Šport > Nogomet
185 ogledov

Žugelj namučil evropskega velikana, Sturmu "slovenski" dvoboj

Nino Žugelj Profimedia
Znani so vsi udeleženci osmine finala nogometne evropske in konferenčne lige.

Znani so vsi udeleženci osmine finala v nogometni evropski ligi. Med te so po povratnih tekmah šestnajstine finala napredovali Milan, Benfica, Braga, Freiburg, Sparta Praga, Marseille, Sporting in Roma.

Milan je večji del naloge opravil že na prvi tekmi, ko je proti Rennesu slavil s 3:0. Tokrat je v Franciji sicer izgubil z 2:3, a je bilo to več kot dovolj za med 16. Pri domačih je sicer Benjamin Bourigeaud dosegel vse tri zadetke, dva z bele pike. Za Milan sta bila uspešna Luka Jović in Rafael Leao.

Benfica je proti Toulousu doma zmagala z 2:1, tako da ji je v Franciji zadostovalo končnih 0:0. Drugi portugalski predstavnik Braga je po domačem porazu z 2:0 proti Karabahu Agdamu tokrat v gosteh izničila zaostanek in izsilila podaljšek, potem ko je od 57. minute igrala z igralcem več. V podaljšku so padli kar trije zadetki, na koncu pa so se veselili domači.

Tekme Evropske lige | Avtor: Profimedia Profimedia

Tudi obračun Freiburga in Lensa (prva tekma 0:0) se ni končal po rednem delu. Roland Sallai je namreč Nemce z golom v drugi minuti sodniškega dodatka rednega dela pripeljal do 2:2. V podaljšku je Michael Gregoritsch Freiburgu priigral vodstvo in napredovanje s 3:2 v 99. minuti.

Dodatne minute za odločitev o napredovanju sta potrebovala tudi Roma in Feyenoord. Prva tekma se je končala z 1:1, z enakim izidom se je končal redni del tudi v Rimu. V prvem polčasu je za goste zadel Santiago Gimenez, za domače pa Lorenzo Pellegrini. V podaljšku je imel čisto na koncu lepi priložnosti Romelu Lukaku, a obe zapravil. Sledile so enajstmetrovke, pri teh so Rimljani zadeli štirikrat, edino je zgrešil Lukaku, Nizozemci pa dvakrat.

Praška Sparta je po porazu z 2:3 v Istanbulu doma s 4:1 odpravila Galatasaray, pri čemer je slednji zadnjih 20 minut igral z igralcem manj in dobil tri gole. Indrit Tuci je prispeval gol in podajo za Čehe. Marseille je po remiju 2:2 v gosteh pri Šahtarju Donecku doma zmagal s 3:1, Ismaila Sarr in Geoffrey Kondogbia sta prispevala odločilna gola. Sporting pa je že v Bernu zmagal s 3:1, tako da je napredoval kljub remiju z 1:1 proti Young Boys.

Tekme Evropske lige | Avtor: Profimedia Profimedia

V tem delu evropske lige, kjer so bili klubi, ki so zasedli druga mesta v skupinskem delu evropske lige ter tretja mesta v skupinskem delu lige prvakov, ni igral noben slovenski nogometaš.

Zmagovalci osmih parov, igrali bodo tekme doma in v gosteh, so se prebili v osmino finala, kjer jih čakajo zmagovalci skupin evropske lige. To pa so West Ham, Brighton, Rangers, Atalanta, Liverpool, Bayer Leverkusen, Villarreal in Slavia Praga.

Žreb osmine finala bo v petek. Boji najboljših 16 bodo nato 7. in 14. marca, četrtfinale 11. in 18. aprila, polfinale 2. in 9. maja, finale pa bo v Dublinu 22. maja.

 

Zajcu se bosta pridružila Horvat in Gorenc Stanković

Tudi klubi v nogometni konferenčni ligi so končali tekme šestnajstine finala. Bodö/Glimt Nina Žuglja je doma proti Ajaxu po podaljšku izgubil z 1:2 in končal evropsko pot. Bolje se je odrezal graški Sturm Jona Gorenca Stankovića in Tomija Horvata, ki je izločil Slovan Bratislavo Kenana Bajrića. Izpadla pa je tudi varšavska Legia Blaža Kramerja.

Nino Žugelj | Avtor: Profimedia Profimedia

Bodö/Glimt Nina Žuglja je proti Ajaxu v gosteh igral 2:2, tokrat pa so Nizozemci povedli v 34. minuti, ko je zadel Steven Berghuis. Slednji so v 48. minuti ostali brez izključenega Josipa Šutala, a je pri domačih nato hitro dva rumena kartona dobil Albert Groenbaek, tako da sta ekipi spet bili številčno poravnani.

V 72. minuti je Nino Žugelj dobil priložnost pri domačih, ki so imeli precej več žogo v posesti in precej več strelov, eden od teh pa je zadel tarčo, Patrick Berg je namreč v 83. minuti poskrbel za 1:1 in izsilil podaljšek. Potem ko so sodniki Norvežanom še v rednem delu razveljavili nov zadetek zaradi prepovedanega položaja, so Nizozemci v 115. minuti dosegli regularen in odločilen gol, strelec je bil Kenneth Taylor.

Kenan Bajrić | Avtor: Profimedia Profimedia

Graški Sturm Jona Gorenca Stankovića, ki je začel tekmo, in Tomija Horvata, ki je igral od 65. minute, je že na prvi tekmi opravil levji delež posla, ko je s 4:1 premagal Slovan Bratislavo Kenana Bajrića. Na povratnem obračunu na Slovaškem so Avstrijci v 52. minuti zadeli prek Mike Bieretha, to pa je bil tudi končni izid tekme.

Legia Varšava Blaža Kramerja je proti Moldeju prvo tekmo izgubila z 2:3, slabo pa začela tudi povratno, saj je po 20 minutah zaostajala z 0:2. V 61. minuti je v igro vstopil tudi slovenski napadalec, vendar je Fredrik Gulbrandsen v 67. minuti s svojim drugim golom na tekmi le še potrdil pot Moldeja v osmino finala.

Blaž Kramer | Avtor: Profimedia Profimedia

Dinamo Zagreb je proti Betisu v gosteh slavil z 1:0, toda Španci so prednost izničili v 38. minuti prek Cedrica Bakambuja. Na veselje zagrebških navijačev pa je odločilni gol za napredovanje Dinama v 58. minuti dosegel Takuro Kaneko za končnih 1:1. Ludogorec pa je proti Servettu na prvi tekmi igral 0:0, tokrat pa je švicarska zasedba zmagala z 1:0.

Eintracht Frankfurt je bil favorit v boju proti belgijskemu Unionu SG. Prva tekma se je končala z 2:2, Union pa je v Frankfurtu zmagal z 2:1 in napredoval. V osmino finala je šel tudi Olympiakos, ki je tako prvo kot povratno tekmo v gosteh pri Ferencvarosu dobil z 1:0. Nogometaši Maccabija Haife pa so se že v sredo prebili v osmino finala. Izraelci so na povratni tekmi šestnajstine finala v gosteh pri Gentu igrali 1:1. Prvo tekmo je Maccabi doma dobil z 1:0.

V osmino finala so že od prej neposredno uvrščeni zmagovalci skupin konferenčne lige: Lille, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzen, Brugge, Aston Villa, Fiorentina, Paok in Fenerbahče Mihe Zajca.

Žreb parov osmine finala bo v petek. Tekme najboljše 16-erice bodo nato 7. in 14. marca, četrtfinale 11. in 18. aprila, polfinale 2. in 9. maja, finale pa bo v Atenah 29. maja.

 

* Izidi, 1/16 finala evropske lige, povratne tekme:
                                                         prve tekme
*Freiburg - Lens             3:2 (0:2, 2:2)                 0:0
Toulouse - *Benfica          0:0                            1:2
Karabah Agdam - *Braga       2:3, 0:0, 0:2)                 4:2
Rennes - *AC Milan           3:2 (1:1)                      0:3
*Roma - Feyenoord            5:3 (1:1, 1:1) - 11 m          1:1
*Sparta Praga - Galatasaray  4:1 (1:1)                      2:3
*Marseille - Šahtar Doneck   3:1 (1:1)                      2:2
*Sporting - Young Boys Bern  1:1 (1:0)                      3:1

 

* Izidi, 1/16 finala konferenčne lige, povratne tekme:
                                                         prve tekme
- sreda, 21. februar:
Gent - *Maccabi Haifa              1:1 (0:1)                0:1
- četrtek, 22. februar:
Bodö/Glimt - *Ajax Amsterdam       1:2 (0:1, 1:1)           2:2
(Nino Žugelj je igral od 72. minute za Bodö/Glimt)
*Dinamo Zagreb - Betis             1:1 (0:1)                1:0
Ludogorec - *Servette              0:1 (0:1)                0:0
Eintracht Frankfurt - *Union SG    1:2 (0:0)                2:2
Ferencvaros - *Olympiakos          0:1 (0:1)                0:1
Legia Varšava - *Molde             0:3 (0:2)                2:3
(Blaž Kramer je igral od 62. minute za Legio)
Slovan Bratislava - *Sturm Gradec  0:1 (0:0)                1:4
(Kenan Bajrić je igral celo tekmo za Slovan)
(Jon Gorenc Stanković je igral do 75. minute za Sturm)
(Tomi Horvat je igral od 65. minute za Sturm)

* Moštva, označena z zvezdico (*), so se uvrstila v osmino finala.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice