Šport > Nogomet
4043 ogledov

Občina zaprla igrišče in grozila s policijo, sledil upor

NK Radenska Slatina Radenci stadion Facebook
V Radencih imajo dovolj poniževalnega odnosa do nogometnega kluba, kjer se kali lokalna mladina.

V Prekmurju so nori na nogomet. Tam domuje na ducate klubov, eden od njih je v Radencih. Članska ekipa iz zdraviliškega centra tekmuje v Pomurski ligi (četrti rang tekmovanja), pretekli vikend pa bi NK Radenska Slatina v okviru 3. kola morala gostiti zasedbo NK Grad. A se srečanje ni odvilo.

Vodilni možje Občine Radenci, ki jo kot župan vodi Roman Leljak, so namreč prepovedali uporabo igrišča, kjer je bila tekma delegirana. Nastal je predvidljiv zaplet, zahtevo po neigranju pa so krajevni veljaki podkrepili z grožnjo s policijskim posredovanjem.

V NK Radenska Slatina so se po dogodku oglasili z javnim pismom in obrazložili svoj pogled. Obenem so opozorili na mačehovski odnos občine do lokalnega kolektiva, v katerem se dnevno po več ur zadržuje lokalna mladina. Pismo vam v spodnjih vrsticah ponujamo v celoti.

Mislav Oršić Skupine Šport Ostala rezultata na roko Sloveniji, Ronaldo z rekordom rešil Portugalce

"Glede na neljub dogodek, ki je nastal v soboto, 28. avgusta 2021, smo se odločili, da javno podamo stališče, ker menimo, da je to naša dolžnost do vseh, ki so NK Radenski Slatini, zdaj in v preteklosti pomagali in jo tudi podpirali. Dogodek je namreč močno načel ugled NK Radenska Slatina, ki smo dolgo gradili.

V soboto 28. avgusta 2021, je bila s strani MNZ Murska Sobota delegirana tekma tretjega kola Pomurske lige, med domačo ekipo NK Radenska Slatina in gostujočo ekipo NK Grad. Tekma bi se morala odigrati na glavnem igrišču z naravno travo na ŠRC Ivanke Serec. Tekma na žalost ni mogla biti odigrana, saj skrbnik igrišča, v tem primeru Občina Radenci, ni pripravila terena in je prepovedala uporabo glavnega igrišča z naravno travo. V podkrepitev prepovedi so zagrozili tudi s policijo. Kot alternativo so ponudili uporabo igrišča z umetno travo, kar pa je bilo na dan tekme nesprejemljivo in neizvedljivo. Tekme so delegirane en teden prej, to pomeni, da se tekme ne da kar tako prestaviti na drugo igrišče, posebej ne na takšno, kjer veljajo popolnoma drugi pogoji. Prav tako bi se z menjavo igrišča morala strinjati nasprotna ekipa. Seveda se to ni zgodilo, kar je za poznavalce nogometne igre povsem razumljivo in jim tega ni niti malo za zameriti.

Kot razlog za prepoved uporabe so predstavniki občine navedli, da je bilo glavno igrišče preveč razmočeno in da je bil napovedan dež. Kljub deževnim dnem pred tekmo je bilo očitno igrišče v primernem stanju, saj so v petek in soboto tuje ekipe opravile tri treninge, v ponedeljek pa je bila odigrana še prijateljska tekma. V teh dneh torej le domača ekipa NK Slatine ni smela uporabljati igrišča z naravno travo, kljub temu, da je bila tekma v soboto popoldne uradno delegirana s strani MNZ MS. Ker klub NK Radenska Slatina ni mogel zagotoviti predvidenega in delegiranega igrišča (ne po lastni krivdi) je tekmo izgubil, obeta se tudi finančna kazen, ter ob morebitni ponovni neupravičeni odpovedi tekme, izključitev iz tekmovanja.

Tako je v soboto bila slika na ŠRC Ivanke Serec res zelo žalostna. Pogledi mladih igralcev so bili negotovi, v očeh jim je bilo videti, da ne morejo verjeti kaj se dogaja. Na treninge, s katerimi so pričeli že na vrhuncu poletja, so hodili redno in trenirali zavzeto, čeprav jim je bilo dovoljeno trenirati le na umetni travi. Na igrišče z naravno travo celo poletje niso imeli dostopa, ker so tam trenirali in igrali drugi klubi oz. je igrišče moralo počivati, da je bilo pripravljeno za tuje ekipe. Naši fantje so trenirali v upanju, da bodo razveseljevali domače zveste navijače in se po odigranih tekmah tudi družili z njimi. Nekateri so se iz tega razloga tudi odpovedali dopustu na morju in še marsičemu drugemu. Študentje, ki imajo v teh dneh izpitne roke so si prilagajali čas namenjen za pripravo na izpite, treningom in tekmi, ki je pa ni bilo. Prikrajšani za lep sobotni športni dogodek so bili tudi simpatizerji in navijači kluba, ki prihajajo v velikem številu na naše tekme.

Nenazadnje pa so bili zelo razočarani tudi igralci mlajših selekcij, ki vidijo nekoč v članski ekipi tudi sebe. Njim bo verjetno potrebna posebna razlaga, da bodo lažje pozabili na sobotni dogodek in se še naprej vneto z veseljem udeleževali treningov. Ravno zaradi najmlajših je bil na pobudo Ivanke Serec in Izidorja Klemenčiča leta 1993 ustanovljen klub NK Slatina. Njuna preprosta želja je bila, da otroci lahko trenirajo in igrajo nogomet v domačem kraju. V klubu so sprva delovale samo mlajše selekcije, leta 1997 pa je bila ustanovljena tudi članska ekipa, ki je zrasla točno iz teh mlajših selekcij. Izidor je v klubu aktiven še danes, in sicer je vodja nogometne šole. NK Slatina velja za relativno mlad klub, ki pa je v svoji zgodovini požel že veliko uspehov in ogromno prispeval k lokalni skupnosti. Skozi leta se je tu kalilo dosti izvrstnih nogometašev, ki so postali državni prvaki in člani državnih reprezentanc. Skozi zadnja leta je bilo sobotno popoldne že kar nekako rezervirano za članske tekme, ki so bile vedno zelo dobro obiskane, pa ne samo s strani tistih, ki so prišli gledat nogomet, pač pa tudi tistih, ki so klub s svojim obiskom želeli zgolj podpreti.

Dolgo časa so igrišče urejali člani in navijači kluba ter s tem omogočali klubu, da je lahko nemoteno igral, deloval in se razvijal, hkrati pa so se razvile tudi prijateljske vezi, ki držijo še danes in jih ni moč streti. Kljub raznim nalivom, snegu, toči in ostalim vremenskim prigodam so se tekme vedno odigrale, igrišče pa se je zmeraj popravilo in uredilo za naslednje tekme.

Namen in cilj javnega pisma je, da se vsem selekcijam NK Radenske Slatine omogoči igranje tekem na glavnem igrišču z naravno travo, ne glede na vremenske razmere, še posebej, če se ista stvar omogoči tujim klubom. Prav tako lahko tekmo odpove samo sodnik, ki oceni, če je igrišče primerno za igro ali ne. Želeli si bi, da bi domači klub s strani občine prejel podporo in spoštovanje, ki ga je bil deležen vsa leta prej in ki si ga glede na svoje delo in udejstvovanje tudi zasluži.

Dejanja občine jasno nakazujejo, da se je njihovo stališče do objekta in kluba spremenilo. Objekt je postal tržno naravnan, domači klub pa ga lahko uporablja le pod določenimi pogoji, katere določa in sproti spreminja občina. Na ta način je normalno delovanje kluba nemogoče.

Zato od občine pričakujemo jasen odgovor do petka, 3. septembra 2021, ali lahko Nogometni klub Radenska Slatina s svojimi selekcijami igra tekme na glavnem igrišču z naravno travo. V nasprotnem primeru bomo morali iskati alternativo in poiskati možnost v sosednjih občinah."

NK Radenska Slatina Radenci stadion | Avtor: Facebook Facebook

Oglasil se je tudi nekdanji predsednik NK Slatina Slavko Ficko. slednji je klubu načeloval med letoma 2011 in 2008.

"Spoštovani svetniki občine Radenci. Na vas se obračam, ker verjamem, da premorete še nekaj zdrave kmečke pameti in integritete. Domačemu klubu NK Slatina ste, verjetno nehote, s svojimi odločitvami in dejanji vzeli osnovni pogoj za njihovo delovanje, to pa je igranje domačih tekem na Športnem centru Ivanke Serec.

Naj vas spomnim, kako in zakaj je sploh nastal ta klub in kaj je njegovo poslanstvo. Klub NK Slatina je bil ustanovljen leta 1997 na pobudo Ivanke Serec. Njena preprosta želja je bila, da naši otroci trenirajo in igrajo nogomet v domačem kraju. Tej želji je tedaj prisluhnil tudi župan Herbert Šefer, ki je dal izgraditi za takratni čas eno najbolj modernih igrišč v Sloveniji ob izdatni pomoči podjetja Radenska. Kraj Radenci so tedaj postali pripravljalna baza za prvo zlato generacijo reprezentance Slovenije in tudi za NK Maribor. Za čas županovanja Janeza Rihtariča so bile izgrajene še slačilnice, ki so omogočile normalne pogoje za delo vsem selekcijam kluba NK Slatina. V vašem mandatu pa je bilo izgrajeno še pomožno igrišče z umetno travo, kar omogoča treniranje tudi v neugodnih vremenskih razmerah.

Nogometni klub Slatina je skozi svoj obstoj dosegal zavidljive športne rezultate. Igral je finalni turnir za državnega prvaka Rad igram nogomet U-10. Vzgojil je igralce, ki so postali državni prvaki in člani državnih reprezentanc. Njegove mlajše selekcije se danes lahko enakovredno kosajo s selekcijami uglednih profesionalnih klubov in še bi lahko našteval. Pa kljub vsemu si upam trditi, da je še vedno njegovo osnovno poslanstvo združevanje članov kluba, igralcev, navijačev, otrok in njihovih staršev na športnem področju. Tu pa dnevna politika, samovolja in prevzetnost nimajo kaj iskati. Tu ima mesto zgolj športni duh in načela fair-playa, ki jih Uefa brezkompromisno zagovarja. In ja, kje, kdaj in kako se bo igralo, je v pristojnosti NZS in ne posameznih županov.

Dragi občinski svetniki, verjamem, da boste svojo napako popravili in sprejeli ustrezne rešitve. Športni center Ivanke Serec je bil izgrajen za potrebe občanov občine Radenci, ki so vas demokratično izvolili v dobri veri, da boste služili v njihovo dobrobit," je zapisal Ficko.

Člansko moštvo Radenske je v prvem kolu izgubilo proti Polani (0:4), v drugem pa je bilo na gostovanju boljše od Veržeja (1:4).

 
Komentarjev 6
 • 71ec01873cb51205e2be0293d47412ebc9012328 21:46 02.september 2021.

  Kaj pa volite ustaša za župana, pušte zdej qu........

 • Avatar Leon
  Leon 14:01 02.september 2021.

  Pomurci ne dovolite tega .

 • smoljo 12:37 02.september 2021.

  Mater pubeci ,nesli bi ttga voluharja zupanskega vun iz občine ...sicer kk ste sploh lah izvolili kriminalca za sefa ,joj .A fasado še ma celo ?