Šport > Nogomet
2159 ogledov

Platini nad Čeferina: "To je bilo smešno in neumno!"

Michel Platini Profimedia
Bivši šef Uefe ni skoparil s kritikami na račun svojega naslednika.

Nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je ravnanje zdajšnjega predsednika Uefe, Slovenca Aleksandra Čeferina glede superlige označil kot "smešno", poroča nemška tiskovna agencija dpa. Francoz je svojega naslednika Čeferina kritiziral, ker po njegovem ni uvidel, da si želijo veliki klubi že 40 let zapustiti Uefo.

"Če si predsednik Uefe, je bolje predvideti tak scenarij, kot pa vodstva klubov označiti za kače in strahopetneže," je dejal 65-letni nekdanji vrhunski nogometaš. "To je bilo smešno," je še dodal.

Uefa in Čeferin sta 12 klubom, ki so želeli ustanoviti novo klubsko tekmovanje na najvišji ravni, grozila s strogimi kaznimi in dolgoročnimi posledicami. Na koncu je devet klubov tudi zaradi pritiska lastnih navijačev odstopilo od ustanovitve superlige ter sprejelo kazen Uefe, medtem ko trije klubi še naprej vztrajajo. To so italijanski Juventus ter španska Real Madrid in Barcelona. Uefa je proti omenjenim klubom odprla disciplinski postopek.

Aleksander Čeferin 'Boter pohlepa' Šport Vračajo vstopnice, udarili pa tudi po Čeferinu

Platini je poleg ravnanja glede superlige Uefo kritiziral še zaradi reform celinskih klubskih tekmovanj in večjega števila tekem. Razširitev je označil kot "neumno", saj že zdaj, ko je tekem manj, "nikogar ne zanima skupinski del tekmovanja".

Etični odbor Mednarodne nogometne zveze (Fifa) je leta 2015 skupaj s takratnim predsednikom Fife Seppom Blatterjem tudi Platinija kaznoval zaradi nepojasnjenega milijonskega plačila. Platini pa je zaradi podkupovalne afere dokončno odstopil 6. maja 2016 s položaja predsednika Uefe, potem ko Mednarodno športno razsodišče ni ugodilo Francozovi pritožbi. Osemletno prepoved, ki jo je 21. decembra 2015 dobil zaradi tega, so kasneje v primeru Platinija sicer skrajšali, kar pomeni, da bi lahko Francoz znova kandidiral za visoke položaje v nogometu oktobra letos.

V svojem mandatu med letoma 2007 in 2015 je Platini vodil kampanjo za evropsko prvenstvo po celotni celini, ki je bilo sprva načrtovano za leto 2020, nato pa zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljeno na letošnje poletje. Na prvenstvo ni bil povabljen. "To je bila moja ideja, a zdi se, da so me Uefa in države gostiteljice pozabile," je še sklenil nekdanji evropski prvak z galskimi petelini.

Šport: Težave na finalu lige prvakov, tekma se je začela z zamudo. Liga prvakov Velika sprememba Šport Tako bo spremenjena Liga prvakov

Komentarjev 3
  • tomaz6 10:24 29.maj 2021.

    Kaj pa, če česar res nag in kaže tiča?

  • ico8 13:46 28.maj 2021.

    Cefurcina je priljubljen kot Corona!!!

  • Avatar Leon
    Leon 13:30 28.maj 2021.

    Nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Michel Platini je bil odstavljen zaradi kraje denarja in prejemanja podkupnin . Lopov ne more soditi drugemu .