Šport > Nogomet
2260 ogledov

Messi zadeval, Ajax po Realu izločil še Juventus

Lionel Messi Epa
Barcelona je še v drugo premagala Manchester United, Ajax pa je z zmago v gosteh izločil Juventus.

Barcelona je na prvi tekmi v gosteh z 1:0 premagala Manchester United, Katalonci pa so tako kot veliki favoriti vstopili v povratni dvoboj. A že po pol minute so imeli rdeči vragi prvo pravo priložnost. Marcus Rashford je pobegnil domači obrambi po podaji Paula Pogbaja, ustrelil nekoliko z leve strani šestnajsterca in zadel prečko, žoga pa se je nato odbila izven igrišča.

Že v naslednji minuti je na robu kazenskega prostora prišel do okroglega usnja Scott McTominay, vendar ga je slabo ustavljal in možnost za kaj več je splavala po vodi. Angleži so bili v uvodnih minutah precej boljši od tekmeca, nato pa so gostitelji le umirili tekmeca.

V 11. minuti je sodnik Felix Brych dosodil enajstmetrovko, a so mu nato sporočili, naj si ogleda posnetek domnevnega prekrška Freda nad Ivanom Rakitićem. Nemec je spremenil mnenje in razveljavil najstrožjo kazen, ki jo je nameraval izvesti Lionel Messi. A argentinski zvezdnik se ni pustil motiti. V 16. minuti je prišel do žoge na desni strani kazenskega prostora, nato ob črti šestnajsterca stekel proti sredini in neubranljivo nameril v dolgi kot vratarja Davida de Gee. Ta se je vrgel v svojo desno, vendar bil prekratek, da bi preprečil vodstvo domačih.

Sicer izjemni španski vratar je bil krivec za drugi zadetek Barcelone in Messija. Argentinec je sprožil z 18 metrov, strel je zgledal nenevarno, vendar je nato žoga spolzela skozi roke španskega reprezentančnega vratarja. To sta bila prva zadetka Messija na četrtfinalnih tekmah od leta 2013 dalje. Skupno je argentinski superzvezdnik v ligi prvakov zabil 110 golov.

 | Avtor:

Upanje so najverjetneje ohranili le še največji pristaši Uniteda, rdeči vragi so v tem trenutku za napredovanje potrebovali kar tri zadetke. A pravih priložnosti si Otočani niso več uspeli ustvariti, ob koncu prvega polčasa pa bi domači lahko že vodili s 3:0. Messi je od sredine popeljal žogo, jo nato oddal do Jordija Albe, ta pa je na drugi vratnici poiskal Sergia Roberta. Slednji je v padcu uspel močno streljati, a je na golovi črti zadel de Geo.

Slednji je vseeno moral še tretjič po žogo v mrežo. V 61. minuti je Alba z leve strani podal do Philippa Coutinha, Brazilca pa je čakalo še veliko dela. Odločil se je za strel z velike oddaljenosti, okroglo usnje je preletelo de Geo in končalu v zgornjem kotu vrat Uniteda. Dvoboj je bil dokončno odločen.

Ajax hitro izenačil

V Torinu se je mreža zatresla v 28. minuti. Tudi tu se je sodnik odločil za ogled posnetka, a je zadetek Cristiana Ronalda obveljal. Miralem Pjanić je izvajal kot, Portugalec pa se je otresel čuvajev in neovirano prišel do strela z glavo. Nizozemci so menili, da je bil storjen prekršek, vendar je posnetek razkril, da je svojega soigralca na tla spravil kar kapetan Ajaxa Matthijs de Ligt.

Vodstvo domačih pa ni dolgo trajalo. Hakim Ziyech je poskušal s strelom z velike razdalje, žoga pa se je srečno odbila do Donnyja van de Beeka, ki si jo je najprej ustavil, nato pa natančno zadel za 1:1. Še enkrat je posredoval VAR, tudi tokrat pa je bil zadetek priznan.

Donny van de Beek | Avtor: Epa Epa

V 52. minuti je imel Ziyech na nogi napredovanje Ajaxa v polfinale. Maročan je ostal sam na desni strani, sprožil z razdalje nekaj metrov, vendar se je z refleksno obrambo izkazal domači vratar Wojciech Szczęsny. Poljak je držal Juventus v igri, ob koncu 57. minute je preko prečke potisnil še nevaren strel van de Beeka.

Nizozemci okronali premoč

V 61. minuti je do strela po podaji Ronalda prišel Moise Kean, a ni bil pretirano nevaren. So se pa na drugi strani zelenice komaj reševali Italijani. Po hitrem napadu je na levi strani do šestnajsterca prišel Dušan Tadić in se odločil za podajo na drugo vratnico, pred Ziyechom, ki bi imel na voljo strel v prazen gol, pa je v zadnjem trenutku posredoval Pjanić. Ziyech je imel še eno izjemno priložnost, a se je tudi on v ugodnem položaju raje odločil za podajo, ki pa ni obrodila sadov.

Nato pa je pritisk le obrodil sadove. V 67. minuti so gostje izvajali kot, domačo obrambo pa je preskočil de Ligt in zadel za 1:2. Stara dama je za napredovanje od tega trenutka potrebovala dva zadetka.

Matthijs de Ligt | Avtor: Epa Epa

V 74. minuti bi lahko prednost Nizozemcev povišal še David Neres. Ta je po podaji Ziyecha prišel sam pred Szczęsnyja, vendar slabo zadel žogo in izjemna priložnost ni bila izkoriščena. Na drugi strani je Kean prišel do nevarnega strela z glavo, a je zgrešil tekmečev gol. V 79. minuti je bil pred vrati še Ronaldo, a se je žoga od de Ligta odbila do vratarja.

Ziyech je minuto kasneje še enkrat zatresel mrežo Torinčanov, a so sodniki s pomočjo VAR-a upravičeno razveljavili gol, saj se je Maročan na začetku akcije znašel v prepovedanem položaju. Ajax ni popuščal, v 83. minuti je do neoviranega strela prišel še Lasse Schöne, a zgrešil cilj. Juventus ni bil pretirano nevaren.

V 90. minuti je žoga v šestnajstercu Ajaxa v roko zadela Daleyja Blinda, a je sodnik le odmahnil z roko, odločitve pa ni spremenil niti po posredovanju sodnikov v sobi z VAR-om. Ronaldo je prvič po letu 2010 ostal brez uvrstitve v polfinale lige prvakov.

Liga prvakov, četrtfinale, povratni tekmi:

Barcelona : Manchester United  3:0 (2:0)    /1:0/
Messi 16., 20., Coutinho 61.

Juventus : Ajax  1:2 (1:1)       /1:1/
Ronaldo 28.; van de Beek 34., de Ligt 67.

 

/.../ - izida prvih tekem

Komentarjev 2
  • Avatar Kazuya
    Kazuya 22:58 16.april 2019.

    bravo Ajax, zasluženo !

Sorodne novice