Šport > Nogomet
4365 ogledov

Olimpija z enajstmetrovko do državnega naslova

Olimpija, prvak
1/3
Anže Petkovšek
Olimpija in Maribor sta bila boj na daljavo za naslov prvaka. Do njega so po preobratu prišli Ljubljančani.

Šele zadnje kolo v sezoni 2017/18 prinaša državnega prvaka. Olimpija je pred gostujočim dvobojem z Domžalami za uspeh potrebovala vsaj točko, že z remijem bi namreč osvojila naslov tudi v primeru domaže zmage Maribora proti Gorici.

Domžalski stadion je bil tokrat nabito poln, dvoboj pa so nekoliko podjetneje odprli somači nogometaši, ki pa jim je v uvodnih minutah zmanjkala natančnejša zaključna podaja.

V Ljudskem vrtu so v prvih desetih minutah vijoličasti enkrat sprožili proti novogoriškim vratom, a je bil vratar Grega Sorčan na pravem mestu in je brez večjih težav zaustavil strel Dareta Vršiča. Nad slednjim je bil storjen prekršek v enajsti minuti, strel s prostega strela Amirja Derviševića pa je končal v živem zidu. Maribor je prevladoval, v naslednjih minutah si je priigral kopico kotov, a ni veliko iztržil.

V Domžalah je imel izjemno priložnost za vodstvo Olimpije Rok Kronaveter. Ob podaji Jasona Davidsona z leve strani je bil povsem sam sredi šestnajsterca, poskusil je z levo nogo iz prve, vendar je žoga poletela visoko preko prečke.

Olimpija, prvak Ob naslovu Šport Takšen dan je za navijači Olimpije

Natančnejši je bil v Mariboru kralj strelcev v slovenski ligi Marcos Tavares. Ta je v 20. minuti izkoristil podajo Derviševića z desne strani na prvo vratnico. Brazilski napadalec je podstavil glavo in popeljal Štajerce v vodstvo. Le dve minuti kasneje se je na semaforju že izpisal izid 2:0. V goriškem kazenskem prostoru so kombinirali Tavares, Jan Mlakar in Vršič, slednji je sprejel okroglo usnje od Mlakarja, ga zelo čudno zadel, a dovolj dobro, da je poletelo preko Sorčana v mrežo. Tudi v nadaljevanju polčasa so bili Mariborčani podjetnejši, a se rezultat ni spreminjal.

Olimpija | Avtor: Anže Petkovšek Igor Bišćan Anže Petkovšek
V Domžalah se je vratar Olimpije Aljaž Ivačič izkazal z zanesljivim lovljenjem žoge ob dveh nevarnih in močnih predložkih. Gostitelji so bili še naprej več pri žogi, gostje pa so poskušali hitro prekinjati njihove napade in čakali na protinapade. Izbranci Igorja Bišćana so se vse bolj posvečali obrambnim nalogam, te pa so opravljali z odliko. Edino večjo težavo je v 43. minuti povzročil pobeg Lovra Bizjaka, ki se je izognil prepovedanem položaju, in sam stekel proti golu Olimpije, a je bil prej pri žogi pozorni vratar Ivačič.

Zadnjih 45 minut v sezoni

Drugi polčas se je v Mariboru začel z lepo priložnostjo za Gorico, ob strelu Marka Guliča z glavo pa se je z obrambo izkazal Jasmin Handanović.

Triglav Kranj SNL Šport Padla odločitev tudi o predzadnjem in zadnjem mestu

Tudi v Domžalah je najprej prišlo do strela z glavo, a Ivačič ni imel težjega dela s poizkusom Adama Gnezde Čerina. Olimpija je še naprej igrala zelo previdno, Domžalčani pa so kljub premoči v posesti žoge ostajali brez pravih priložnosti. Bizjak je ob koncu 58. minute iz težkega položaja slabo udaril po okroglem usnju, ki je poletelo precej daleč od vrat, enako pa se je zgodilo Matiji Široku, ki je poskušal z dvajsetih metrov.

Nato pa so gostitelji okronali svojo premoč. Po podaji z leve strani Marka Alvirja je povsem sam v sredini peterca ostal Bizjak in z glavo zadel za 1:0 in v tem trenutku naslov prinesel Mariboru.

Olimpija, prvak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Enajstmetrovka za lovoriko

Ljubljančani so morali kreniti v napad, prvo priložnost pa je zamudil rezervist Andres Vombergar. Nato pa je Tilen Klemenčič na desni strani svojega kazenskega prostora priletel v Stefana Savića. Glavni sodnik Damir Skomina se najprej ni oglasil, nato pa je očitno poslušal sodnika ob gol avt črti in pokazal na belo točko, ki jo je zanesljivo izkoristil Kronaveter. V 89. minuti je do strela z glavo prišel Vombergar, vendar je nameril čez gol.

Sledila je daljša prekinitev, saj so navijači Olimpije že poskušali priti na zelenico. Ljubljančani so poskušali pomiriti svoje navijače, Domžalčani pa so odšli z igrišča. "Škoda, da se dogajajo takšne reči. Huliganizem ne sodi sem," je za A Kanal še pred uradnm koncem obračuna dejal trener Domžal Simon Rožman, ki je bil z drugimi na klopi domačih tarča ljubljanskih navijačev. Ti so domačo klop obmetavali z raznimi predmeti. Rožman sporne enajstmetrovke ni želel komentirati.

Olimpija, prvak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po daljšem premoru se je dvoboj nadaljeval. Skomina je tekmo podaljšal za šest minut. Te so minile brez pravih priložnosti. Sledil je vdor ljubljanskih navijačev na teren.

Olimpija Odzivi Šport "Jaz bi dres od tistega sodnika"

Nekoliko v ozadju dogodkov v Domžalah je Maribor mirno pripeljal do konca tekmo, ki je bila odločena že v prvi polovici prvega polčasa.

Prva liga TS, 36. kolo:

Domžale : Olimpija  1:1
Bizjak 67.; Kronaveter 79./11-m

Maribor : Gorica  2:0 (2:0)
Tavares 20., Vršič 22.

Krško : Celje  0:1 (0:1)

Ankaran Hrvatini : Aluminij  2:1 (2:0)

Rudar : Triglav  0:1 (0:0)

Lestvica:
1. Olimpija  80
2. Maribor  80
3. Domžale  73
4. Rudar Velenje  50
5. Celje  50
6. Gorica  47
7. Krško  34
8. Aluminij  33
9. Triglav Kranj  28
10. Ankaran Hrvatini  26

Olimpija, prvak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 3
Sorodne novice