Šport > Nogomet
126 ogledov

Čeferin nad Juventus, Barço in Real z disciplinskim postopkom

aleksander čeferin Epa
Evropska nogometna zveza (Uefa) je dober mesec dni po spodletelem poskusu ustanovitve nove nogometne superlige danes tudi uradno uvedla disciplinske postopke proti soustanoviteljem lige Realu Madridu, Barceloni in Juventusu, poročajo agencije.

Uefa je v torek zvečer sporočila, da je etična in disciplinska komisija najprej preiskala možne kršitve pravnega okvirja Uefe. Zdaj je proti trojici klubov iz Italije in Španije uradno uvedla postopek.

Skupina 12 velikih evropskih klubov je tik pred aprilskim kongresom Uefe, na katerem je ta predstavila reforme v ligi prvakov, naznanila ustanovitev nove superlige z milijardnimi prihodki. Ta liga pa je bila neposredna konkurenca Uefini ligi prvakov. Projekt, ki se mu med velikimi klubi niso pridružili nemški in francoski, bi financirala ena od ameriških bank.

V skupini so bili sprva ob omenjeni trojici še Arsenal, AC Milan, Atletico Madrid, Chelsea, Inter Milano, Liverpool, Manchester City, Manchester United in Tottenham Hotspur. Po burnem protestu Uefe, domačih lig in zvez, navijačev in tudi politike pa so klubi, na koncu kar devet, začeli izstopati iz novega tekmovanja ter so pozneje z Uefo dosegli tudi sporazum o reintegraciji.

infantino čeferin Resne obtožbe Šport Infantino spregovoril o domnevni izdaji Čeferina

Klubi, ki so podpisali sporazum, so se zavezali tudi nastopom v nacionalnih prvenstvih in Uefinih tekmovanjih. Deveterica s podpisom sporazuma priznava, da je bil projekt superlige napaka.

Ti klubi v tem sporazumu o reintegraciji brezpogojno priznavajo in sprejemajo zavezujočo naravo Uefinih statutov, ostajajo zavezani Uefinim klubskim tekmovanjem, v katerih bodo igrali, če si bodo to prislužili po športnih merilih, spet se bodo pridružili tudi združenju evropskih klubov (Eca) in naredili vse, da končajo svojo vpletenost v projekt superlige.

Obenem pa bodo z drugimi klubi - v znak dobre volje, kot so dejali pri Uefi - podarili skupno 15 milijonov evrov za dobrobit nogometa otrok in mladine v lokalnih skupnostih po Evropi (vključno z Veliko Britanijo).

Obenem bodo tudi ob pet odstotkov prihodkov, ki bi jih dobili iz ene sezone Uefinih tekmovanj, ta delež pa bo Uefa razdelila drugam.

Prav tako so se klubi zavezali visokim kaznim, če bodo iskali igranje v neavtoriziranih tekmovanjih, v tem primeru bodo plačali 100 milijonov evrov, če pa bodo kršili kakršno koli drugo zavezo iz tega sporazuma, pa jih čaka kazen v višini 50 milijonov evrov.

Ostala je omenjena trojica, Uefa pa jim je zagrozila s kaznimi in tudi izključitvijo iz evropskih tekmovanj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice