Šport > Olimpijske igre
549 ogledov

Legendarna Gruzijka prehitela Rajmonda Debevca

Nino Salukvadze Reševalni pas/Twitter
Na olimpijskih igrah je prvič nastopila leta 1988.

Gruzijska strelka Nino Salukvadze v Tokiu tekmuje na svojih devetih igrah, s čimer je postala prva športnica z devetimi nastopi na poletnih olimpijskih igrah. Na devetih OI je tekmoval tudi latvijski strelec Afanasijs Kuzmins, medtem ko je slovenska legenda Rajmond Debevec zbral osem olimpijskih nastopov.

Triinpetdesetletna Salukvadze je na OI prvič tekmovala leta 1988 v Seulu in od takrat ni izpustila nastopa na največjem športnem dogodku. Na svojih prvih igrah je bila tudi najuspešnejša, saj je osvojila zlato v streljanju z zračno pištolo na 10 m in srebro v disciplini malokalibrska pištola na 25 m.

"Spomnim se, da po zmagi v Seulu nisem mogla ne spati, ne jesti, nič. To je bil trenutek nepopisnega veselja. Še zdaj lahko to občutim za trenutek," je za spletno stran Olympics.com povedala Gruzijka, ki pravi, da njen oče ni verjel, da ženska lahko strelja. "Zame je pištola samo športni pripomoček, nič drugega. Največji zalogaj je, da gre za zelo psihološki šport."

Dodala je, da jo naprej žene adrenalin, ki ga občuti po zmagi. Svoj komplet odličij je z bronom dopolnila v Pekingu, ko je bil z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 m bronast tudi Debevc. Salukvadze se je v zgodovino vpisala tudi v Riu 2016, saj sta s sinom Cotnejem Mačavarianijem postala prva mati in sin, ki sta nastopala na istih OI.

Igre v Seulu so v lepem spominu ostale tudi danes 74-letni Kuzminsu, saj je v Južni Koreji osvojil zlato odličje. Latvijec je sicer na OI debitiral v Montrealu 1976, v Barceloni 1992 pa je osvojil še srebrno kolajno. Njegove zadnje OI so bile v Londonu 2012, kjer je nastopil po povabilu Mednarodne strelske zveze (Issf).

Igre v Londonu so bile zadnje tudi za Debevca, ki je tam osvojil drugo bronasto olimpijsko odličje. Najbolj nepozabne igre za Slovenca, ki prvič na OI tekmoval v Los Angelesu 1984, pa so bile v Sydneyju 2000, kjer je Sloveniji priboril prvo zlato olimpijsko odličje v samostojni državi.

Devet olimpijskih nastopov ima sicer še avstrijski jadralec Hubert Raudaschl, medtem ko je z desetimi rekorder Kanadčan Ian Millar v konjeništvu.

Barbra Banda Kakšna smola! Šport Najbolj nesrečna športnica v Tokiu je rojakinja Slovenke
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice