Šport > Nogomet
1078 ogledov

Šeška v Beogradu zaustavila vratnica, Atletico s šestico

Benjamin Šeško Epa
Red Bull Leipzig je v Beogradu premagal Crveno zvezdo. Bilo je 0:2 (0:1).

Nogometaši Red Bull Leipziga so na zadnjih dveh tekmah doživeli boleča udarca. Najprej so kot branilci naslova izpadli iz nemškega pokala, nato pa so bili poraženi tudi v Bundesligi, ko jih je z 2:0 premagal Mainz.

Proti Crveni zvezdi je tako pričakovano prišlo do nekaj sprememb, v prvi enajsterici pa je po dolgem času znova priložnost dobil tudi slovenski reprezentančni napadalec Benjamin Šeško. Ta se je s soigralci zadetka na sloviti Marakani, uradno sicer stadionu Rajka Mitića, veselil že v 8. minuti. Takrat je po samostojni akciji lepo zadel 20-letni Nizozemec Xavi Simons.

Nemška zasedba je bila precej nevarnejša, na polovici polčasa pa je dvakrat vrata domačih z močnima streloma ogrozil tudi Šeško. Prvič je zadel zunanji del mreže, drugič pa je njegov strel blokiral branilec Aleksandar Dragović, od avstrijskega reprezentanta pa se je okroglo usnje odbilo mimo gola.

V 41. minuti je bil Leipzig po akciji, ki jo je začel Slovenec, blizu drugega zadetka, a je malce preusmerjen strel Loïsa Opende le za las švignil mimo vratnice. Belgijec je imel tri minute kasneje še lepšo priložnost, ko je po napaki Milana Rodića, temu je spodrsnilo, prišel sam pred vratarja, ga poskušal preigrati, a mu je pri tem izraelski čuvaj mreže Omri Glazer izbil žogo.

Na drugi strani so imeli v naslednjem napadu izjemno priložnost tudi domači, a se je po izjemni obrambi Janisa Blaswicha izkazalo, da se je napad Crveme zvezde začel s prepovedanim položajem.

Tik pred odhodom na glavni odmor pa so znova zapretili Nemci. Openda je pobegnil po levi strani, v šestnajstercu pa sta na njegovo podajo ob slabem pokrivanju branilcev čakala dokaj pozabljena Šeško in Emil Forsberg. Belgijec je podal slednjemu, Šved pa je nenatančno streljal preko gola.

Že takoj na začetku drugega polčasa je domači napadalec Cherif Ndiaye po uspešnem 'driblingu' zamudil priložnost za strel, po odboju pa je do strela prišel še Mirko Ivanić, a je bil njegov poizkus blokiran.

V 51. minuti je od sredine 'potegnil' Šeško in se na 25 metrih od gola odločil za strel. Glazer je bil po diagonalnem strelu že premagan, a je žogo zaustavila vratnica. Akcija se je nadaljevala, mladi slovenski as je pred golom sprejel podajo, a slabo zaključil.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Glazer se je kmalu zatem izkazal ob strelu Opende, gostje so iztržili le kot.

Igra se je nato precej umirila, v 70. minuti pa je bil Šeško zamenjan.

V 74. minuti je imel Crvena zvezda izjemno priložnost za izenačenje ob svojem prvem strelu na gol tekmeca. Žoga je pred golom prišla do rezervista Petra Olayinke, ki pa je z devetih metrov močno streljal naravnost v Blaswicha. Od tega se je žoga nato odbila do Ndiayeja, ki pa mu je vratar Leipziga prav tako ubranil poizkus. Tega mu sicer ni bilo potrebno storiti, Ndiaye je bil namreč v prepovedanem položaju.

Kazen za zamujeno je prišla zelo hitro. Rdeči biki so krenili v protinapad, po desni strani se je Openda znašel v dvoboju z Rodićem, se ga zlahka otresel, nato pa premagal še Glazerja za vodstvo Nemcev z 2:0.

V 81. minuti se je Zvezda vrnila v igro. Ob na videz nenevarnem predložku z leve strani je več igralcev skočilo v prazno, pred vrati pa je nerodno posredoval še Benjamin Henrichs in žogo poslal v lastno mrežo.

Dve minuti kasneje je v igro vstopil še drugi Slovenec Kevin Kampl.

Zvezda je pritiskala, vendar do pravih priložnosti ni prišla. Na drugi strani je v 90. minuti nevarno nameril Fabio Carvalho, Glazer pa je okroglo usnje odbil v kot.

Ob koncu druge minute sodnikovega podaljška pa se je moral izkazati tudi Blaswich. Po neprepričljivem izbijanju branilcev je žoga na levi strani napada prišla do Olayinke, ki je s prve sprožil iz voleja, njegov strel pa bi končal v bližnjem kotu gostujočih vrat, a je Blaswich reagiral refleksno in zbral novo obrambo.

City z lahkoto

 V tej skupini je Manchester City s 3:0 premagal Young Boys in po štirih tekmah ostaja neporažen, od Leipziga ima tri točke več, oba sta si že zagotovila nastop v izločilnih bojih. Za City je bil dvakrat natančen Erling Haaland, v prvem polčasu je zadel z bele pike, v sodnikovem dodatku prvih 45 minut pa je bil natančen še Phil Foden. Ta je pobegnil po desni strani, se znebil svojega čuvaja in nato mirno zaključil.

Halland je z mojstrskim strelom, ki ga je sprožil malce izven šestnajsterca, na začetku drugega polčasa postvil končni izid. Gostje so od 53. minute igrali z igralcem manj.

Šestica Oblakovega Atletica

Nogometaši Atletica iz Madrida, katerega barve nosi slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak, so v četrtem krogu lige prvakov doma visoko "razbili" Celtic s 6:0.

Za Madridčane sta po dva gola dosegla Antoine Griezmann (6., 60.) in Alvaro Morata (45., 76.), po en gol pa sta prispevala še Samuel Lino in Saul Niguez. Celtic je sicer od 23. minute naprej igral z igralcem manj.

Samuel Lino | Avtor: Profimedia Profimedia

Atletico ima zdaj po štirih tekmah dve zmagi in osem točk ter je na vrhu skupine E. Po tokratni zmagi z 1:0 nad Feyenoordom je na drugem mestu Lazio s točko manj, medtem ko je nizozemska zasedba pri šestih. Za Lazio je edini gol v sodnikovem dodatku prvega polčasa dosegel Ciro Immobile.

Dortmund na vrhu skupine

V skupini F je najprej Borussia na domači zelenici v Dortmundu premagala Newcastle z 2:0. Za nemško zasedbo je v 26. minuti zadel Niclas Füllkrug, tri točke domači ekipi pa je po lepo izpeljanem protinapadu v 79. minuti zagotovil Julian Brandt. Po zmagi Milana nad Paris Saint-Germainom z 2:1 je Borussia zdaj vodilna ekipa te skupine s sedmimi točkami. PSG jih ima šest, Milan je pri petih in Newcastle pri štirih.

Tekma na San Siru je postregla z zelo živahno igro in številnimi priložnostmi na eni in drugi strani. Za vodstvo gostov je v 9. minuti zadel Milan Škriniar, ta se je znašel povsem sam pred golom Milana, potem ko je žogo po kotu z glavo preusmeril Marquinhos.

Tri minute zatem Rafael Leao po strelu Olivierja Girouda in obrambi Gianluigija Donnarumme z akrobatskim strelom izid poravnal na 1:1. Po petih minutah nadaljevanja je tri točke Italijanom zagotovil Giroud.

Prvi poraz Barcelone

Barcelona je na Volksparkstadionu v nemškem Hamburgu doživela prvi poraz proti Šahtarju. Edini gol na dvoboju je pet minut pred koncem prvega dela dosegel Danilo Sikan, ki je Ukrajincem priboril drugo zmago v letošnji ligi prvakov. Barcelona ostaja pri treh zmagah in devetih točkah na vrhu skupine H.

A devet točk ima tudi Porto, ki je tokrat ugnal Antwerpen z 2:0. Evanilson, ki je na prejšnjem medsebojnem obračunu Belgijcem nasul tri zadetke, je v prvem polčasu uspešno izvedel enajstmetrovko, 40-letni Branilec Pepe pa je v sodnikovem dodatku drugega polčasa po kotu in strelu z glavo postal najstarejši strelec v zgodovini lige prvakov. Februarja bo dopolnil 41 let.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 06:33 08.november 2023.

    Kako sedaj,a je bilo 2:0 ali 2:1.toliko enih napak,ki jih vi sproducirate v člankih , še nisem nikjer zasledil!!!

Sorodne novice