Šport > Nogomet
48 ogledov

V Zasavju bo spet "pokalo"

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi Saša Despot
Spet je čas za obračun dveh najboljših zasavskih klubov. Pred sobotno tekmo smo za napoved pobarali po enega nogometaša v obeh taborih, obe ekipi zagotavljata igro na zmago.

Za vse tiste, ki še ne poznate dobro zasavskega derbija med Zagorjem in trboveljskim Rudarjem, velja izpostaviti nekatere stvari. Gre za enega najstarejših slovenskih derbijev, ki po tradiciji ne zaostaja za nobenim športnim rivalstvom v Sloveniji, nogometni navdušenci na sončni strani Alp ga za obračunom Olimpija - Maribor in Mura - Nafta postavljajo na tretje mesto najbolj vročih slovenskih obračunov.

Da je to res srečanje, ki v Zasavju nekaj pomeni, so se številni lahko prepričali že na dveh lanskih dvobojih, ko se je obakrat zbralo več kot dva tisoč ljubiteljev nogometa in sta bila tako stadion Rudar kot Mestni stadion v Zagorju veliko premajhna za vse zainteresirane zasavske duše. Zadnji derbi je bil odigran prvega junija, na trboveljski občinski praznik, Zagorje pa je doma slavilo (2:0) in se oddolžilo sosedom za jesenski poraz v Trbovljah (2:1).

Sotenšek: "Srce bije za Rudarja"

Tudi tokrat smo pri napovedih dali prednost gostom, za občutke pred derbijem smo povprašali vezista Rudarja Marka Sotenška, ki je nekaj časa nastopal tudi za Zagorje.

"Glede na to, da gre za težko gostovanje, tudi točka ne bi bila slaba, a mi bomo seveda zaigrali na zmago. Vzdušje v ekipi je zaradi zadnjih dobrih rezultatov odlično, pretirana evforija pa nas ni zajela. Pred derbijem smo mirni in samozavestni," je začel Sotenšek, ki je junijski obračun moral izpustiti zaradi kazni, tokrat pa bo eden glavnih adutov trenerja Miloša Breznikarja

"Zadnji derbi sem moral izpustiti, tako da se sobotnega že zelo veselim. Gre za mojo bivšo ekipo, kjer sem z vsemi igralci v dobrih odnosih. A sem Trboveljčan, srce mi bije za Rudarja in res si želim dobrega nastopa," motiva ni skrival vedno energični vezist, ki ga odlikuje odlična leva noga.

"Zagorjani so bolj izkušeni"

"Zagorje ima močno ekipo. So bolj izkušeni od nas kot moštvo, imajo pa tudi posameznike, ki so izkusili že veliko močnih tekem v prvi in drugi ligi. Miha Gracar, Branimir Đokić, Nejc Vozelj in Anže Krajnc so gotovo nogometaši, ki so navajeni takšnih srečanj. Posebej nevarni znajo biti ob prekinitvah, znajo se dobro postaviti na igrišču," tekmeca spoštuje 24-letnik in se zaveda, da kljub nekaj porazom Zagorjani niso od muh.

Junija se je združena organizirana trboveljska navijaška skupina Kamnita/Torcida na srečanje odpravila kar peš, spomin na stare čase je s pohodom "čez hrib" obudilo več kot dvesto trboveljskih "romarjev". Tudi tokrat se, kljub slabši vremenski napovedi, obeta množičen obisk iz največjega zasavskega mesta. "Naših navijačev bo spet veliko, vsaj toliko kot junija. Treba se jim bo oddolžiti za tako močno podporo," je zaključil Sotenšek.

Burja: "Z zmago pozabiti na razočaranja"

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tudi pri tokratnih domačinih smo za vtise pred tekmo pobarali vezista, Aleš Burja je že od malih nog član Zagorja in tako seveda vsako bitko s sosedi doživlja zelo čustveno. Zaveda se, da je Rudar trenutno v boljši formi, a ga to ne skrbi preveč.

"Rudar je v zadnjih tednih nanizal boljše rezultate od nas, na kar pa se ne oziramo preveč. Mi gremo na zmago. Doma smo nepričakovano izgubili že dve srečanji in navijačem smo dolžni pripraviti nekaj zadovoljstva. Z zmago nad Trboveljčani bi bil slab začetek pozabljen," je začel Burja.

"V slačilnici je atmosfera primerna, čeprav ni čutiti takšne evforije, kot smo jo pred derbijem čutili lani. Morda je ta derbi prišel malce prehitro po začetku sezone," se emocijam ne prepušča Burja, ki bo v primeru mesta v prvi enajsterici najbrž imel veliko dvobojev prav z našim prvim sogovornikom Sotenškom. 

"Sedaj res Zagorjani proti Trboveljčanom"

Zagorje Rudar Trbovlje Mestni stadion zasavski derbi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Rudar je disciplinirana ekipa, ki dobiva malo golov, skoraj vedno pa vsaj enega doseže, ne glede na nasprotnika. Sedaj so bolj kompaktni kot lani, so v dobri formi," je nasprotnika ocenil Zagorjan. 

"Mi se s sosedi ne obremenjujemo, dovolj smo imeli svojih problemov. Sicer pa pozdravljam odločitev trboveljskega kluba, da se opre na domače moči, saj imajo dovolj kvalitetnih domačinov. V lanski sezoni so bili še zelo "pisana" zasedba, sedaj pa gre večinoma za domače fante, tako kot pri nas in sedaj bo šlo res za pravi zasavski obračun med Zagorjani in Trboveljčani," je še izpostavil Burja.

Rudar z boljšo popotnico

Obe ekipi bosta nastopili v popolni zasedbi, kaznovanih nogometašev ni. Pri obeh moštvih so imeli nekaj težav z lažjimi poškodbami, a za derbi bodo seveda vsi stisnili zobe in pozabili na bolečine. Trboveljčani bodo pripotovali z boljšo popotnico, saj niso poraženi že vse od uvodnega kola, ko so klonili v Tolminu (1:0), Zagorjani pa so po dveh domačih porazih prejšnji konec tedna iztržili točko v Medvodah (1:1).

3. SNL (zahod), 6. kolo:

Sobota ob 16. uri:
Zagorje - Rudar Trbovlje

Škou Ajdovščina - Brda
Livar Iv. Gorica - Sava Kranj
Tabor Sežana - Jadran Dekani
Calcit Kamnik - Tolmin
Jezero Medvode - Adria

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.