Šport > Nogomet
265 ogledov

SP v Rusiji poskrbelo za dva rekorda na mundialih

kylian mbappe
VAR poskrbel za nov rekord.

Na svetovnem nogometnem prvenstvu v Rusiji je bilo na 56 odigranih tekmah doseženih 146 golov, kar je osem manj kot v isti fazi tekmovanja pred štirimi leti. Čeprav se v Rusiji ne obeta nov rekord na tem področju, bo tokratno prvenstvo postavilo vsaj dva nova: za največje število dosojenih kazenskih strelov in največje število avtogolov.

V Braziliji pred štirimi leti je bilo na vseh 64 tekmah doseženih 171 zadetkov, s čimer je bil izenačen rekord iz leta 1998, ko je prvič na mundialu nastopilo 32 reprezentanc. Letošnja bilanca doseženih zadetkov je nekoliko nižja, saj je bilo v povprečju doslej doseženih 2,6 gola na tekmo; v Braziliji je to povprečje bilo 2,71 gola na tekmo.

Za dosego novega rekorda bi na preostalih osmih tekmah moralo pasti 26 golov, kar predstavlja povprečje 3,25 gola na tekmo. Glede na pomen izločilnih bojev bi to bilo svojevrstno presenečenje. Ne glede na to, ali se bo to zgodilo ali ne, pa bo prvenstvo v Rusiji zapisano kot rekordno vsaj v vsaj dveh drugih kategorijah.

Carlos Bacca Grožnje s smrtjo Šport "Ne vračajta se domov, boljše bo, če se sama ubijeta"

Tako je v Rusiji tudi zaradi uvedbe tehnologije videoanalize VAR močno povečalo število dosojenih kazenskih strelov in posledično doseženih golov z bele točke. Letos je bilo dosojenih že 28 kazenskih strelov, kar je 0,5 na tekmo, z bele točke pa je doslej padlo 21 zadetkov. Prejšnji rekord je bil postavljen leta 2002 na Japonskem in v Južni Koreji, ko je bilo dosojenih 18 najstrožjih kazni, z 11 metrov pa je bilo doseženih 13 zadetkov.

Še en strelski rekord iz Rusije pa je tudi največje število avtogolov doslej. V Rusiji so doslej nogometaši kar devetkrat zatresli lastno mrežo, kar je dva več od prejšnjega rekorda, postavljenega v Franciji leta 1998. Če se bo ta trend nadaljeval, bo število avtogolov prvič v zgodovini mundialov preseglo število zadetkov prvega strelca prvenstva (trenutno vodi Anglež Harry Kane s šestimi zadetki).

Statistični prerez prvenstva pa kaže tudi nekatere druge zanimivosti, čeprav te niso uradno beležene. Močno v primerjavi s preteklimi mundiali je poraslo število zadetkov, doseženih v zadnjih 15 minutah tekme. Doslej je tako po 75. minuti padlo kar 57 golov, kar predstavlja skoraj 40 odstotkov vseh doseženih zadetkov, tudi kot posledica daljšega sodniškega dodatka ob koncu tekme.

Pretep na tržnici Na Hrvaškem Šport Slovenec hudo pretepen, ker je motil ogled tekme

Prevlada evropskega nogometa je razvidna že iz dejstva, da je od preostalih osmih udeleženk na prvenstvu šest reprezentanc s stare celine. Še bolj poglobljena analiza pa kaže, da so igralci evropskih klubov dosegli kar 133 od 146 golov doslej. Strelsko najbolj razpoloženi so bili doslej igralci PSG, Tottenhama in Barcelone s po 10 doseženimi zadetki. Sledijo člani Reala Madrida z devetimi zadetki, Manchester Uniteda s sedmimi in Atletica Madrida s šestimi zadetki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice