Šport > Nogomet
5968 ogledov

Šokantne obtožbe: je Maradona umrl zaradi malomarnosti?

Epa
Argentinsko tožilstvo je sprožilo preiskavo navedb o malomarnosti, ki naj bi botrovala smrti Diega Maradone.

Matías Morla, odvetnik pokojnega Diega Maradone, je na argentinske oblasti naslovil zahtevo po preiskavi smrti njegovega klienta. Maradona je umrl zaradi pljučnega edema med okrevanjem po nedavni operaciji možganskega krvnega strdka.

Pokojni zvezdnik je bil v najeti hiši na obrobju Buenos Airesa deležen 24-urne oskrbe, po mnenju njegovega odvetnika pa so bili zdravniški delavci pri delu malomarni in nepazljivi. Zelo kritičen je bil tudi do (ne)odzivnosti reševalcev, ki so se na klic v sili resda odzvali v velikem številu, a naj bi za prihod na prizorišče potrebovali kar pol ure, ko je bilo že prepozno.

maradona Tragično in ganljivo Šport Zadnji posnetek razkriva, kakšen človek je bil Maradona

Maradona je sicer okreval pod stalnim nadzorom kvalificiranega medicinskega osebja, ki pa naj bi zanemarjalo svoje dolžnosti.

"Ne razumem, kako je mogoče, da moj prijatelj ni bil oskrbovan vsaj 12 ur," je povedal Morla. "Rešilci so za prihod potrebovali več kot pol ure, kar je zločinski idiotizem. To so dejstva, ki jih ne bi smeli spregledati. Zahteval bom temeljito preiskavo. Kot bi dejal Diego 'ti si moj vojak, ukrepaj brez milosti'," je dodal odvetnik.

 | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Okoliščine smrti so trenutno predmet preiskave, v javnosti pa kroži več nasprotujočih si informacij o zadnjih urah njegovega življenja.

Maradona naj bi v sredo zjutraj svojemu nečaku med zajtrkom zaupal, da se ne počuti dobro. Kmalu zatem je legel k počitku, a se ni več prebudil. Pred poldnevom naj bi ga negibnega v postelji našla medicinska sestra v jutranji izmeni, ki je poklicala rešilca. To so bile prve medijem dostopne informacije o okoliščinah Maradonove smrti, v resnici pa naj bi si dogodki sledili drugače.

Maradono naj bi živega zadnji videl njegov nečak Johnny Herrera, vendar ne med jutranjim zajtrkom, kot je bilo sprva poročano, temveč prejšnjo noč okrog 23. ure. Tako trdi Morla.  Tem navedbam odločno nasprotuje medicinski tehnik Ricardo, ki je bil zadolžen za nočno izmeno. Ricardo je z delom zaključil ob 6.30 zjutraj, kot pravi, je bil Maradona takrat še živ.

Jutranjo izmeno je nato prevzela sestra Gisela, ki je tožilstvu zaupala, da je ob 7.30 slišala premike v Diegovi sobi. Pokojnika naj bi nato nekaj pred poldnevom našla njegov psiholog in psihiater, ki Maradone nista uspela prebuditi.

maradona | Avtor: Epa Epa
Reševalci so klic v sili prejeli ob 12.17, le dobrih 11 minut kasneje pa naj bi bila prva pomoč že na prizorišču. V naslednjih nekaj minutah je tja prispelo še več reševalnih vozil.

Ugotovitve preiskovalcev za zdaj ne pritrujejo navedbam odvetnika, da je bil Maradona zanemarjen. "Primer smo odprli tudi zato, ker je pokojnik umrl doma, vendar ni nihče podpisal mrliškega lista. To sicer še ne pomeni, da je šlo za kakšne nepravilnosti," je povedoval neimenovani sodni vir.

"Ugotoviti bo treba, ali je medicinsko osebje opravljalo svoje delo ali so se morda preveč sprostili," pa je za agencijo AFP dejal prav tako neimenovani član Diegove družine. "Medicinska sestra je podala izjavo tožilstvu na dan Diegove smrti, kasneje je to izjavo malce razširila, nato pa na televiziji trdila, da so ji besede vsilili. Nekatere njene izjave so kontradiktorne," je pristavil sorodnik.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 1
  • Avatar Pinkopalinko
    Pinkopalinko 14:22 28.november 2020.

    Ja ja,zaradi malomarnost,zaradi svoje malomarnosti.

Sorodne novice