Šport
14308 ogledov

VAR, polna dvorana, svetovni prvaki... Nič ne ustavi Slovenije!

odbojka Epa
Slovenski odbojkarji znova prišli v finale.

V dvorani Spodek v Katowicah, kjer je slovenska košarkarska reprezentanca na evropskem prvenstvu leta 2009 izgubila polfinale po podaljšku proti Srbiji in nato v tekmi za tretje mesto klonila še za točko proti Grčiji, so tokrat slovensko odbojkarsko izbrano vrsto pričakale polne tribune domačih navijačev. Ti so pričakovali domačo zmago, Poljska je v dvoboj krenila kot velik favorit.

Prvi niz

Izbranci Alberta Giulianija so dobro krenili v dvoboj in po servisih Alena Pajenka povedli z 2:0, tudi v naslednjih minutah pa ostajali korak pred Poljaki. Slovenci so tako še vodili s 7:5, vendar je nato prišel črni niz. Po petih zaporednih točkah gostiteljev, izjemno je serviral Jakub Kochanowski, je bil Giuliani prisiljen vzeti time-out.

Tudi to ni zaustavilo serije domačih, ti so povedli z 12:7. Do spremembe je prišlo s točko Roka Možiča, ki je zamenjal Klemna Čebulja. Ob servisih mladega Možiča sta sledili še dve točki Slovencev, ki so se tako približali le na dve točki zaostanka. Po bloku, ki ga je dobl Tonček Štern, so se domači najprej znova odlepili na +4 pri 17:13, po močnem zabijanju naturaliziranega Kubanca Wilfreda Leona pa je Guliani še drugič zahteval posvet na klopi pri zaostanku 14:19.

Leon je po premoru še dvakrat neubranljvo serviral in pravzaprav dokončno nagnil tehtnico v prvem nizu na stran Poljakov. Končalo se je z njihovo zmago v nizu s 25:17. Razliko so naredili servisi gostiteljev, v tem elementu so zbrali pet točk, Slovenci dve, in blok, ki je domačim prinesel štiri točke, njihovim tekmecem pa nič. 

odbojka | Avtor: Epa Epa

Drugi niz

Drugi niz je v slovenski izbrani vrsti na mestu podajalca začel Gregor Ropret, Slovenija pa je po prvem uspešnem bloku Pajenka, ki je zaustavil napad Leona z druge linije, povedla s 4:3. Sledila sta še dva dobra servisa Čebulja, ob slabšem sprejemu Poljske pa so Slovenci po zabijanju Šterna vodili s 6:3.

Poljaki so predvsem po zaslugi razpoloženega Bartosza Kureka kasneje izenačili na 10:10, povedli pa pri 13:12. Leon je nato žogo pri servisu poslal daleč v avt, ob naslednji točki pa je Slovenijo v vodstvo vrnil Čebulj. Ko je Ropret s servisom Poljake prisili v napako, se je na semaforju izpisalo 17:15 v korist gostov, 19:16 pa je bilo po podobno uspešnem začetnem udarcu Tineta Urnauta.

A nato je na servis prišel Kurek. Slovenci so slabo reagirali ob njegovih projektilih, Poljski pa je uspel nov preobrat za vodstvo 21:20. Po slovenskem time-outu je izjemni Poljak žogo poslal v mrežo. To vseeno ni spremenilo poteka, domači so prišli do prve žoge za niz pri 24:22. Slovenci so najprej dobili točko, Leon pa je nato zgrešil zabijanje za 24:24.

Kozamerniku je nato uspel blok za 26:25 in prvo zaključno žogo Slovencev. Ropret je serviral v avt, enako pri 27:26 tudi Urnaut. Poljaki so nato povedli z 28:27, za izenačenje je poskrbel Štern. Niz se je nadaljeval do 30:30, ko je stranski sodnik ob servisu Čebulja pokazal avt, a je sledil pregled posnetka in točka Sloveniji. Ta je uspešno zaključila tudi naslednji napad za 32:30.

Tretji niz

Slovenija je odlično odprla tudi tretji niz in povedla z 8:3. Za osmo točko je bil znova potreben 'VAR', po njem pa je bila odločitev še enkrat spremenjena. Poljaki so bili v teh trenutkih zelo nezanesljivi, vodstvo Giulianijeve čete je narastlo na +6 pri 10:4. Poljaki so vzeli time-out.

Ni pomagalo, Jan Kozamernik je z blokom še nadgradil naskok, nato pa je sledila še napaka gostiteljev za 5:13. Slovenija je mirno ohranjala prednost, +8 je bilo tudi pri 10:18. Poljaki so nato dobili dve točki, Slovenci so bili pri tem enkrat neuspešni s 'challengom', a je sledila še boljša serija Urnauta in kolegov za 22:20. Upov v tretjem nizu je bilo za Poljake konec, končalo se je s 25:16 za Slovenijo.

Četrti niz

Začetek četrtega niza je bil izenačen, prvi so si dve točki prednosti pri 5:3 z odličnim servisom Pajenka priigrali Slovenci. Takoj zatem je sledil še uspešen blok Kozamernika, ki je zaustavil prvega moža Poljske Kureka.

Vendar se je na srečo slednje razigral kapetan Michal Kubiak, ki je poskrbel za preobrat in domače popeljal do vodstva z 8:6. Ob tem je še provociral Slovence, strasti so morali umirjati tudi sodniki. Po napaki Urnauta je Poljska vodila z 10:7.

Slednja je za +4 prvič povedla pri 15:11. Ob servisu Pajenka je že kazalo, da je Slovenija prišla na 14:15, a so svetovni prvaki po pregledu posnetka, ta je pokazal, da se je Urnaut v bloku dotaknil žoge, prišli do 16:13. Četa Giulianija se je kasneje vseeno približala najprej na 15:17, nato po dolgi točki in zabijanju Kozamernika na 17:18. Poljaki so vzmeli odmor za posvet na klopi.

Slovenci so imeli protinapad za izenačenje, a ga niso izkoristili. Pri domači zasedbi se je poškodoval Piotr Nowakokowski. Slovenski selektor je v igro na sevis poslal Alena Šketa, ki se je oddolžil z odličnim servisom za 19:19. Za naslednje izenačenje je imel priložnost Čebulj, z žogo tudi zadel blok, a se dotaknil mreže in Poljaki so povedli z 21:19.

Slovence je le nekaj milimetrov delilo od izenačenja, a je 'VAR' pokazal, da je Leon z žogo za las zadel črto za 22:20. A gostje so vseeno prišli do izenačenja, zanj je pri 23:23 poskrbel Urnaut. Pajenk je nato serviral v mrežo, Poljska je prišla do zaključne žoge, imela tudi napad za svoj drugi niz, a je Kubiaka zaustavil Kozamernk.

Slovenija je nato povedla s 26:25 in prišla do zaključne žoge za finale.Poljaki so vzeli time-out. Na servisu je bil Urnaut. Leon je izenačil, po odličnem servisu Mateusza Bienieka pa so znova povedli gostitelji. Vendar so se Slovenci sprva ubranili, nato pa s Čebuljevim zabijanjem znova vodili. Isti igralec je nato poskrbel še za tretjo zaključno žogo pri 29:28.

Tonček Štern | Avtor: Epa Epa

Štern je serviral, nato pa je sledil uspešen blok za finale. 

Ne. Poljaki so zahtevali challenge, iskali so dotik mreže in ga tudi našli za 29:29. Sledila je nova točka Čebulja. Ta je nato serviral v mrežo. Sledil je uspešen zaključek Šterna za 31:30. Slovenci so imeli napad za zmago, zabijal je Urnaut. Sodniki so zahtevali nov pregled posnetka. Na odločitev je bilo treba izjemno dolgo čakati. Na koncu je sumljivo žoga brez dotika končala v avtu.

Slovenci so znova povedli pri 32:31, 33:32, 34:33, 35:34 in 36:35. Nato pa je najprej dobro posredoval blok, v protinapadu pa je z druge linije žogo v polje poslal Štern. Poljaki so znova iskali napako z videoposnetkom, tokrat s prestopom, a v tretje jim ni uspelo.

Slovenija je v finalu!

Komentarjev 4
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:57 18.september 2021.

    No a bo JJ veliki prijatel poljske kaj protestiral ko se slovenske himne ne poznajo. Pa tak prijatelj poljskega predsednika je ta noriški kralj

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 20:56 18.september 2021.

    Samo da se ne bodo spet politiki hvalili kako so zaslužni za take uspehe. Če pa slinavec Pahor pride svoj ksiht nastavljati zraven naj ga pa naženejo.. bravo fantje!!!

  • Ender3 20:31 18.september 2021.

    Čestitka fantje , čakamo samo še, da Ivek, kaj twitne, če slučajno nima proste sobote.

Sorodne novice