Šport > Nogomet
92 ogledov

Rudar v celotni sezoni ostal brez zmage

Damjan Trifković Profimedia
V pričakovanju odločilne tekme za naslov prvaka so zadnje dvoboje v sezoni odigrali ostali prvoligaši.

Nogometaši Brava so v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije v Ljubljani remizirali z 1:1 (0:1) z Rudarjem iz Velenja. Ta je na zadnjem mestu lige izpadel v drugoligaško konkurenco brez zmage v sezoni. Bravo je zasedel šesto mesto.

Bravo je bil na svoji zadnji prvenstveni tekmi v sezoni izrazit favorit. Dvoboj je začel s po 13 zmagami in porazi ter devetimi remiji, ob 24 izgubljenih tekmah pa so po točko gostje iztržili na 11 dvobojih. Poleg tega je Rudar v tej sezoni izgubil vse tri prvenstvene obračune z Bravom, a ga je ugnal v pokalnem tekmovanju.

Presenetljivo so povedli Velenjčani. Po akciji s kota je v Šiški srečno zadel Adam Vošnjak, prvič v sezoni, ko ga je ob golovi črti žoga zadela v nogo, obenem pa je slabo posredoval vratar domačih Igor Vekić.

Varovanci trenerja Dejana Grabića so se tako znašli v težjem položaju v boju za šesto mesto na lestvici, ki so ga pred tekmo držali z dvema točkama prednosti pred sežanskim Taborom. Do konca polčasa se namreč izid ni več spremenil, četudi so domači zatresli mrežo ob koncu tega dela igre, a iz prepovedanega položaja. Obenem je Tabor doma po prvih 45 minutah proti Muri vodil z 1:0.

Ljubljančani so prevzeli pobudo v drugem delu, a je bila ta premoč jalova. Vse do 76. minute, ko je zaporedna poskusa Aljoše Matka in Ganca Ibrahima Mensaha zaustavil vratar Matej Radan. A se je Rudarju ponovilo kot že nekajkrat v sezoni, da je izgubil zmago v izdihljajih tekme. V protinapadu Brava je po levi strani v kazenski prostor pritekel rezervist Mensah in izenačil v zadnji minuti rednega dela tekme. Bravu je šel na roko tudi izid v Sežani, kjer je Mura v nadaljevanju dvakrat zadela za zmago z 2:1.

Luka Kerin Šok v LJ Šport Menjava na vrhu, odločilo bo zadnje kolo

Nogometaši Mure so na stadionu Rajko Štolfa v izdihljajih srečanja prišli do tretje zmage nad Taborom v tej sezoni. S tem so še drugič zaporedoma osvojili četrto mesto v prvenstvu, v prihodnji sezoni pa bodo po zaslugi osvojene pokalne lovorike igrali še v kvalifikacijah za evropsko ligo.

Medtem so v drugi sezoni med slovensko elito primarni cilj izpolnili tudi domačini, ki so si že nekaj krogov pred tem zagotovili obstanek v ligi, sezono pa so pod vodstvom nekdanjega italijanskega reprezentanta in svetovnega prvaka s to izbrano vrsto Maura Camoranesija sklenili na sedmem mestu.

Na zadnji tekmi sezone sta tekmeca kljub številnim menjavam v kadrih prikazala čvrsto igro, nekoliko več od nje pa je imela v prvem polčasu Mura, ki je prek Žana Karničnika prva ogrela dlani katerega od vratarjev. Kraševci so prav tako poskušali predvsem od daleč, a je bil Marko Zalokar ob strelih Maria Babića in Denisa Kuoaa zbran v vratih Murašev.

Vseeno je moral v 19. minuti po žogo v mrežo, ko je po sijajnem predložku Babića z glavo zadel Erik Salkić. Najbližje izenačenju je bil v prvem polčasu Amadej Maroša. V 40. minuti je bil povsem neoviran ob strelu z glavo z neposredne bližine, a je žogo zelo slabo zadel in ostalo je pri vodstvu Tabora po 45 minutah.

V drugem polčasu pravega razburjenja v prve četrt ure ni bilo, potem pa je bil najprej blizu zadetka Karničnik, a je bil s 30 metrov malenkost nenatančen za izenačenje. Na drugi strani je bil v sijajnem položaju Leon Sever, ki je bil sam pred golom Zalokarja, a je žogo poslal prek vrat.

Kazen je sledila že dve minuti kasneje, ko je Tomi Horvat, ki ga nihče od domačih ni pokril na poti do roba kazenskega prostora, natančno zadel v desni kot vratarja Ariana Renerja. V drugi polovici drugega polčasa je imel v 84. minuti drugo vodstvo domačih na levici najprej Litovec Karolis Laukžemis, le nekaj trenutkov kasneje pa iz identičnega položaja nekoliko z leve strani v kazenskem prostoru še Babić, a je obakrat odlično posredoval sicer rezervni vratar Murašev Zalokar.

Ko je že bilo videti, da se bosta tekmeca razšla z neodločenim izidom, je po prekršku Kouaa in posledičnem prostem strelu v gneči v kazenskem prostoru do dveh strelov prišel Karničnik. S prvim je zadel vratnico, z drugim pa je žogo tik pred zadnjim piskom sodnika poslal v mrežo za končno četrto mesto.

Žan Karničnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Nogometaši Maribora se z zmago poslavljajo od naziva državnih prvakov. V Kidričevem so še četrtič v sezoni premagali Aluminij, tokrat so slavili s 4:1, potem ko so imeli v prvem delu, ki se je končal brez golov, nekaj težav, v drugem pa so napolnili mrežo ne posebej razpoloženega tekmeca.

Mariborčani so napovedovali, da v Kidričevem ne bodo brez motiva. Zmaga bi jim ob porazu oziroma remiju Olimpije v Celju, omogočila drugo mesto, za kar se jim je bilo vredno truditi. Da to resnično mislijo, je dokazal začetek, prevzeli so pobudo, toda idej, ki bi jih pripeljale do priložnosti, na začetku niso imeli.

Kot da bi čakali deseto minuto in napovedano zamenjavo v ekipi. Takrat je iz igrišča odšel Aleksander Rajčević, ki je s tem po desetih letih odigral zadnjo tekmo v mariborskem dresu, saj odhaja v matični klub Koper. Ob igrišču je prejel darilo (sliko) vodstva kluba, ob igrišču pa so ga pričakali tudi njegovi nekdanji soigralci na čelu s Petrom Stojanovićem in Markom Šulerjem.

Po menjavi in krajši prekinitvi so bili Mariborčani nekoliko bolj nevarni. V 18. minuti je Luka Zahović prišel do strela z glavo, a je bil položaj pretežak, da bi presenetil soimenjaka na vratih Aluminija Janžekovića. Z glavo je poskušal tudi Jasmin Mešanović, a zadel le enega od domačih branilcev. V 30. minuti je domača obramba blokirala še strel Zahovića, odbito žogo pa je Amir Dervišević poslal v zunanji del mreže. Na drugi strani je Aluminij v prvem delu izvedel nekaj obetajočih protinapadov, toda napadalci do nevarnejšega strela niso prišli.

Aluminij je drugi del začel bolj pogumno, toda še naprej so bili nevarnejši gosti. V 54. minuti je Mešanović streljal, a priboril le kot, po katerem se je imenitna priložnost ponudila Alexandruju Cretuju, toda Janžeković je odlično posredoval. Veliko dela je imel domači vratar tudi po strelu Žana Kolmaniča od daleč, v 61. minuti pa je vendarle klonil.

Domača obramba je slabo posredovala, iz kazenskega prostora izbila žogo le do Rudija Požega Vancaša, ta je s kratko podajo zaposlil Derviševića, ki je z močnim strelom zatresel mrežo.

A Kidričani so hitro odgovorili. S podobnim strelom je le šest minut po prejetem zadetku domačo ekipo razveselil Stipe Vrdoljak, pri tem mu je nekoliko pomagal tudi Nemanja Mitrovič, od katerega se je žoga odbila in dobila pospešek.

Izenačenje gostov ni zmedlo. Še naprej so nizali nevarne akcije, v 75. minuti pa spet povedli. Po prostem strelu z desne strani, ki ga je izvedel Dervišević, je na drugi vratnici Gregor Bajde nekoliko srečno zavrnil žogo, ta je prišla do Mitrovića, branilcu pa je ni bilo težko poslati v mrežo.

To je še sprostilo Mariborčane, ki so do konca dosegli dva podobna gola. V 83. minuti je Aleks Pihler lepo podal žogo v prazen prostor, Bajde se je sam stekel pred Janžekoviča in ga s strelom med nogami premagal. Bajde se nato izkazal še z eno asistenco, podobno Pihlerjevi, strelec zadnjega gola je bil Rok Kronaveter.

Rok Kronaveter | Avtor: Profimedia Profimedia
 

Sklepno dejanje v sezoni 2019/20 se je v mestu ob Kamniški Bistrici končalo po okusu domačih nogometašev, ki so na kolena položili Kranjčane z 2:1, obojima pa zadnja tekmovalna sezona ne bo ostala v lepem spominu.

Domžalčani, sicer dvakratni državni prvaki v letih 2007 in 2008, so zasedli skromno osmo mesto, medtem ko so Kranjčani v sezoni, ki jo je zaznamovala dolga prekinitev po marčevskem izbruhu pandemije novega koronavirusa, osvojili deveto mesto, prvoligaški status pa si bodo skušali zagotoviti šele po dveh dodatnih tekmah z Goričani. Prva tekma z drugouvrščeno ekipo 2. SNL bo na sporedu 26., povratna pa 30. julija.

Tekma v domžalskem športnem parku se je zavoljo obilnega deževja in udarov strel začela s 15-minutno zamudo. V prvi polovici dvoboja je bila pobuda bolj ali manj na strani izbrancev domačega trenerja Dejana Đuranovića, po neizkoriščenih priložnostih Mattiasa Käita in Arnela Jakupovića pa so v 29. minuti vendarle povedli.

Po kombinirani akciji na levi strani je Benjamin Markuš poslal uporaben predložek pred kranjska vrata, v pravem trenutku pa se je na pravem mestu znašel Matej Podlogar in iz neposredne bližine zatresel mrežo nemočnega kranjskega vratarja Luke Čadeža.

Kranjčani so bili še najbližje zadetku tri minute kasneje. Pobudnik akcije je bil kapetan Luka Majcen, ki je lepo zaposlil Aleksa Zlatkova, po njegovem strelu znotraj kazenskega prostora pa se je izkazal domači vratar Grega Sorčan.

Domžalčani so prvo obetavno akcijo v drugem polčasu uprizorili v 58. minuti, ko je po podaji Damjana Vukliševića strelec prvega gola Podlogar sprožil močan strel, žoga pa je oplazila levo vratnico.

Gostitelji so v 85. minuti podvojili vodstvo, po kombinirani akciji Jakupovića in Vukliševića je zadel Käit. Le dve minuti kasneje pa so v polno zadeli tudi Gorenjci, po močnem strelu Luke Vukovića s 14 metrov je Sorčan žogo odbil do Petrica, ki je s strelom v daljši kot znižal na 1:2 in postavil končni izid na tekmi.

Luka Kerin Odločitev Šport Po pravi drami prvi naslov za Celje

Prva liga TS, 36. kolo:

Bravo : Rudar Velenje  1:1 (0:1)
Mensah 90.; Vošnjak 23.

Tabor Sežana : Mura  1:2 (1:0)
Salkić 19.; Horvat 65., Karničnik 93.

Aluminij : Maribor  1:4 (0:0)
Vrdoljak 67.; Dervišević 61., Mitrović 76., Bajde 83., Kronaveter 85.

Domžale : Triglav  2:1 (1:0)
Podlogar 30., Kait 86.; Petric 88.

Celje : Olimpija  2:2 (1:0)
Kerin 35., Vizinger 64.; Elšnik 58., 74.

Lestvica:

 1. Celje           36 19 12  5  74:36  69
 2. Maribor         36 20  7  9  66:39  67
 3. Olimpija        36 20  7  9  73:44  67
 4. Mura            36 14 14  8  54:42  56
 5. Aluminij        36 16  7 13  58:48  55
 6. Bravo           36 13 10 13  50:53  49
 7. Tabor Sežana    36 13  7 16  45:51  46
 8. Domžale         36 12  7 17  52:64  43
 9. Triglav Kranj   36  9  5 22  44:87  32
10. Rudar Velenje   36  0 12 24  28:80  12
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice