Šport > Olimpijske igre
3008 ogledov

Olimpijske igre povzročile razkol na Japonskem

tokio 2020 Epa
Japonski premier je z izvedbo olimpijskih iger v času globalne zdravstvene krize na kocko postavil svojo politično kariero.

Po koncu olimpijskih iger v Tokiu se je na pot domov odpravilo na tisoče udeležencev, medtem ko se vlada države gostiteljice še naprej sooča z ogromnimi izzivi. Japonski dnevnik Asahi Shimbun, eden od partnerjev iger, se je v uvodniku danes skliceval na trenutno kritično stanje na Japonskem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Napake pri delovanju vlade premierja Yoshihideja Suge in "prisilna izvedba olimpijskih iger so zaznamovali globoko nezaupanje in delitev v družbi", je zapisal časnik. Odpravljanje teh je "največji izziv, s katerim bi se morali soočiti politiki".

tokio 2020 | Avtor: Epa Epa
Medtem ko so japonski športniki prejeli rekordno število zlatih medalj in ustvarili praznično razpoloženje v času koronske pandemije, je premier Suga daleč od zlata, pa je zapisala japonska tiskovna agencija Kyodo. Politična usoda Suge je po v domači javnosti nepopularnih igrah "na kocki".

Japonski premier ima ob koncu olimpijskih iger rekordno nizko javnomnenjsko podporo. Ta je prvič, odkar je prevzel premierski položaj, padla pod 30 odstotkov.

Premierja podpira 28 odstotkov vprašanih, je pokazala danes objavljena javnomnenjska raziskava, ki jo je minuli konec tedna izvedel časopis Asahi. To je najnižja podpora, odkar je septembra lani prevzel premierski položaj, na spletu poroča tiskovna agencija Reuters.

56 odstotkov vprašanih je menilo, da je prav, da so izvedli poletne olimpijske igre, ki so v zadnjih dveh tednih potekale v japonski prestolnici. 32 odstotkov pa jih je izrazilo nasprotovanje igram.

Sugovi priljubljenosti sta škodovala predvsem počasno cepljenje proti covidu-19 in porast novih okužb s koronavirusom, ki je posledica različice delta. To je zasenčilo olimpijske igre, ki so jim prebivalci pred začetkom močno nasprotovali.

suga | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.