Šport > Nogomet
2688 ogledov

Zmaga! Slovenija z velikim korakom proti Euru 2024

Adam Gnezda Čerin Profimedia
Slovenska nogometna reprezentanca je na gostovanju v Belfastu z 1:0 premagala Severno Irsko in tako dobila tri dragocene točke.

Slovenski nogometaši na gostovanjih proti Severni Irski še niso zabeležili zmage, doslej so doživeli dva poraza in en remi. S tokratno morebitno zmago bi izbranci Matjaža Keka sicer naredili velik korak k uvrstitvi na evropsko prvenstvo.

Pred dvobojem so namreč vodili na lestvici skupine H, na računu so imeli 16 točk. Prav toliko jih je na sedmih tekmah zbrala Danska, Kazahstan, ki je v popoldanskih urah presenetil Finsko in v Helsinkih slavil z 2:1, pa se je z odigranim obračunom več omenjenemu dvojcu približal le na točko zaostanka. 

Severni Irci so na dosedanjih tekmah zbrali le šest točk, vse proti San Marinu, in že nekaj časa niso več imeli možnosti, da bi naslednje poletje zaigrali na EP v Nemčiji.

Slovenska izbrana vrsta je na zelenico stopila v povsem isti postavi kot na dvoboju v soboto proti Finski, ko je slavila s 3:0. Že po dobrih treh minutah je Slovenija prišla do prostega strela na 18-ih metrih od vrat, ko je bil storjen prekršek nad Benjaminom Šeškom. Prekinitev je izvedel Adam Gnezda Čerin in zadel vratnico, od te pa se je okroglo usnje odbilo v mrežo. Idrijčan ne bi mogel biti natančnejši. To je bil njegov tretji gol za reprezentanco.

Adam Gnezda Čerin | Avtor: Profimedia Profimedia

V osmi minuti je Petar Stojanović odvzel žogo blizu sredine igrišča in takoj poizkusil s strelom, saj je vratar Bailey Peacock-Farrell stal precej iz vrat, žoga pa je poletela precej visoko nad prečko. Tudi gostitelji so v naslednjih minutah prišli do strelov, a so jih Slovenci praviloma blokirali.

Severni Irci so prevzeli pobudo, imeli precej večjo posest, ob koncu 18. minute pa je po slabem izbijanju Slovencev do strela malce izven kazenskega prostora prišel Jamal Lewis, vendar žogo poslal mimo desne vratnice gola Jana Oblaka. Enako se je zgodilo tudi sedem minut kasneje, ko je ob kotu tekmecev nespretno v svojem šestnajstercu posredoval Šeško.

Slovenci so se nato otresli pritiska. Najprej je Stojanović nevarno sprožil z desne strani, Paeacocok-Farrell pa je žogo uspel odbiti. Nato pa se je mreža domačih zatesla še enkrat. Po slabem posredovanju domače obrambe je dokaj nenevarna podaja Jana Mlakarja prišla do Šeška, ki jo je iz bližine poslal v mrežo. A na presenečenje mnogih so se oglasili v sobi za VAR, po ogledu posnetka pa je glavni sodnik István Kovács razveljavil zadetek Slovenije. Andraž Šporar je po mnenju delilcev pravice odrinil branilca Eoina Toala, ki je nato storil napako.

Benjamin Šeško | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku drugega polčasa je Šporar že krenil sam proti golu tekmeca, a so mu sodniki znova dosodili prekršek. Na drugi strani je Oblak nekajkrat posredoval ob predložkih v njegov peterec.

Naslednje minute so minile brez pretiranih razburjenj, v 58. minuti pa si je predčasno pot v slačilnico prislužil motor domače ekipe Shea Charles, ki si je ob prekršku nad Šporarjem prislužil drugi rumeni karton.

V 70. minuti je Erik Janža storil napako, okroglo usnje mu je odvzel rezervist Isaac Price, ki je ob porazu 2:4 dosegel prvi gol Severnih Ircev v Stožicah. Slednji je nato še preigral Janžo, ob koncu akcije pa v kazenskem prostoru našel Georga Savilla, ki pa je slabo streljal, Oblak ni imal težkega dela.

Na drugi strani je Stojanović v ogenj poslal Mlakarja, vendar se tudi ta ni najboljše znašel v šestnajstercu tekmeca, žoga je nenevarno švignila mimo vrat.

Kek je v 75. minuti izvedel prvi menjavi, vstopila sta Jasmin Kurtić in Sandi Lovrić, iz igre pa odšla Mlakar in Šporar. Šeško je tako ostal osamljen v konici napada. 

Domači so ob novi ukradeni žogi Prica dobro kombinirali ob koncu 78. minute, a je nato Dion Charles, edini Severni Irec z dvema goloma v teh kvalifikacijah, streljal močno, vendar nenatančno z roba kazenskega prostora.

Jaka Bijol | Avtor: Profimedia Profimedia

V 83. minuti se je Saville znova znašel v odličnem položaju za izenačenje. Tokrat mu je Brad Lyons spustil žogo na 14 metrov, Saville je udaril, a naravnost po sredini vrat, kjer je Oblak zaustavil strel. Enak izkupiček je na drugi strani iztržil Šeško, tudi on je nenevarno udaril na sredo tekmečevega gola. 

V 88. minuti so imeli gostitelji na voljo dva kota, a je prvič izbil Šeško, drugič pa je bil storjen prekršek nad Oblakom.

Sodniki so drugi polčas podaljšali za pet minut. Pravih priložnosti ni bilo, v zadnji minuti je domačega vratarja nekoliko ogrel Benjamin Verbič.

 

Kvalifikacije EP, skupina H, 8. krog:

Severna Irska : Slovenija  0:1 (0:1)
Gnezda Čerin 5.

Finska : Kazahstan  1:2 (1:0)

San Marino : Danska  1:2 (0:1)

Lestvica:
1. Slovenija        8   6   1   1  17:6  19
2. Danska           8   6   1   1  17:7  19
3. Kazahstan        8   5   0   3  12:9  15
4. Finska           8   4   0   4  12:9  12
5. Severna Irska    8   2   0   6   7:9   6
6. San Marino       8   0   0   8   1:26  0
Komentarjev 5
  • Avatar Zoran
    StarMačk 21:50 17.oktober 2023.

    Današnji rezultat med Finsko in Kazahstanom je glede nadaljevanja najslabši možen za našo reprezentanco saj pomeni, da moramo danes že skoraj nujno premagati Irce, ker imajo Kazahstanci naslednje srečanje z San Marinom in če naši na Danskem izvlečejo piko ali ...prikaži več celo izgubijo, to pomeni točka ali dve pred Kazahstanom in bo o drugem potniku za EP odločala naša zadnja tekma s tem tekmec. No, razen če naši ob zmagi nad Irci, potem v gosteh premagajo še Dance, kar bo pa izjemno težko, če ne nemogoče!?

Sorodne novice