim se je pravzaprav začela dolgoletna prevlada Juventusa v italijanskem nogometu, ko je po dolgih letih vladavine obeh milanskih klubov ponovno zasedel italijanski prestol.

Tekmo z Milanom je sodil Paolo Tagliavento, ki je razbesnel 50.000 glasnih navijačev Milana, potem ko je po signalizaciji stranskega sodnika razveljavil Gančev zadetek.

Če bi zadetek priznal, bi Milan povedel z 2:0 ter mogoče prizadejal Stari dami prvi poraz v sezoni, medtem ko bi ji na lestvici pobegnil na štiri točke razlike. Seveda ni nujno, da Juventus na koncu ne bi prehitel Milana, a je bila njuna medsebojna tekma zagotovo ena izmed ključnih tiste sezone, ko se je Juventus ponovno okronal za italijanskega prvaka.

Komentarjev 1
  • Avatar Lammilera
    Lammilera 00:50 04.maj 2020.

    Si želiš najti žensko za eno noč? Pojdi –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

Sorodne novice