Šport > Olimpijske igre
4235 ogledov

Vilfan in Zrinski o tem, kaj bo ključno proti Francozom

slovenska košarkarska reprezentanca Tokio 2020 Anže Malovrh/STA
Slovenska strokovnjaka o možnostih slovenskih košarkarjev proti Francozom.

Košarkarji Francije bodo v četrtkovem polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu za Slovence težak nasprotnik, a nikakor ne nepremagljiv. Pomembna bo igra v obrambi, se strinjata strokovnjaka Peter Vilfan in Boris Zrinski, ki pričakujeta novo zmago. Oba sta v pogovoru z STA izpostavila izjemno samozavest slovenskih košarkarjev.

"Francozi bodo izjemno težak nasprotnik," je za STA ocenil Vilfan, nekdanji reprezentant Jugoslavije, ki je leta 1978 na Filipinih osvojil naslov svetovnih prvakov, danes pa televizijski komentator. Meni, da bodo morali slovenski košarkarji za zmago prikazati novo najboljšo predstavo.

"Ne bojim se, da ne bi bili motivirani, borbeni do skrajnosti, da ne bi naredili vsega za zmago, verjamem vanje," je dejal Vilfan. Na četrtkovi tekmi bo po njegovem mnenju ključna obramba. "Ločiti bomo morali njihove zunanje igralce od njihovih visokih pod obročem," je dejal.

Podobno meni Zrinski, nekdanji slovenski selektor moških in ženskih selekcij, ki je za STA dejal, da sta ključa do zmage obramba in številčnost razpoloženih igralcev v slovenskem napadu. "Izjemno pomemben pa bo tudi skok, kajti skakalna linija Francozov je zelo dobra in treba bo omejiti njihov skok v napadu in obrambi," je izpostavil.

Peter Vilfan | Avtor: Profimedia Profimedia

Zrinski si želi, da bi imel Zoran Dragić v četrtek takšen skakalni dan, kot ga je imel na torkovi tekmi z Nemci. "Da se razigrata tudi Klemen Prepelič in Jaka Blažič, pomembna pa bosta tudi Aleksej Nikolić in Luka Rupnik, ki bosta morala s svojo agresivnostjo prisiliti njihove nižje igralce k slabšemu organiziranju napadov," je nanizal.

Tako Vilfan kot Zrinski sta prepričana, da se bodo Francozi agresivno lotili slovenskega superzvezdnika Luke Dončića. Verjetno bo deležen podobne grobosti kot na tekmi z Nemci, opozarja Zrinski. "A Dončić je mojster te igre, pokazal je veliko širino, zna zaključiti z metom, zna razigravati soigralce, zna vključiti zelo dobro sodelovanje z Mikom Tobeyjem in menim, da bo od te naveze na tej tekmi veliko odvisno in bo delala velike težave francoski obrambi."

Slovenija Nemčija Tokio 2020 Dan D Šport Francozi spoštljivo o "mogočni Sloveniji"

Zrinski je z doslej prikazanim na olimpijskem turnirju zadovoljen. Tako kot Vilfan je pohvalil delo strokovnega štaba z Aleksandrom Sekulićem na čelu, ki je našel pravi recept za unovčenje izjemne kemije med igralci. "Na vsaki tekmi so prikazali širok repertoar," je dejal o slovenskih košarkarjih.

V tej maniri bodo Slovenci po mnenju Vilfana morali igrati tudi v četrtek ob 13. uri. Dončić bo moral biti v svoji polni sposobnosti, ključna opora soigralcem, vsi drugi pa bodo morali biti razigrani. "Potrebovali bomo tri, štiri, pet razigranih igralcev," je dodal.

Zrinski opaža veliko stopnjo samozavesti slovenskih košarkarjev. "Ta je navzoča tudi v trenutkih, ko igra ne steče, kot si želijo, čeprav je takšnih trenutkov zelo malo," je izpostavil. Samozavest pri slovenskih košarkarjih izpostavlja tudi Vilfan, ki meni, da se je pomemben mejnik v tem pogledu zgodil na evropskem prvenstvu 2017.

Boris Zrinski | Avtor: Twitter Twitter

Takrat se je samozavest stopnjevala, reprezentanca pa je na poti do evropskega naslova tudi prebila zid, ki je marsikdaj predstavljal oviro do uspehov preteklih izbranih vrst v ključnih trenutkih. "Take samozavesti, prepričanja vase, v svojo igro, kot jo imajo ti fantje, ni imela še nobena slovenska reprezentanca, verjetno tudi v drugih športih ne," je ocenil. 

V takšnem mnenju ga dopolnjuje Zrinski, ki meni, da bi se marsikatera ekipa v kolektivnih športih lahko učila od tega moštva. Kot še ocenjuje, na samozavest zagotovo vlivajo rezultati. Ostati neporažen po toliko tekmah, vključno s kvalifikacijskim turnirjem, je zagotovo obet, da igralec lahko stopi na teren neobremenjen. "Ni spogledovanja, zakaj slaba izbira nekega meta ali napaka v obrambi, vsi gredo čez to," je dejal.

slovenija košarka Trenutek resnice Šport Slovenci na misiji: razbiti mit o francoski nepremagljivosti

Vilfan je izpostavil še eno lastnost slovenske reprezentance. "Mislim, da še nismo imeli reprezentance, ki bi bila tako enotna, ki bi dihala tako kot eden, poleg tega pa imela tudi kakovost," je dejal. Spomnil je na Dončića in dejal, da se je okoli njega zbala skupina izvrstnih posameznikov, ki njegovo vrhunskost maksimalno izkoriščajo, je ocenil.

O olimpijskem turnirju v Tokiu meni, da gre za enega najbolj izenačenih doslej. "V polfinalu so res štiri najboljše ekipe," je dejal Vilfan, ki se mu zdi avstralska reprezentanca odlična in ni prepričan, da jo bodo Američani premagali. Avstralce pa je posebej izpostavil tudi Zrinski. Slovenska ekipa pa je po njegovih besedah tista, ki je "prikazala nek drug trend košarke, torej bolj raznovrstno, napadalno igro, ki izhaja tudi iz dobre obrambe".

slovenska košarkarska reprezentanca Tokio 2020 | Avtor: Epa Epa

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.