Šport > Nogomet
145 ogledov

Uefa so loteva reševanja velike problematike

Aleksander Čeferin Epa
Evropska nogometna zveza (Uefa) je imenovala delovno skupino, ki bo razpravljala o možnih ukrepih za vzdržnost stroškov v evropskem nogometu. Odločitev je bila sprejeta po nedavnih izjavah predsednika Uefe Aleksandra Čeferina o možnosti uvedbe splošne omejitve plačne mase klubov.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je možnost za uvedbo omejitve plačne mase oziroma takoimenovani salary cap omenil v pogovoru za STA po koncu Uefinega kongresa v Lizboni 5. aprila, kjer je bil izvoljen za nov mandat na čelu evropske zveze. Več podrobnosti je slovenski odvetnik predstavil ta teden v pogovoru z ameriškim medijem Men in Blazers.

Kot je pojasnil, je cilj tovrstne omejitve porabe klubov preprečevanje večanja tekmovalnih razlik med klubi na stari celini. Dodal je, da so pogovori o predlogu uvedbe tovrstne omejitve s klubi že v teku, je poročala angleška tiskovna agencija PA.

Andrea Agnelli Aleksander Čeferin Bitka Šport Čeferin pripravlja usoden udarec za velikega sovražnika

V petek pa je Uefa sporočila, da je imenovala delovno skupino za pregled možnih ukrepov za dolgoročno vzdržnost evropskega nogometa. Ta bo sestavljena iz 11 predstavnikov nacionalnih zvez, Združenja evropskih klubov (Eca), evropskih lig, sindikata igralcev Fifpro Europe in Združenja evropskih nogometnih navijačev.

Ob tem je dodala, da bo skupina iskala učinkovite načine "za zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti evropskega nogometa in njegove konkurenčnosti".

Aleksander Čeferin Prepoved Šport Francoski minister se je takole požvižgal na Čeferina

Kot je poročala PA, bi uvedba omejitve plačne mase skoraj gotovo zahtevala sprejetje kolektivnih pogodb po celotni Evropi, da bi bila skladna s pravom EU. Uvedbo kolektivnih pogodb pa je po poročanju agencije omenil tudi Čeferin v pogovoru z Men in Blazers.

Vodilni predstavniki petih največjih evropskih lig naj bi po poročanju PA sicer močno dvomili, da je dogovor o enotni omejitvi plačne mase mogoč glede na velike razlike v davčnih predpisih evropskih držav.

Ena od nalog delovne skupine bo tako tudi pregled davčnih predpisov evropskih držav, s ciljem razvoja učinkovitih in pravičnih rešitev za omejevanje stroškov, je medtem sporočila Uefa.

Dodatno pa bo pregledala tudi "možnost uvedbe nadgradnje obstoječih pravil glede stroškov klubov z namenom boljšega nadzora, spodbujanja razvoja mladih nogometašev in bolj pravične razdelitve sredstev".

Aleksander Čeferin Mož dejanj Šport Čeferin v svojem slogu: "Čudim se ljudem, ki proslavljajo ..." radenko mijatović Soglasna podpora Šport Predsednik NZS ne more prehvaliti Čeferina

Čeferin je razmišljanje o uvedbi omejitve plačne mase pojasnil z nevarnostjo, ki jo vse večje razlike v potrošnji med klubi predstavljajo za ustvarjanje pretiranih tekmovalnih razlik in posledično za zmanjšanje zanimivosti nogometnih tekmovanj. "Tu ne gre za lastnike, gre za vrednost tekmovanj. Če vedno zmagajo eni in isti klubi, nima veliko smisla," je po poročanju dpa dejal za Men in Blazers.

Uefa je zadnje ukrepe za vzdržno potrošnjo klubov sprejela pred letom dni, glavni ukrep pa je omejitev razmerja med skupnimi prihodki in potrošnjo za plače in transferje. Klubi trenutno tako ne smejo porabiti več kot 90 svojih prihodkov za plače in transferje, do sezone 2025/26 pa bo ta omejitev znižana na 70 odstotkov.

Joan Laporta Laporta Šport Predsednik Barce v Sloveniji, kjer bo reševal prihodnost kluba

Ukrep je bil po pojasnilih evropske zveze odgovor na vedno večjo porabo klubov za nakup igralcev, ki je v nekaterih primerih celo močno presegala klubske prihodke. Pandemija covida-19, ki je klubom povzročila nenaden padec prihodkov, je v zadnjih letih namreč razkrila nevzdržnost tovrstne zapravljivosti in spodbudila razpravo o ukrepih za dolgoročno finančno vzdržnost.

V prihodnje pa je glede na zadnje korake Uefe cilj določiti tudi enotni najvišji znesek, ki bi ga lahko klubi v Evropi namenili za plače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.