Šport > Nogomet
1080 ogledov

Vlada z novo odločbo znova zarila nož v hrbet slovenskemu športu

Simona Kustec Lipicer Saša Despot
V času zaprtja države bodo dovoljeni le treningi in velike mednarodne tekme, vlada pa bo v tem času odpovedala vsa državna tekmovanja.

Z odlokom za obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki je bil objavljen v uradnem listu, bodo od 1. do vključno 11. aprila prepovedane vse športno-gibalne dejavnosti in treningi, razen rekreacije posamezno ali v krogu družine na prostem ter treningi vrhunskih registriranih športnikov, ki pa ne bodo smeli imeti tekmovanj na nacionalni ravni.

V kolektivnih in individualnih športih bo še naprej dovoljeno izvajanje velikih mednarodnih športnih prireditev, ki jih zajema zakon o športu, kot so svetovna in evropska prvenstva ter svetovni pokali, kvalifikacijske tekme članske državne reprezentance za nastop na velikih mednarodnih prireditvah in mednarodne tekme klubov v evropskih klubskih tekmovanjih v kolektivnih športnih panogah na najvišji ravni.

Za treninge in izvedbo tekmovanj se lahko uporabljajo vsi športni objekti in površine za šport v naravi, prisotnost gledalcev pa ni dovoljena.

Vlada je v nedeljo sprejela stroge omejitvene ukrepe, zaustavitev skoraj vseh dejavnosti, s katerimi želi zajeziti nadaljnje širjenje koronavirusa. Dovolila je le nekaj izjem.

Treningi bodo dovoljeni samo vrhunskim športnikom olimpijskega, mednarodnega in svetovnega razreda, gre za skupaj 538 športnikov, ki so s svojimi rezultati na mednarodni ravni dokazali svojo vrhunskost in ki bi jim odsotnost treninga onemogočila nadaljnjo konkurenčnost na mednarodni ravni.

Prav tako bodo lahko trenirali tudi kadeti in mladinci, registrirani po zakonu o športu, ki so člani državnih reprezentanc. vendar le v varnih vadbenih skupinah, v katerih so športniki in strokovni delavci fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe (mehurček).

Dovoljena bo tudi rekreacija na prostem, v regiji prebivališča, če so udeleženci posamezniki, ožji družinski člani ali člani istega gospodinjstva. Pri tem mora biti zagotovljena ustrezna razdalja.

Pri vseh dejavnostih, ki bodo dovoljene, bo treba upoštevati predpisane ukrepe ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Športniki in člani njihovih ekip, ki se bodo udeležili tekmovanj, ki bodo dovoljena, se enkrat tedensko testirajo na novi koronavirus s hitrim antigenskim testom ali z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR), ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Testiranja ne bodo potrebna za tiste, ki imajo zdravniško potrdilo, da so preboleli koronavirus in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali pa da so bili cepljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice