Šport
176 ogledov

Odbojkarji lahko Sloveniji prinesejo drugo veliko zlato v ekipnih športih

odbojkarska reprezentanca, odbojka Profimedia
Odbojkarji s tretjo medaljo dodajajo k vse bolj bogati beri slovenskih ekip.

Medalja odbojkarjev na letošnjem evropskem prvenstvu se bo - ne glede na njen lesk - zapisala v zgodovino slovenskega športa kot najnovejši velik mednarodni uspeh slovenskih reprezentanc v ekipnih športih. Teh v preteklih letih ne manjka, velik delež so prispevali odbojkarji že v letih 2015 in 2019, ko so na EP osvojili srebrni medalji.

Odbojkarji tako postajajo redni dobitniki medalj na velikih tekmovanjih. Danes imajo ob tem še možnost izboljšati svoj največji uspeh doslej in hkrati postati druga slovenska reprezentanca v ekipnih športih z osvojenim naslovom evropskih prvakov. Na poti do tega jim stojijo Italijani.

Za največji uspeh slovenskih ekip v preteklih letih velja zlata medalja košarkarjev na evropskem prvenstvu pred skoraj natanko štirimi leti. Goran Dragić, Luka Dončić in druščina so v finalu 17. septembra 2017 v Istanbulu proti Srbiji slavili s 93:85.

Leto 2017 je bilo sicer najbolj uspešno za ekipne športe od slovenske osamosvojitve. Moška rokometna reprezentanca je tega leta osvojila prvo slovensko odličje v ekipnih športnih na svetovnih prvenstvih, ko je bila tretja na SP v Parizu, slovenski hokejisti pa so se drugič zapovrstjo uvrstili na olimpijske igre.

Tudi leto 2021 zgodovinsko

A tudi leto 2021 za Slovenijo v ekipni športni konkurenci postaja vse bolj zgodovinsko. Slovenski košarkarji so se prvič uvrstili na olimpijske igre, tam prikazali izjemne predstave in bili blizu medalje, na koncu pa so se morali zadovoljiti s četrtim mestom.

luka dončić | Avtor: Epa Epa

Če bi Luka Dončić in druščina uspela priti do kolajne, bi Slovenija prišla do prvega olimpijskega odličja v ekipni konkurenci od osamosvojitve. Doslej je Slovenija vse olimpijske medalje namreč osvojila v posamični konkurenci.

Da država z nekaj več kot dvema milijonoma prebivalcev že vrsto let izstopa iz svetovnega povprečja v dosežkih v individualnih športih kaže že dejstvo, da se Slovenija na olimpijskih igrah po številu medalj na prebivalca redno uvršča med najboljših deset držav na svetu. Tako je bilo tudi letos v Tokiu, ko se je uvrstila na sedmo mesto.

V novem tisočletju stopnjevanje ekipnih uspehov

Slovenija je v prvih letih po osamosvojitvi večje športne uspehe v mednarodnem merilu beležila predvsem v individualnih športih. Najodmevnejše zgodbe na EP, SP in olimpijskih igrah so pisali smučarji, smučarji skakalci, telovadci, veslači, atleti, kajakaši ...

V novem tisočletju slovenske reprezentance v ekipnih športih postajajo vse bolj redne udeleženke največjih tekmovanj in tudi dobitnice medalj. Tako veliki dosežki v moštvenih športih so za marsikaterega zunanjega opazovalca še toliko bolj neverjetni zaradi preproste matematike. Slovencev je namreč skupaj za prebivalstvo kakšnega večjega evropskega mesta, na primer Varšave.

Slovenija v polfinalu letošnjega EP v odbojki ni premagala Varšave temveč Poljsko s slabimi 39 milijoni prebivalcev. Danes se bo v finalu pomerila z Italijo z več kot 60 milijonov prebivalcev.

Gregor Ropret | Avtor: Profmedia Profmedia

V ekipnih športih klubski uspehi napovedali reprezentančne

Morda tudi zato ni presenetljivo, da so v ekipnih športih ledino pri slovenskih uspehih v mednarodnem merilu orali klubi, ki lahko svoje vrste (do)polnijo z igralci iz tujine.

Pred reprezentančnimi uspehi so odmevale zmage košarkarske Olimpije leta 1994 v pokalu Saporta in tretje mesto v pokalu evropskih prvakov leta 1997. Slovenski nogometni klub Maribor se je leta 1999 prvič prebil v skupinski del najbogatejšega športnega tekmovanja v Evropi, lige prvakov.

Slednji je naznanil začetek večjih uspehov v najbolj priljubljeni postranski stvari na svetu tudi na reprezentančni ravni. Nekaj mesecev kasneje so se na euro 2000 uvrstili slovenski nogometaši, ki so ta dosežek nadgradili dve leti pozneje z uvrstitvijo na SP. Ta uspeh so ponovili še enkrat leta 2010, na turnirju v Južnoafriški republiki pa so nato zabeležili še prvo zmago na tekmi SP.

Rokometaši prvi z medaljo na velikem tekmovanju

Slovenski rokometaši so postali sicer prva reprezentanca, ki je po osamosvojitvi v ekipnih športih osvojila medaljo na enem od velikih tekmovanjih. To je bilo leta 2004, ko so na domačem EP osvojili srebro.

Tako kot v drugih športih so tudi v rokometu največji reprezentančni uspehi sledili klubskim. Rokometaši Celja Pivovarne Laško so tako večkrat pred letom 2004 posegli v sam vrh Evrope, med 1997 in 2001 so kar petkrat v nizu prišli do polfinala lige prvakov, leta 2004 pa so ligo osvojili. Enako rokometašice Krima, ki so bile evropske prvakinje leta 2001 in 2003.

Danes imajo svojo priložnost za zgodovino vnovič odbojkarji. Z zmago bi nadgradili svoja velika uspeha na evropskih prvenstvih izpred šestih in dveh let. Z zlatom pa bi tudi nadgradili sezono, v kateri so v premiernem nastopu v ligi narodov osvojili četrto mesto.

odbojka | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice