Šport > Nogomet
225 ogledov

Sepp Blatter s prstom pokazal na nekoga drugega

sepp blatter EPA
Potem ko so se v aferi, povezani z dodelitvijo SP leta 2022 Katarju, pojavili namigi o podkupnini, ki naj bi jo plačala katarska televizija Al-Jazeera, bo zdaj morda stvar dobila še političen pridih.

Nekdanji prvi mož Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Sepp Blatter je kot glavnega moža pri odločitvi za dodelitev svetovnega prvenstva  Katarju označil nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

V nedeljo je sicer predsednik britanskega odbora za digitalizacijo, kulturo, medije in šport Damien Collins pozval Fifo, naj uvede preiskavo zaradi obtožb o tem, da je katarska televizijska mreža Al-Jazeera omenjeni organizaciji ponudila skrivno pogodbo le tri tedne pred tem, ko je Katar dobil organizacijo svetovnega prvenstva 2022.

Dokumenti, ki jih je objavil časnik Sunday Times, nakazujejo, da so predstavniki Al Jazeere podpisali pogodbo, v kateri naj bi bila vključena vsota 100 milijonov dolarjev, ki bi jih Al-Jazeera morala plačati na določen Fifin račun, le če bi bila katarska kandidatura za SP 2022 uspešna.

Decembra 2010 je Katarju nato presenetljivo tudi uspelo, zmagal je v konkurenci ZDA, Avstralije, Južne Koreje in Japonske. Omenjeni časnik je še zapisal, da je Katar Fifi ponudil še 480 milijonov dolarjev tri leta pozneje.

Katar, svetovno prvenstvo | Avtor: Profimedias Profimedias

Danes pa je francoska tiskovna agencija AFP poročala, da je Blatter kot glavnega pobudnika za dodelitev tega tekmovanja Katarju označil Sarkozyja. Ob tem je tudi namignil, da je tedanji predsednik evropske nogometne zveze Uefe - tako kot Blatter je moral pozneje zaradi vpletenosti v škandale zapustiti svoj položaj - Michel Platini odločilno vplival na to, da se je proti Fifi in njemu osebno sprožil val, ki ga je nazadnje po 17 letih odnesel z mesta predsednika.

"Katar je dobil SP 2022 po politični intervenciji Nicolasa Sarkozyja, ki je Michela Platinija in njegove prijatelje prosil, naj glasujejo za Katar. Ti glasovi so pretehtali in vplivali na katarsko zmago v boju z ZDA. Zaradi tega so me potem vsi, ki so izgubili, napadli," je za AFP dejal Blatter.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice