Šport
2224 ogledov

Izjemna predstava Slovencev, a Francoz suvereno do zmage

Julian Alaphilippe Epa
Tadej Pogačar znova pogumno napadel, v zaključnih kilometrih pa se je za odličje boril Primož Roglič.

Slovenska ekipa je bila med najmočnejšimi v cestni vožnji na svetovnem prvenstvu v kolesarstvu, imela je kar osmerico predstavnikov. Na začetku preizkušnje je glavnina sicer dovolila beg nakterim posameznikom, slovensko moč pa je nakazoval Luka Pibernik, ki je bil med tistimi, ki so narekovali tempo v drugi skupini.

Še zadnja ubežnika sta bila ujeta po napadu Francozov, ki pa večje selekcije v glavnini niso naredili. Je pa zato nekaj več kot 42 kilometrov pred ciljem pogumno napadel zmagovalec Toura Tadej Pogačar. Pri napadu na vzponu Calisperna mu je pomagal Luka Mezgec, ki je odvil na stran, ko je mimo njega švignil mlajši rojak.

Pogi si je 30 kilometrov pred ciljem prikolesaril 18 sekund prednosti, v ozadju pa so ga lovili Belgijci. V skupini favoritov je kolesaril tudi Primož Roglič. Pogačar je s podobnim napadom sicer presenetil že na lanski Vuelti, ko je po 40 kilometrih bega dobil takratno predzadnjo etapo.

V glavnini nekaj časa ni nihče priskočil na pomoč Belgijcem. Šestindvajset kilometrov pred ciljno črto je tako razlika znašala 22 sekund. V lov so krenili tudi Španci, Roglič je sledil španskemu vlaku. Na robu glavnine je kolesaril še Jan Polanc.

Na predzadnjem vzponu je skočil Tom Dumoulin in se priključil Pogačarju., še pred koncem klanca pa so ju ujeli. Z napadi so začeli Italijani, med njimi je skočil tudi Vincenzo Nibali. Napadi so se vrstili, a nihče si ni uspel prikolesariti večje prednosti. Pogačar se je s pomočjo Polanca uspel obdržati v glavnini. Ta je odlično kolesaril in uspel nevtralizirati tudi nov italijanski napad.

Očitno je postajalo, da bo odločal še zadnji vzpon na Calisperno. V trideseterici kolesarjev je ostajala trojica Slovencev. Na čelu je na pedala prvi močneje stopil Belgijec Greg Van Avermaet, nato pa je razpoke med najboljšimi povzročil Švicar Marc Hirschi. Roglič je sledil vsem napadom.

Nato je napadel Julian Alaphilippe, ki je z nekaj sekundami prednosti prvi sam prikolesaril na vrh. Med peterico zasledovalcem je bil tudi Roglič, ob njem pa sami asi: Wout van Aert, Michał Kwiatkowski, Jakob Fuglsang in Hirschi. Devet kilometrov pred ciljem je imel Alaphilippe 15 sekund naskoka.

Francoz, eden najboljših kolesarjev na spustih, je ohranjal prednost. Šest km do cilja je bila razlika 13 sekund, 5 km 10, 4 km znova 13, razlika je ostala enaka tudi po naslednjih dveh kilometrh. Zasledovalci so se sprijaznili, da Francoza ne bodo ujeli, Roglič in ostala četverica je začela hraniti moči za boj za srebrno odličje.

Alaphilippe je postal svetovni prvak, prvi Francoz po letu 1997. Van Aert je bil po pričakovanjih najmočnejši v sprintu, Hirschi je osvojil bron, Roglič je bil šesti. To je četrta najboljša uvrstitev Slovenca na SP, še vedno je edino slovensko kolajno osvojil sedanji selektor Andrej Hauptman.

Polanc je bil 27., Pogačar 33.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice