Šport > Nogomet
7583 ogledov

"Znani sodnik se je dotikal mojih testisov ter me silil v spolni odnos"

Oscar Ruiz Epa
Sodnik, ki je delil pravico na kar treh nogometnih svetovnih prvenstvih, je v središču homoseksualnega škandala, saj naj bi številni sodniki trpeli spolno zlorabo s strani enega najznamenitejših arbitrov iz Južne Amerike.

Nekdanji kolumbijski nogometni sodnik, ki si danes služi kruh kot Fifin sodniški inštruktor, Oscar Ruiz, je bil s strani treh sodniških kolegov obtožen, da je od njih zahteval spolne usluge v zameno za napredovanje.

49-letni nekdanji arbiter je sicer delil pravico na svetovnih prvenstvih leta 2002, 2006 in 2010, po končani sodniški karieri pa se je zaposlil pri Fifi, kjer deluje kot eden izmed inštruktorjev sojenja.

Oscar Ruiz | Avtor: Epa Epa
Kot kaže naj bi Ruiz domnevno izrabil svoj položaj v času, ko je pod okriljem Fife še vedno opravljal sodniške dolžnosti. Sodniki Harold Perilla, Carlos Chavez in Julian Mejia so ga namreč obtožili spolnega nadlegovanja in izsiljevanja.

"Seksualno se je izživljal nad menoj od leta 2007, do moje upokojitve. Zahteval je, da imam z njim spolne odnose, če želim napredovati v svoji sodniški karieri. Stalno je iskal z menoj fizični kontakt. Na začetku mi je govoril tudi osladne stvari. Bilo je kar nekaj epizod v tem izživljanju. Najresneje je bilo tekom ene izmed predsezon. Poizkušal se je dotikati mojih testisov ter zadnjice, kar sem odbil in to me je spravilo v velike težave," se je za kolumbijski W Radio izpovedal Perilla.

Oscar Ruiz | Avtor: Epa Epa

Po poročanju britanskih medijev naj bi Perilla še izpostavil, da so nekateri sodniki, kateri so pristali na Ruizove zahteve, zelo hitro napredovali v službi. Podobne obtožbe so ponovili tudi drugi delilci pravice.

"Ko sem prišel izpod tuša, se je dotaknil mojega penisa ter rekel: 'To plača dnašnjo takso.' Odgovoril sem, da naj ne skrbi," je svoje doživetje opisal Carlos Chavez.

Proti Ruizu se je podoben postopek vodil že leta 2010, ko naj bi nadlegoval sodnika Mauricia Sancheza, a je bil spoznan za nedolžnega zaradi pomanjkanja dokazov.

Oscar Ruiz | Avtor: Epa Epa
Obtoženi sodnik Oscar Ruiz sicer velja za enega izmed najznamenitejših ter najbolj spoštovanih arbitrov na področju Južne Amerike. Sodil je celo finale Cope Libertadores leta 2011. Bil je tako del Conmebol sodniškega programa, kot tudi Fifinega sodniškega komiteja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.