Šport > Nogomet
1076 ogledov

Mariborčani ostro udarili po sodnikih

Darko Milanič
NK Maribor je sklical novinarsko konferenco, na kateri so predstavniki kluba podali svoje videnje sojenja v Prvi ligi TS.

Na novinarski konferenci so se pojavili glavni trener Darko Milanič, njegova pomočnika Saša Gajser in Mitja Pirih ter poslovni direktor Bojan Ban.

video NKM Šaljivo Šport Provokativen odgovor Olimpije na mariborske pritožbe

Govora je bilo o sodniških napakah na srečanjih Prve lige Telekom Slovenije. Predstavniki 14-kratnih prvakov so opozorili na domnevne kompenzacije po očitnih napakah, nejasna pravila, nespoštljivo komunikacijo sodnikov do igralcev in delegiranje delilcev pravice.

"Izgubili smo zaupanje v človeški faktor oziroma proste sodniške presoje. Imamo preveč konkretnih dokazov, da s sojenjem v Sloveniji nekaj ni vredu. Slovenski sodniki so znani kot dobri sodniki, letos pa je z njihove strani veliko napak. Te napake se dogajajo v serijah, po potrebah se sodniški kriteriji spreminjajo. Prekrški so različno tolmačeni, presojanje situacij je od kluba do kluba različno. Želimo si enak kriterij za vse. Boli, tudi mene osebno, podcenjevalen, vzvišen odnos v komunikaciji sodnikov z igralci in strokovnim vodstvom. Tega letos opažamo več kot prej. Mislim, da je to nedopustno, kajti komunikacija je osnova za reševanje situacij. Sodniki so plačani s strani klubov, vsak klub plača enako, zato si zaslužijo klubi enako presojo, enako sojenje. Da je roka enaka za vse," je uvodoma dejal Bojan Ban in dodal: "Enako mnenje deli večina klubov v Prvi ligi, ki pa se z redkimi izjemami ne želijo izpostavljati zaradi različnih zadev. Nihče ne govori, da so sodniki nezmotljivi. Daleč od tega. Ko pa se napake dogajajo v serijah, v vedno istih zadevah, se vprašamo, kaj se s sojenjem dogaja."

Nato je svoje mnenje predstavil Darko Milanič. "Pomembno se mi zdi, da opozorimo na to anomalijo. To so serije napak, ki se ponavljajo. Zelo pomembno je, kdaj se je to dogajalo, v katerem delu sezone, napake, ki so tekme peljale v določeno smer," je začel primorski strokovnjak. "Vem, da boste rekli, kaj pa napake v našo korist? Za to gre - dogajajo se napake in se prevečkrat kompenzira. Dogovorijo se med polčasom, kakorkoli to med njimi deluje, da potem kompenzirajo eno napako tako, da naredijo še drugo in tretjo. Ko se zgodi ena, ne sme biti druge. Rek, da se na koncu sezone vse 'zgliha' niti slučajno ne more držati v tej sezoni. Ne govorimo o manjših napakah, ampak o ključnih, na katerih se je tekma obrnila. Tega je preveč."

Veliko prahu je dvignil zadnji derbi med Mariborom in Olimpijo v Ljudskem vrtu, ko so slavili Ljubljančani (1:2) in se večnim tekmecem na lestvici približali le na dve točki zaostanka. Gostje so se pritoževali, da je Denis Klinar v prvem polčasu storil prekršek za Olimpijino enajstmetrovko, medtem ko so imeli Štajerci največ pripomb na situacijo ob koncu srečanja, ko je v kazenskem prostoru padel Luka Zahović. "Sodnik je naredil pri Klinarju napako, enajstmetrovka je bila (za Olimpijo, op. a.). Najverjetneje je bil na to opozorjen med polčasom. Vem, da se vsi ne strinjajo, če je bila enajstmetrovka nad Luko. Tudi pri Klinarju se vsi ne strinjajo," je o tej temi dejal Milanič. Tudi trener vijoličastih je opozoril na nespoštljivo komunikacijo s strani sodnikov. "Sodniki nas jemljejo kot nasprotnike. Stranski sodnik je prestrašeno govoril, da se z mano ne bo pogovarjal. Sodniki potem znajo povedati, da imajo dobro komunikacijo."

Luka Zahović Jabolko spora Šport Zarifović: Zahović mi je priznal resnico

Mariborčani so se obregnili tudi ob delegiranje, posebej na delilce pravice iz Ljubljane in Kranja. "Mene zelo motijo nekateri sodniki, ki delajo napake v korist našega tekmeca oziroma v našo škodo. Mene to zelo moti. Ni problem pogledati si napake. Krožijo sodniki, ki sodijo Mariboru in Olimpiji."

Green Dragons "Katastrofa!" Šport Navijači z baklo zadeli otroka

Mariborčane v sredo v Domžalah čaka povratna tekma četrtfinala Pokala Slovenije, s prve tekme v Ljudskem vrtu bodo branili prednost 1:0. Naslednje prvenstveno srečanje bodo odigrali v nedeljo v Celju.

Derbi med Mariborom in Olimpijo Večni derbi Šport V napadu navijačev poškodovan policist
Komentarjev 4
  • Žurnalček 09:44 31.oktober 2018.

    Ne moreš verjeti kaj si Štajerci dovolijo ! Zaradi blefiranja in simuliranja enega Bosna fićfirića , pokvarjnega kot njegov foter , tudi tolk pametnega , oni sklicujejo tiskovno konferenco . Mijaniću a sti tud iz Bosne ! Pejte vsi nazaj ...prikaži več domov in ne mešajte svoj drek po Sloveniji ! Kako te ni sram , svoje ime zastaviti za takšnega izrodka ?

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:04 30.oktober 2018.

    Loshem qurzu i dlaka smeta!

  • mizimazi 11:53 30.oktober 2018.

    Kwa je pichkice vijolčaste....dejte že nehat jokat...sej vem da boli...da vas Zmajčki nažokajo sred Marburga...ampak sej bo bolš...naslednjo sezono...al pa takrat ko Zdrahovići spakira iz kluba..