Šport > Nogomet
42377 ogledov

Odziv superlige po izstopu Angležev, Agnelli o Čeferinu

Aleksander Čeferin Andrea Agnelli Epa
Pretres, ki se je začel v nedeljo, se je v noči na sredo umiril.

Vseh šest angleških nogometnih klubov, ki so soustanovili superligo, je uradno potrdilo, da zapuščajo projekt. Pri superligi pa še vztrajajo in pravijo, da bodo "preoblikovali" projekt. "Glede na okoliščine bomo razmislili o preoblikovanju projekta," je tiskovna agencija PA navedla izjavo superlige, ki vztraja pri novem tekmovanju, češ da "obstoječi sistem ne deluje".

"Naš predlog meri na to, da nogometu dovoljuje razvoj z dobičkom in stabilnostjo za celotno nogometno piramido," so še dodali pri superligi, v kateri pa je po izstopu Angležev ostala le še polovica od 12 klubov, ki so jo ustanovili, in v kateri bi moralo skupaj igrati 20 klubov po bolj ali manj zaprtem sistemu s 15 stalnimi člani.

Superligo so v nedeljo sicer ustanovili Real Madrid, Manchester United, Juventus, Milan, Barcelona, Liverpool, Manchester City, Inter, Chelsea, Tottenham, Atlético Madrid in Arsenal.

To pa je po Evropi in svetu naletelo na goro kritik navijačev, politikov, organizacij in drugih. Navijači predvsem v Angliji so med drugim tudi protestirali, prav Manchester City pa je bil v torek zvečer prvi, ki je uradno napovedal izstop iz superlige. Kmalu so mu sledili še Liverpool, Manchester United, Tottenham Hotspur, Arsenal in Chelsea.

Aleksander Čeferin Zmaga ljudstva Šport Klavrn konec mokrih sanj milijarderjev, noč vzela "superligo"

V torek sta iz projekta uradno izstopila tudi milanski Inter Samirja Handanovića in Atlético Madrid Jana Oblaka.

"FC Internazionale potrjuje, da klub ni več del projekta superlige. Vedno smo zavezani k temu, da damo navijačem najboljšo nogometno izkušnjo. Inovacije in vključevanje so del naše DNK od nastanka," so pri Interju zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da so skupaj z delničarji vedno stremeli k izboljšanju nogometne industrije.

Pri njihovem mestnem tekmecu Milanu so na svoji spletni strani poudarili, da se odrekajo superligi. "Vabilo za sodelovanje v projektu smo sprejeli s pravim namenom narediti najboljše možno evropsko tekmovanje za navijače po svetu in v najboljših interesih tako kluba kot naših navijačev," so zapisali rdeče-črni.

V Španiji pa je prvi od trojice uraden izstop potrdil Atlético, v kratkem pričakujejo podoben korak še od Reala in Barcelone.

"Vodstvo kluba Atlético Madrid se je zjutraj sestalo in odločilo uradno sporočiti superligi in drugim ustanovnim klubom, da ne bo dokončno formaliziralo sodelovanja v projektu," so zapisali. "Atlético Madrid se je za priključitev superligi odločil prejšnji ponedeljek kot odgovor na okoliščine, ki jih zdaj ni več," so še pojasnili Madridčani.

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je pozdravil odločitev angleških klubov. "Vrnili so se in vem, da lahko veliko ponudijo ne le tekmovanjem, temveč celotni evropski igri. Zdaj je najpomembnejše, da gremo naprej in obnovimo enotnost, ki jo je imel nogomet pred tem," je dejal Čeferin.

Aleksander Čeferin | Avtor: Epa Epa

Florentino Pérez Predsednik Reala Šport Obraz moralne dekadence: Pérez ujet na ogabni laži!

Predsednik italijanskega nogometnega velikana Juventusa Andrea Agnelli kot eden pobudnikov nove superlige v zadnjih dneh med nogometnimi navijači po svetu žanje vse prej kot simpatije. A sam je v torek za italijanske medije dejal, da je nogomet postal velika industrija in potrebuje stabilnost.

"Nogomet ni več igra. Danes smo 25-milijardna industrija, ki potrebuje stabilnost," je še pred izstopom šestih angleških klubov iz superlige dejal za La Repubblico. Da bi upravičil to novo tekmovanje, ki se po umiku angleških klubov zdaj zdi bolj ali manj končano, je Agnelli poudaril, da "nogomet preživlja veliko krizo privlačnosti za nove generacije". Pri tem posebej misli na tiste, ki imajo otroke med 10. in 15. letom starosti, "ki jih zanima nekaj drugega".

protesti superliga Besne reakcije Šport Galič udaril po mizi: "Takšne lige ne priznavam! Zagabili so se mi"

"To je proces, ki ga je epidemija novega koronavirusa pospešila," je dejal za La Repubblico Agnelli, ki je s "superligaško akcijo" razočaral predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, s katerim sta si bila blizu. Agnelli je do nedelje še vodil Evropsko združenje klubov (ECA), bil tudi član izvršnega odbora Uefe, a zatem nenadno in potiho zapustil obe funkciji in prestopil med superligaše, kar je zmotilo Čeferina. "Nikoli še nisem videl nekoga, ki bi toliko lagal, tako vztrajno," je bil kritičen Čeferin. Prekinitev odnosa s Čeferinom je Agnelli pospremil le z: "To so podrobnosti zasebnega življenja."

"Če sem povsem pošten, je očitno, da nadaljevanje projekta ni več mogoče," je na vprašanje, ali se projekt po teh odstopih še lahko uresniči, odgovoril Agnelli.

Komentarjev 3
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 03:28 23.april 2021.

    Če je bil Agnelli pri koritu in pomagal pri prenovi UEFE, bi svoje zamisli lahko razgrnil bolj dostojno pred kolektivom, ki je upravljal z pravili.

  • sam1 09:03 22.april 2021.

    Vse lepo in prav,le v tem je problem,da ne italijanski ne španski mafijozo ne bo kazensko odgovarjal za ta revplt,ki bi jima prinesel zajeten kupček zelenčkov in bi oba nekako skrila milijonske luknje,ki sta jih izvrtala v evropskem nogometu.....

  • leonardo 12:28 21.april 2021.

    Teh podrobnosti ne bo več!

Sorodne novice