Šport > Nogomet
280 ogledov

"Slovenski sodniki med najboljšimi v Evropi"

damir skomina Epa
Sojenje je bilo v zadnjih tednih pereča tema v slovenskem nogometnem prostoru.

Vlado Šajn, ki je kariero v organih Evropske nogometne zveze (Uefa) začel že leta 1993 in je tudi predsednik zveze nogometnih sodnikov Slovenije od leta 2000, je v današnjem pogovoru za dnevnik EkipaSN dejal, da so slovenski sodniki med najboljšimi v Evropi. Šajn je tudi član sodniškega komiteja Uefe in zadolžen za izobraževanja evropskih sodnikov.

damir skomina Afera Šport Olimpija in Domžale obračunali na spletu, Skomina na udaru

Potem ko se je v zadnjih dneh veliko govorilo o sojenju v slovenski nogometni ligi, prvi mož sodniške organizacije meni, da slovenski sodniki delajo napake, vendar nič več kot sodniki v drugih ligah, in da so slovenski sodniki dobri, po njegovem celo zelo dobri.

Ob tem Šajn ostro zavrača očitke, da so tovrstne napake namerne oziroma da sodniki posamezne klube favorizirajo. "Na evropski ravni je sojenje na precej visoki ravni. Zagotovo so najboljši evropski sodniki najboljši tudi na svetovni ravni. Boljših torej preprosto ni, sojenje pa nikoli ne more biti idealno. Nogomet je postal tako hiter, da tudi telesno zelo dobro pripravljenim sodnikom kaj uide," je za EkipoSN dejal Šajn in v isti sapi dodal, da je po njegovem vseeno napak preveč, zato bo videotehnologija VAR dobrodošla.

Ob tem je Šajn dodal, da so slovenski sodniki med najboljšimi v Evropi. "Slovenija ima tri sodnike v ligi prvakov; poleg Damirja Skomine sta to še Slavko Vinčič in Matej Jug. Tudi Rade Obrenovič in Nejc Kajtazović sodita evropske tekme na visoki ravni. Imamo pet sodnikov, od tega tri na najvišji ravni. Tri sodnike v ligi prvakov imajo poleg Slovenije le še Španija, Italija, Francija in Nemčija," je dejal Šajn in pojasnil: "To, da imamo toliko sodnikov na najvišji ravni, je posledica dobre organizacije sodniške zveze pri nas in dobrega selekcioniranja najboljših, ki sodijo dobro na vseh ravneh - začenši s slovensko ligo."

Damir Skomina Po derbiju Šport Spet v ospredju sodniške odločitve

"Z vsemi argumenti lahko trdim, da je pri nas sojenje dobro. Vsaj na taki ravni, kot v nam primerljivih državah, ali pa celo na takšni kot v nogometno najbolj razvitih državah. Vse skupaj se leta 1991 ni začelo kar tako, saj smo podedovali cel kup sodnikov z različnimi navadami, tudi neprimernimi. Takrat smo naredili selekcijo, takoj zamenjali več kot polovico sodnikov in zdaj je čistost v slovenskem sojenju stalnica," je poudaril Šajn in dodal, da ga ne moti, če nekdo izpostavi sodniško napako in jo podkrepi z argumenti, zelo ga pa moti, če napake postavlja v kontekst z namero koristiti ali škodovati neki ekipi: "Tega, to odgovorno trdim, pri nas ni."

Za sodnika ni razlike, ali sodi tekmo Aluminij - Krško ali Olimpija - Maribor, je dodal Šajn in razložil, da sodniška organizacija analizira vsako tekmo večkrat, kar velja za vsako tekmo prve in druge lige ter večino tekem v tretjih ligah. Podatke zbirajo z vseh tekem, na mesečnih seminarjih pa se pogovarjajo o vseh napakah, ki se zgodijo na tekmah in so pokrite s kamero. "S sodniki se pogovarjamo zelo odprto, predvsem da ugotovimo razlog, zakaj se je napaka zgodila, da se potem ne bi več ponavljala. Analiziramo torej vse, ne glede na to, ali je nekdo v zelenem ali pa v vijoličastem dresu. Merila so za vse popolnoma enaka," je zatrdil Šajn.

Darko Milanič Izpostavili napake Šport Mariborčani ostro udarili po sodnikih

Ob tem je še dodal, da pri sodniški organizaciji velja načelo, da sodnik, ki je iz istega mesta kot klub, slednjemu ne sodi, s čimer želijo zagotoviti nevtralnost sodnikov, kar pomeni, da naj sodnik iz Ljubljane ne bi sodil Olimpiji, sodnik iz Maribora pa ne mariborskemu klubu. Seveda pa sodnik iz Ljubljane lahko sodi v Mariboru in obratno, saj na sodniški organizaciji svojim članom popolnoma zaupajo. "Mi sodnikom zaupamo, toda videz nevtralnosti je prav tako pomemben. Lahko ima kdo pomisleke, in če je le mogoče, se bomo temu izognili," je še dejal Šajn.

Komentarjev 1
  • mihatirs 13:17 08.november 2018.

    glede na to, da se forsira mlade sodnike, ki mladinskega kaj šele članskega nogometa niso niti povohal kot igralci, se ne čudim da prihaja do takšnih zdrah na tekmah. Medtem ko malček starejši sodnik s polno igralskimi izkušnjami in dejanskim ...prikaži več občutkom za igro nima možnosti da bi napredoval...zato pa imate "talente" ki sodijo 1. ligo, pa tega(povedali so celo javno) niti nočejo!

Sorodne novice