Šport
32533 ogledov

Odkrit pravi razlog za Primožev lanski poraz: "Ne bo ponovil te napake!"

Tadej Pogačar vs Primož Roglič Profimedia
Potem ko je lani Primož Roglič kar šest tednov pred pričetkom odločilnega kronometra Dirke po Franciji preživel brez treninga na kolesu za vožnjo na čas, tokrat pri nizozemski ekipi ne nameravajo ponoviti lanske napake.

Grda nesreča na lanskem Kriteriju Dauphine je pomenila, da se je moral slovenski kolesarski as Primož Roglič odločilnega kronometra s ciljem na La Plamche des Belles Filles na Dirki po Franciji lotiti, ne da bi prej šest tednov sploh sedel na kolo za vožnjo na čas, je bil v nedavnem intervjuju razkrit pravi razlog za poraz na lanskem Touru.

Prav pomanjkanje treninga vožnje na čas naj bi po besedah Mathieu Heijboerja, enega izmed šefov Jumbo Visme, botrovalo presenteljivemu porazu na odločilnemu kronometru, ko ga je njegov mladi rojak Tadej Pogačar premagal za skoraj dve minuti ter mu s tem tik pred ciljem odnesel zmago na Touru.

Te dragocene napake Jumbo-Visma v letu 2021 ne namerava ponoviti. "Ne bi rekel, da je bila storjena ravno kakšna temeljna napaka na sami dirki," je za L'Equipe spregovoril Heijboer.

"Primož je namreč grdo padel na Dauphineju, kar ga je popolnoma oropalo treningov na kolesu za kronometer pred samim Tourom. Na jutro vzpona na La Plance des Belles Filles je tako minilo šest tednov, odkar je nazadnje sedel na svojo napravo za kronometer. To je bil izjemen hendikep."

Primož Roglič po Baskiji kronometer | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Letos pa kolesarje na Dirki po Franciji čaka kar 58 kilometrov vožnje na čas, Primož pa ima svoje načrte tudi na kronometerski preizkušnji na Olimpijskih igrah, tako da bo v naslednjih tednih posvetil veliko svoje pozornosti prav temu elementu. Roglič se je tako vsega en dan po zmagi na Dirki po Baskiji že lotil trase obeh kronometrov, ki ga bosta letos pričakala na 5. in 20. etapi Toura.

Kot smo že poročali pred dnevi, je Heijboer potrdil, da se Primož po nastopu Liege-Bastogne-Liege prejšnjo nedeljo popolnoma umika s kolesarskih dirk, na katerih se bo naslednjič pojavil šele na startu Dirke po Franciji.

Ta čas bo namenil treningu najprej v Sierri Nevadi in kasneje v Tignesu, kjer bo dve do tri vožnji na teden treniral tudi svojo vožnjo na čas.

Heijboer je tokrat še enkrat ponovil, da je ravno takšna strategija v preteklosti prinesla Primožu največje uspehe, saj je med njegovim tretjim mestom na Giru in zmago na Vuelti leta 2019 minilo kar 12 tednov, ko se Roglič ni pojavljal na startih dirk.

"Že dalj časa se zavedamo, da Primož vedno doseže najboljšo formo takoj po trening kampu. Zato smo se odločili za tako dolg premor med Ardenskimi klasikami in Tourom," je njihovo odločitev obrazložil Heijboer.

Komentarjev 1
  • dare326 16:16 02.maj 2021.

    Sir Bradley Wiggins je lani sredi Toura komentiral, da Rogla ne more zmagati, ker ga zadnji teden pobere. In ga je, predzadnji dan. Upam, da bo letos z treningom premagal to pomankljivost.

Sorodne novice