Šport > Nogomet
1407 ogledov

Velika novost v nogometu pridobiva na veljavi

beli karton Reševalni pas/Twitter
Portugalski nogomet orje ledino z uvedbo belega kartona.

Nogometaši na Portugalskem odslej ob rumenem in rdečem kartonu lahko prejmejo tudi beli karton, poročajo tiskovne agencije. Gre za pilotski projekt, ki je tam v nižjih starostnih kategorijah v veljavi že od leta 2014, prvič pa je letos doživel premiero tudi v članski ligi.

Prvič se je sodnica odločila za beli karton januarja na ženskem derbiju med Benfico in Sportingom. Med tekmo je enega od navijačev obšla slabost, zdravniki obeh ekip pa so združili moči in pomagali obolelemu.

Športno obnašanje je nagradila sodnica Catarina Campos, ki je obema ekipama zdravnikov podelila beli karton. Posnetki so seveda hitro obkrožili svet.

Prvič v zgodovini Šport Nihče ni pričakoval, kaj bo potegnila iz žepa

"To je v bistvu edukativni karton, ki nagrajuje pozitivne poteze med tekmo," je pojasnil Jose Lima, koordinator nacionalnega načrta za etiko v športu na Portugalskem. "Trenutno veliko govorimo o negativnih elementih igre, ki se kaznujejo z rumenim in rdečem kartonom. Z belim kartonom poskušamo doseči nasprotno in nagraditi pozitivne elemente tekme."

Pilotni projekt belega kartona je bil uveden leta 2013, svoj izvor pa ima v Španiji na turnirju Copa Coca-Cola, ki je namenjen mladim. Turnir se je kasneje preselil na Portugalsko, kjer so pravilo obdržali. Na Portugalskem so šli nato še korak dlje in se odločili, da tovrstni karton sodniki lahko podelijo tudi v drugih športih.

Lima poudarja, da gre za kampanjo, ki se je "zakotalila kot snežna kepa in postala vse večja". Danes na Portugalskem uporablja 78 organizacij, tudi za različne dosežke na lokalni ravni. In ta ni namenjen le športnikom, saj ga lahko prejmejo tudi trenerji, drugo osebje v ekipi, tako kot posamezniki pa tudi večje skupine ali cela moštva. Prejmejo ga lahko celo navijači.

Beli karton lahko prejme tudi nogometaš, ki je prejel rdečega. To se je na Portugalskem že zgodilo, ko je nogometaš v tretji ligi po rdečem kartonu sodniku potrdil, da je bila odločitev pravilna. Vse podelitve belega kartona so močno podprli tudi regionalni in nacionalni mediji na Portugalskem in mu s tem dali dodatno veljavo.

"Zelo malo govorimo o pozitivni dimenziji športa. Ta karton pa poudarja prav ta aspekt in ga vnaša v javno razpravo," še pravi Lima. Ta razkriva, da so bile o kartonu narejene tudi prve študije, ki kažejo, da je disciplinskih prekrškov po uvedbi kartona manj, bistveno pa se je spremenila tudi vloga sodnika, ki je doslej le kaznoval nogometaše in se ostro držal ostalih omejitvenih pravil.

Pozitivni učinki projekta zdaj zanimajo tudi ZDA, pa tudi v nekatere krovne športne organizacije kot je denimo Evropska rokometna zveza. Želja je, da se projektu pridruži tudi Fifa, a Lima ocenjuje, da bodo tam postopki daljši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice