Šport > Nogomet
1834 ogledov

Zaradi rasizma odpuščen po šestih dneh

Erving Botaka Reševalni pas/Twitter
Novi primer rasizma v Rusiji. Klub je svojo novo okrepitev odpustil po vsega šestih dneh.

Nogometna javnost je zgrožena zaradi incidenta, ki so ga zrežirali navijači ruskega tretjeligaša Torpeda iz Moskve. Klub je zaradi njihovega rasističnega prepričanja in pritiska na vodilne v moštvu moral odpustiti nogometaša, ki so ga podpisali pred le nekaj dnevi.

Govora je o Ervingu Botaki-Yobami (19), katerega največji greh je, da je temne polti, kar je za "hardcore" huligane iz Moskve ovira, da bi bil član njihovega Torpeda.

Klub je sicer podal uradno izjavo, toda v dopisu, ki ga je podpisala predsednica moštva Elena Jelenceva, piše, da je razlog prekinitve pogodbe z igralcem izključno finančne narave.

"V naši politiki izbire igralcev se postopa zgolj po športnih principih. Ponovno opozarjamo, da barva kože nikoli ni bila kriterij, po katerem bi izbirali, kdo bo igral za nas. Rasizem ne sme obstajati. V primeru igralca Ervinga Botake je bila ključna finančna kompenzacija," so v sporočilu za javnost zapisali pri Torpedu.

Botaka, ki ima korenine iz Konga, se je rodil ter odrastel v moskovskem predmestju Puškinovo, nogometno pa se je izobrazil pri mlajših kategorijah Lokomotive iz Moskve. Pred šestimi dnevi je podpisal za Torpedo ter bil član kluba, dokler se ni pričel val rasističnih sporočil na socialnih omrežjih, zaradi katerih je na koncu ostal brez delodajalca.

Čeprav Torpedo trdi, da so od igralca odstopili, ker naj bi Lokomotiva zahtevala določeno finančno kompenzacijo, je javnost prepričana, da je to zgolj izgovor, da se ne zamerijo ultrasom kluba.

"Črna barva je lahko na dresih našega kluba, toda za nas navijače obstaja samo ena, to je bela," je zgolj eden izmed komentarjev s strani navijaške skupine "Zahod-5 Ultras".

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 12:03 21.julij 2018.

    Zato pa jaz ne gledam nogometa ker je v slovenskih klubih redek Slovenec.

  • Janez_53 11:34 21.julij 2018.

    "REČ je o Ervingu Botaki-Yobami (19)...."??? Tadej Mesarič, a vi ne obvladate slovenskega jezika??? To je namreč hrvaški (ekavščina) oziroma srbski izraz za BESEDO.

Sorodne novice