Šport
14827 ogledov

Nov sodniški zaplet ob koncu, seveda v škodo Slovenije

Gregor Potočnik Epa
Slovenski rokometaši so za morebitni preboj v polfinale potrebovali zmago proti Češki. Dvoboj se je nato končal z remijem, a tudi novo odločitvijo, ki ni ustrezala Sloveniji.

Slovenska rokometna reprezentanca je za ohranitev možnosti za polfinale potrebovala zmago proti Češki. Tudi ta je morala igrati na zmago, obe reprezentanci sta za malo verjetni preboj med četverico najboljših na tem evropskem prvenstvu potrebovali še uspeh Dancev proti Makedoncem in remi na dvoboju med Nemčijo in Španijo. 

"Ob vseh okoliščinah v naši izbrani vrsti bi bilo končno peto mesto na letošnjem sklepnem turnirju izjemno dober rezultat, preboj v polfinale pa pravi čudež," je še pred dvobojema s Španijo in Češko dejal selektor Slovenije Veselin Vujović.

Ta se je danes moral sprijazniti z novo čudno potezo Evropske rokometne zveze. Tekma za peto mesto, ki si ga priigrata tretjeuvrščeni ekipi iz obeh skupin, zdaj ne bo več odločala o potniku na SP. Namesto treh najboljših reprezentanc na tem EP, poleg Francije, Danske in Nemčije, ki že imajo zagotovljen nastop, se bo na SP uvrstila le ena. Pri EHF so si za preostali dve mesti pridržali možnost 'posebnega povabila'.

rokomet slovenija reprezentanca ep 2018 varaždin EHF šokira Šport Preobrat: Tekma za peto mesto ne prinaša več ničesar!

Čehi so bolje odprli tekmo, v četrti minuti so povedli s 3:1, slovenski rokometaši so pred tem dvakrat izgubili žogo zaradi prekrška v napadu. V uvodnih minuah je v čeških vratih sicer odlično branil Tomaš Mrkva, ki je z obranjeno sedemmetrovko priboril Čehom tudi dve točki na dvoboju z Makedonci. Matevž Skok je bil na drugi strani brez obrambe, slovenski zaostanek pa je v osmi minuti znašal 3:6.

V igro je namesto Skoka vstopil Urh Kastelic, a tudi on ni uspel zaustaviti naleta tekmecev. Ob izidu 4:8 je Vujović vzel minuto odmora. Slovenija bi nato lahko razliko zmanjšala na minus dva,  a je Mrkva zaustavil strel Blaža Janca, na drugi strani igrišča pa so Čehi najprej zadeli za 9:6, po strelu iz sedmih metrov pa so prednost znova povečali na plus štiri.

Kastelic je zbral prve obrambe, Marko Bezjak zadel za 7:10, nato pa je bil nad njim storjen tudi grob prekršek za rdeči karton. A številčne prednosti Slovenija ni izkoristila, še naprej je v svojem golu kraljeval Mrkva. Ta je v vsega 20 minutah zbral 11 obramb (7:12). Kljub lažji poškodbi je v igro moral vstopiti Miha Zarabec, ki je v svoji prvi akciji zatresel mrežo, nato pa je bil natančen še Darko Cingesar. Slovenci so še naprej grešili v napadu, a so precej bolje zagrali v obrambi, priključek pa je onemogočal fenomenalni češki čuvaj mreže.

Zarabec je v 28. minuti zadel za 10:12, Kastelic pa v enem češkem napadu zbral svojo sedmo in osmo obrambo. Po novem udarcu v obraz, ki ga je znova prejel Bezjak, je rdeči karton po Janu Stehliku prejel še Leoš Petrovsky. Zarabec je dosegel še svoj tretji gol, po novi obrambi Kastelica pa je v protinapadu sam pred Mrkvo prišel Cingesar. A do izenačenja dve sekundi pred koncem polčas ni prišlo, češki vratar je bil znova na pravem mestu.

Marko Bezjak | Avtor: Epa Epa
Drugih 30 minut se je začelo s prestopom Čehov, Vid Kavtičnik pa je po 40 sekundah zadel za 12:12. Slovenija je nato prvič na tekmi povedli ob koncu 36. minute, zadel je Zarabec (15:14). A hitro je prišlo do novega preobrata. Ob izključitvi Blaža Balgotinška so Čehi dosegli tri zadetke, na drugi strani pa so Slovenci izgubili dve žogi zaradi prestopa šestmeterske črte in prekrška v napadu (16:18).

V slovenski gol se je vrnil Skok, v napadu se je znova vse skupaj ustavilo, Čehi pa so povedli z 20:16. Kavtičnik je znižal zaostanek na minus tri, sledil pa je še zadetek Gašperja Marguča v prazno mrežo, ko so češki rokometaši ob izključitvi zaigrali brez vratarja. Slovensko krilo je prišlo tudi do strela za priključek, a je Mrkva prišel do 17. obrambe.

Sledila je izključitev Blagotinška. Čehi so zapravili napad, Igor Žabič pa je zadel za 19:20. Po Skokovi obrambi je nato za izenačenje poskrbel Cingesar. V zadnjih devet minut tekme se je vstopilo z izidom 22:22, izključen pa je bil Borut Mačkovšek. Vendar se igralec manj ni poznal, sredi 53. minute je za 23:22 iz sedmih metrov zadel Marguč, enako pa je storil tudi ob koncu naslednje minute, ko je bil natančen za 24:23. Slovensko desno krilo je bilo nato natančno tudi iz igre, zadel je za 26:24.

Čehi so se približali, nato pa je Janc po cepelinu na krilo zadel vratnico. Sledilo je izenačenje, do konca pa sta bili še dve minuti. Zadnji slovenski napad se je zaključil s prekrškom v napadu; Čehi pa so 22 sekund pred koncem zahtevali minuto odmoro in skušali skovati akcijo za zmago. Zadeli so vratnico, žoga se je odbila v roke Slovencev, Mačkovšek je stekel v protinapad, a ga je prehitela ura. Pred tem je bil storjen prekršek, vendar tokrat sodniki za razliko od tekme v Zagrebu med Slovenijo in Nemčijo niso upoštevali dejstva, da so Čehi v zadnje pol minute namerno preprečili slovenski napad.

Miha Zarabec | Avtor: Epa Epa
Slovenski igralci in klop so obkrožili portugalska sodnika, a ni nič pomagalo. Tokrat video pregleda ni bilo. "Ene reči se sodijo tako, druge drugače. Zadnjič so nam razlagali, da je prekršek v zadnjih sekundah avtomatično 'penal'. Tokrat ga ni bilo, dejali so, da so pustili prednost. To pa je tako, kot če bi vas jaz pustil na avion, do njega potrebujete 30 minut, a poleti čez štiri minute," je po tekmi za nacionalno televizijo dejal Vujović.

"Kaj me je najbolj razočaralo na tem EP? Sodniške odločitve, odnos do Slovenije," je še izpostavil slovenski selektor.

EP 2018, 2. del:

Skupina I (Zagreb)

Srbija : Belorusija  27:32 (11:16)

Švedska - Norveška

Hrvaška - Francija

LESTVICA:
1. Francija 8
2. Hrvaška 6
3. Švedska 6
4. Norveška 4
5. Belorusija 2 (+1)
6. Srbija 0 (+1)

Skupina II (Varaždin):

Slovenija : Češka  26:26  (11:12)

Makedonija - Danska

Nemčija - Španija

LESTVICA:
1. Danska 6
2. Češka 5 (+1)
3. Španija 4
4. Nemčija 4
5. Slovenija 4 (+1)
6. Makedonija 3

Komentarjev 6
  • Dolores... 23:48 30.januar 2018.

    ...joj, joj, joj, folk ej..., človek se je potegnil za svoje fante..., kateri trener v SLO je pa že to naredil..., saj ni važno, če so kalkulirali ali ne, vsak ima pač svoj sistem..., tako si tudi "zadnji dve minuti", ...prikaži več kot preostalih 58, zaslužita pošteno sojenje...

  • iza 10:10 25.januar 2018.

    Vsa čast in slava fantom, odlično so igrali, dejansko so sodniki naredili svoje, pa razpletajte kako hočete slovenceljni

  • Avatar olor
    olor 21:30 24.januar 2018.

    Skoraj vedno igrajo naši nekaj na srečo in kalkulirajo. Tokrat se žal se ni izšlo, kot že par krat.

Sorodne novice